Zámek v Rychnově nad Kněžnou se letos otevře na 1. máje a pro návštěvníky připravil několik novinek

26. duben 2024 20:58

Správci zámku v Rychnově nad Kněžnou dokončují poslední přípravy na novou turistickou sezónu. Zámek se letos poprvé otevře veřejnosti 1. května, tedy příští středu. Na jaké novinky se mohou návštěvníci rodového sídla Kolowratů těšit, zjišťovala přímo v Rychnově nad Kněžnou reportérka Natálie Poláková.

Tou nejzásadnější novinkou je, že zámek bude letos poprvé bezbariérový. Stavební firma totiž právě teď dokončuje nový výtah, který zpřístupní interiéry zámku a také expozici Muzea a galerie Orlických hor imobilním návštěvníkům.

Čtěte také

Výtah by měl být hotový do konce května a rodina Kolowratů za něj zaplatí víc než 5 milionů korun. Skoro polovinu by měla pokrýt dotace Královéhradeckého kraje.

Uvidí návštěvníci zámku něco nového na prohlídkových okruzích?
Ano, po dvou letech si budou moci lidé znovu prohlédnout historickou zvonici se zvonem Kryštofem, který je třetí největší v Česku. Váží více než 5,5 tuny a měří v průměru 200 cm. Zvonice má úplně novou střechu a dělníci opravili také dveře, dřevěné podlahy a okenice.

Zámek nabízí standardně dva prohlídkové okruhy. V tom prvním si mohou lidé projít zámecké interiéry s původním mobiliářem a cennou sbírkou obrazů. Součástí druhého okruhu je právě prohlídka zvonice a také návštěva zámeckého kostela Nejsvětější Trojice.

Loni zámek zavedl speciální noční prohlídky přímo s majitelkou Andreou Kolowrat Krakowskou. Budou v tomto roce pokračovat?
Ano, pokračovat budou a navíc by v této sezóně měly být charitativní.

Čtěte také

Hraběnka Kolowrat Krakovská se totiž rozhodla, že polovinu výtěžku ze vstupného věnuje neziskové organizaci Pferda, která v rychnovské kavárně Láry Fáry zaměstnává lidi s hendikepem. Zbytek peněz zámek využije na restaurování sošky Pražského Jezulátka na severní straně kostela Nejsvětější Trojice.

Prohlídky se budou konat jednou měsíčně v pátek a v sobotu od konce května až do října. Vstupenky si mohou lidé koupit už teď, některé termíny jsou už vyprodané.

Připomeňme ještě, že zámek v Rychnově nad Kněžnou zahajuje letošní turistickou sezónu 1. května. Otevřený bude od úterý do neděle, vždy od 10 do 16 hodin.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

Spustit audio

Související