Univerzita Karlova má kritický nedostatek kolejních lůžek

17. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Největší česká vysoká škola Univerzita Karlova v Praze se potýká s nedostatkem kolejních lůžek. Na Univerzitě studuje přibližně 37 tisíc studentů, 16 tisíc z nich by přitom rádo bydlelo na koleji. Škola má však k dispozici 12,5 tisíce kolejních míst. Vedení Univerzity si stěžuje na nedostatek peněz a téměř čtyři tisíce odmítnutých studentů na neprůhlednost způsobu přidělování kolejí. Situace v kolejním systému Univerzity je kritická už několik let.

Počet studentů se od roku 1990 téměř zdvojnásobil. Zákonně tu tak roste poptávka na bydlení na kolejích, která převyšuje nabídku o několik tisíc lůžek. Univerzita proto letos přistoupila k novému způsobu přidělování kolejních míst. Studenti vyšších ročníků dostávají koleje automaticky, kdežto "prváci" podle mnohem přísnějších pravidel. Potvrzuje to tiskový mluvčí Univerzity Václav Hájek. "Byl vypracován takový podrobný harmonogram, který vlastně ty studijní programy diferencuje do různých kategorií a z nich se potom bodově vychází."

Díky tomu ovšem vznikají paradoxní situace. Studenti z Moravy koleje často nedostávají. "Vzhledem k tomu, že jsem z jižní Moravy a vlakem cesta trvá tak pět hodin, tak to pro mě znamená buď drahý privát nebo zvážit popřípadě nástup na jinou univerzitu, kde jsem ovšem se také dostala, ale zápisy jsem vlastně kvůli UK promeškala," říká jedna ze studentek.

Mnohým studentům proto zbývá jediná věc. Hledat podnájem nebo pronájem bytu. "Bydlím v pronajatém bytě, kde bydlíme dvě. Přitom já obývám kuchyni, kde mám na zemi matraci. Platím za to 4 000 Kč měsíčně."

Podle mluvčího Univerzity Václava Hájka je za vším nedostatek peněz. "My nemáme prostředky ani na to, abychom ty koleje, které jsou někdy v nepříliš dobrém stavu rekonstruovali, natož abychom budovali nové kolejní prostory nebo třeba celé univerzitní kampusy."

Vysoké školy také čekají na dvě miliardy Kč, které mají slíbené od ministerstva školství. "Ta situace je bohužel taková, že my jsme na slib pana ministra školství, že nám dá 2 miliardy Kč, pokud navýšíme počet přijímaných studentů. My ten slib vyslechli a naplnili ho konkrétním činem, to znamená, že teď je ten nedostatek lůžek ještě kritičtější, protože vlastně do 1. ročníku přichází o zhruba 10 procent studentů více než v minulých letech," uvedl Hájek.

Situaci navíc ještě komplikuje řada lidí, kteří bydlí na koleji na černo. "Já i moje spolubydlící v Praze pracujeme, na koleji na černo jsme už půl roku, je to pro nás finančně výhodné, platíme jenom tisíc koru měsíčně a vůbec jsme neměli ještě žádný problém, nikdy nám nikdo kolejenku nekontroloval ani na vrátnici, ani žádné kontroly přímo na pokoji, takže se nám to vyplácí po finanční stránce," říká jeden z obyvatel koleje.

Studenti si hlavně stěžují na neprůhlednost způsobu přidělování kolejních míst. "Údajně všechno má být průhledné, průhledné se mi to být nezdá, protože na zápisu toho 1.ročníku jsem potkal lidi, kteří bydlí blíže a na stejném oboru měli menší počet bodů a kolej dostali," stěžuje si student.

autoři: dka , Karel Hanzelka
Spustit audio

Více z pořadu