U vzniku firem Adidas a Puma bylo rodinné drama

18. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Adidas a Puma jsou ve světovém srovnání na druhém a třetím místě mezi největšími společnostmi, které vyrábějí sportovní oblečení. Věděli jste, že za jejich založením a pozdější obchodní rivalitou stojí rodinné drama?

Společnosti vznikly rozdělením jednoho podniku mezi dva bratry. Adolf a Rudolf Dasslerovi začali vyrábět boty v matčině prádelně během 20. let 20. století. V německém městě Herzogenaurach postupně vybudovali úspěšnou továrnu na boty. Ve 30. letech vstoupili oba bratři do nacistické strany a během války jejich společnost vyráběla pro nacistický režim nejen oblečení a boty, ale také zbraně.

Rodinné drama vyústilo v rozdělení firmy

Už v období před válkou rostly mezi bratry různé spory. K nim přispěla nejen drobná neporozumění a podezírání, ale také jejich manželky, které se nesnášely. Úplně se Adolf a Rudolf rozešli v roce 1947, když rozdělili svou továrnu na dvě části a přestali spolupracovat.


Do sporu obou bratrů bylo vtaženo celé město. Skoro každý v něm pracoval nebo byl navázán na jednu, nebo druhou společnost a mezi oběma skupinami vznikla svým způsobem kmenová identita a rivalita. Děti ve školách, fotbalové týmy, různé služby jako obchody, řezníci, hospody – to všechno se dělilo podle toho, zda jste patřili k Adidasu nebo Pumě. Herzogenaurachu se začalo přezdívat „město ohnutých krků“. Člověk se prý nejprve podíval na vaše boty a podle toho se rozhodl, zda a jak s vámi bude jednat.

Adolf si zaregistroval značku Adidas, Rudolf zkusil nejprve název Ruda, ale brzy svou firmu přejmenoval na Puma. Obě společnosti pak úspěšně rostly.

Rudolf zemřel v roce 1974, Adolf o čtyři roky později. Říká se, že se několik měsíců před smrtí Rudolfa setkali a udobřili se.

Vedení obou firem stále sídlí v Herzogenaurachu

Dnes už není ani jedna společnost v rukou Dasslerových potomků. Pumu vlastní z většiny jedna francouzská společnost, Adidas patří mnoha malým akcionářům. Vedení obou společnosti ale stále sídlí v Herzogenaurachu.

autor: Irena Buršová
Spustit audio