Uprchlíci nejčastěji trpí respiračními a trávicími problémy. Kde dostanou Ukrajinci v Česku zdravotní péči?

18. březen 2022

V ordinacích praktických lékařů přibývá ukrajinských pacientů, kteří utekli před válkou. Zavaleni prací jsou pediatři. Přibývá i pacientů v ordinacích pro dospělé. „Ideální by bylo, kdyby si našli svého lékaře, který by je převzal do péče. Bude ale samozřejmě trvat, než budou vědět, kde se usadí na delší dobu. V tuto chvíli jsou jim k dispozici všechny ordinace včetně UA POINTů, které vznikají ve velkých nemocnicích,“ ujišťuje předseda Sdružení praktický lékařů Petr Šonka.

Většinu pacientů podle něj trápí respirační či průjmová onemocnění. „Jsou to věci související s tím, v jakých podmínkách a v jakém prostředí se vyskytovali během útěku z Ukrajiny. Zatím nemáme informace o tom, že by trpěli závažnými zdravotními problémy. Dá se samozřejmě předpokládat, že tam bude řada hypertoniků, diabetiků či lidí, kteří nemoci mají, ale ještě o nic nevědí,“ odhaduje.

Ukrajincům bez zdravotního pojištění, kteří potřebují akutní ošetření, nabízejí bezplatnou péči dobrovolníci z řad praktických lékařů z celé republiky, a to v rámci iniciativy nazvané Lékaři pro Ukrajinu. Na webu iniciativy je možné jednoduše dohledat kontakt na lékaře, kteří v daném kraji či okrese tuto službu nabízejí. Dostupná je také informace, jakým jazykem je možné se s konkrétním lékařem domluvit.

Léky na předpis jen se zdravotním pojištěním

Do ordinací chodí také uprchlíci bez zdravotních problémů, a to kvůli lékařské prohlídce před nástupem do zaměstnání. Šonka dodává, že z hlediska vydávání léků může být problematické, když pacient z Ukrajiny ještě nemá zdravotní pojištění. „Naším úkolem je také lidem vysvětlit, co udělat, aby se k pojištění dostali. Je to jednoduchá procedura.“

Kongres praktiků k uprchlické krizi

Ve dnech 18.-19. 3. proběhne v Praze kongres praktických lékařů. „Budeme se zabývat systémem péče o ukrajinské uprchlíky, i s přihlédnutím k rizikům infekčních chorob. Budeme mluvit o organizaci, vstupních prohlídkách. Mimo jiné budeme řešit se zdravotními pojišťovnami způsoby úhrad.“

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.