Účast ve vládě je pro ČSSD masochistická seance, nic v ní nezískává, říká politolog Jelínek

27. červen 2019

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD přečkala hlasování o nedůvěře a slaví rok od svého jmenování. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy sliboval bojovat za bezpečnost občanů a české zájmy v Evropě a proti nelegální migraci, korupci nebo plýtvání a byrokracii.

„Dlouhodobě kritizujeme osobní problémy Andreje Babiše, které bezesporu ovlivňují výkon funkce. Je trestně stíhaný a den poté, co policie navrhne jeho obžalobu, tak podivným způsobem vymění ministra spravedlnosti. A na jeho konflikt zájmů už nepoukazuje jen opozice a české úřady, ale i audity Evropské komise,“ vysvětluje předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura důvody, proč se opozice pokusila vyslovit vládě nedůvěru.

My jsme neprováděli rezortní hodnocení za jeden rok druhé Babišovy vlády. Stačí si přečíst výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, který velmi kriticky hodnotí činnost vlády. Vyjádření jsou tvrdší, než používáme my jako opozice.
Zbyněk Stanjura

HLASUJTE: Jakou školní známku byste dali menšinové vládě ANO a ČSSD?

Prezident Miloš Zeman s koaliční vládou ANO a ČSSD

Poslankyně a poslanci se dnes chystají hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Opozice ale pro tento krok nemá dostatek hlasů.

Podle poslankyně Heleny Válkové (ANO) jsou ale lidé s vládou spokojeni – a opozice se jen logicky snaží nají slabé místo u jinak úspěšného kabinetu: „Je velmi nefér, když jde pouze o obvinění a předběžné zprávy Evropské komise, že se z toho dělají dalekosáhlé závěry. A úspěšná vláda je zpochybňována ve svých výsledcích.“

Dokáže si ale představit, že by vládu vedl někdo jiný než Andrej Babiš?

„Tato otázka bude na pořadu jednání, pokud by byl premiér odsouzen. V takovém případě bude situace jiná – všichni respektují principy právního státu a jsem přesvědčená, že on sám v tom nebude výjimkou. Zatím ta situace není a my nemáme potřebu to řešit, ať to pro pana Stanjuru vypadá sebenepříjemněji,“ doplňuje exministryně spravedlnosti.

Masochismus ČSSD

Vojtěch Filip

Poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD) se domnívá, že Babišova vláda navazuje na politiku té Sobotkovy, například pokud jde o podporu hospodářského růstu a zvyšování platů a minimální mzdy, ochranu zaměstnanců i obranu právního státu a ústavnosti.

Není to ale v rozporu s tím, že prezident Miloš Zeman otálí s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a jmenováním jeho nástupce?

„Toto je jednotlivost. Prezident dobře ví, že musí vyhovět, a jsem přesvědčena, že vyhoví,“ věří Gajdůšková.

„Mám pocit, že pro sociální demokracii je účast v této vládě masochistická seance,“ reaguje politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD. Členové vedení strany prý často vykládají, jak si nepřejí Babiše ve funkci premiéra, ale akceptují to kvůli výsledkům vnitrostranického referenda.

Lukáš Jelínek: Babiš vládne efektně, ale ne efektivně

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny

Kdyby to bylo na voličích, vláda by nejspíš dostala šanci pokračovat.

Sociální demokraté se také nijak nehlásí ke komunistům, kteří vládu tolerují, a naopak se snaží být zadobře s prezidentem. Když ten ale nekoná tak, jak má, tak s ním do otevřeného střetu nejdou.

„Vyvolává to otázku, proč ČSSD ve vládě vůbec je. Paní Gajdůšková se ji pokusila nabídnout, tedy že vláda dělá sociálnědemokratickou politiku, což je z hlediska voličů ČSSD – dnes spíše už ANO – asi příjemné, ale ČSSD vládní účastí nic nezískává,“ míní Jelínek.

Utrácením k růstu

Ministři za hnutí ANO ve Sněmovně během rozpravy před hlasováním o nedůvěře argumentovali, že nedává smysl měnit vládu v době, kdy se České republice tak dobře daří. Je to ale zásluha vlády?

„Někdo by to možná nazval plýtváním, ale vláda se na růstu ekonomiky podílí zvyšováním výdajů. Je to trend, který začal už v roce 2017, a výdaje rostou dokonce rychleji než příjmy,“ uvádí komentátor Echo24 Petr Holub.

Lukáš Kovanda: Vláda má dvojku, držela slovo s důchody i eurem

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš na jednání vlády

Současný Babišův vládní sbor řídí zemi právě rok. Jaké mu dát vysvědčení za to, jak vládl ekonomice?

Makroekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungerman míní, že vláda dokáže využít příznivé podmínky v okolním světě: „Úkolem vlády je, aby příznivému vývoji ekonomického cyklu nebránila. A já myslím, že tato vláda mu nebrání.“

Holub ale namítá, že vláda v tichosti zvyšuje daňovou zátěž, a to kvůli rostoucím mzdám – celá řada zaměstnanců tak na dani z příjmu platí dvojnásobek než před dvěma až třemi lety.

„Vláda překáží, ale ne natolik, aby se té ekonomice stalo něco strašné. Problém je, že ani podpora růstu není tak komplexní. Poslední pětiletka byla ve stavbě dálnic nejhorší od roku 1970,“ upozorňuje.

Vláda, která přišla po volbách v roce 2013, zdědila období dlouhodobé ekonomické stagnace. Naopak současná a předchozí vláda zažívají období ekonomického růstu, které vládne v celé Evropě.
Daniel Münich

„Ekonomická kondice je velmi slušná, byť některé strukturální ukazatele naznačují, že jsme těsně pod vrcholem ekonomického cyklu. Schopnosti vlády to ovlivnit jsou velmi malé. Vládě se podařilo zlepšit obraz země ve světě, ale měla být daleka velkorysejší ohledně přílivu pracovníků ze zahraničí, který by kompenzoval momentální nedostatek,“ soudí ekonom Petr Zahradník.

Vládě vytýká, že se na jedné straně chlubí klesajícím rozpočtovým schodkem, ale zároveň neřeší některé veřejné potřeby pokud jde o dopravní infrastrukturu, širokopásmový internet nebo digitalizace.

Hosty speciálu byli:

Zbyněk Stanjura – poslanec a předseda poslaneckého klubu ODS
Helena Válková – poslankyně hnutí ANO
Alena Gajdůšková – poslankyně ČSSD
Leo Luzar – poslanec a místopředseda poslaneckého klubu KSČM
Lukáš Jelínek – politolog a komentátor

Petr Holub – komentátor Echo24
Jaroslav Ungerman – makroekonomický expert ČMKOS
Petr Zahradník – ekonom České spořitelny
Daniel Münich – ekonom z think tanku IDEA

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související