U Sinje hoří

25. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatší hasiči mají plné ruce práce s požárem, který se rozhořel nedaleko Sinje. U moře začínají slevy a tak k Jadranu míří neuvěřitelné množství Čechů, Slováků a Poláků. Zábavní klub Princess v Zadaru skončil.

Chorvatší hasiči mají plné ruce práce s požárem, který se rozhořel nedaleko Sinje. Shořelo už 200 hektarů lesa, na místě je 80 hasičů, 20 aut a pravidelně se tam střídají dva kanadéry - tedy speciální hasičská letadla. Oheň se dál šíří do neobydlené oblasti, která je ale po válce zaminovaná. V okolí Sinje tak prosím pozor na silnicích - nejen kvůli ohni, ale také kvůli hustému dýmu.

Několika Čechům se konec dovolené nepovedl. Na Biograd na moru nezapomene 35letý krajan, který se dostal do úzkých po debatách v jedné kavárně. Druhý náš turista měl problémy nedaleko Zadaru. Kolem půlnoci si na 25letého mladíka počíhala skupina Chorvatů - zbila ho a okradla.

U moře začínají slevy a tak k Jadranu míří neuvěřitelné množství Čechů, Slováků a Poláků. Někteří z nás přijeli poprvé a tak musíme připomenout, že Jadran není Slapská přehrada nebo rybník Rožmberk. Když už by byl problém, jsou tu naše konzuláty - non-stop mobil do Splitu je 091 612 16 60. V Rijece mají čeští diplomaté pohotovost na telefonu - 091 612 15 60. K dispozici jsou také všechny zastupitelské úřady států Evropské unie.

Zábavní klub Princess v Zadaru skončil. A důvod? Vlastně nic tak nečekaného - turisté, kteří ve striptýzovém baru strávili celou noc, dostali naúčtováno 50 tisíc kun. Pokud nezaplatí, čekají je problémy s ochrankou. Do klubu se po řadě stížností vypravili chorvatští inspektoři a zjistili nejen předražené služby, ale i další podvody. Princess klub proto okamžitě uzavřeli.

Spekulace o tom, kdo povede fotbalový Hajduk Split jsou u konce. Trenér českého původu Zdeněk Zeman to nebude, byť bylů podle chorvatských médií jedním z kandidátů. Novým koučem se stal Sergej Krešič.

Kursy a benzin

Za jedno euro dostanete 7 kun a 26 lip a za 100 korun 25, 70. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Na dálnici Split - Záhřeb je silnější provoz, před tunelem Malá Kapela je 5kilometrová kolona. Na mýtnici u Záhřebu se čeká asi 15 minut. Ve směru k moři problémy nejsou. Na hranicích do Slovinska jsou kolony. Nejdelší zdržení hlásí Macelj, kde se teď čeká hodinu a půl.

Počasí

U moře bude slunečno. Ranní teploty 21 až 26 stupňů, odpolední vystoupí na 27 až 33 stupňů. Vát bude severozápadní vítr, místy slabá bura.

Jachtaře čeká severozápadní až západní vítr 6 až 18 uzlů, ve Velebitském kanálu až 22 uzlů. Na otevřeném moři jižně od Istrie až 25. Moře bude na dvojce až trojce, ve Velebitské kanálu čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu