U brněnského magistrátu protestovali lidé za práva romských uprchlíků

21. červen 2022

Před schůzí brněnského zastupitelstva dnes demonstrovala skupina lidí, která upozorňovala na špatné podmínky romských uprchlíků z Ukrajiny.

Od brzkých ranních hodin se na Dominikánském náměstí u vstupu na magistrát začali scházet lidé kvůli romským uprchlíkům. Zhruba desítka příchozích skandovala různá hesla, která měla i na transparentech. Byla na nich slova jako například "Všichni jsme lidé, chovejme se k sobě lidsky", "Solidarita bez rozdílů", "Jejich manželé bojují za vlast a jejich ženy s dětmi spí na zemi" nebo "Stop selektivní solidaritě". Podle skupiny se česká vláda chlubí příkladným přístupem k uprchlíkům z Ukrajiny, romští uprchlíci ale nejsou v ČR vítaní.

V Brně se začali romští uprchlíci shromažďovat před několika týdny u hlavního nádraží. Jihomoravský kraj to tehdy vysvětlil tím, že jim nabídl ubytování, které odmítli. Město jim proto nabídlo na několik dní nocleh v židenických kasárnách. Postupem času se ale uprchlíci vrátili k nádraží. Magistrát jim proto nedaleko nádraží postavil stan.

Romský hudebník žijící v Brně Gejzda Horváth na schůzi zastupitelům řekl, že ukrajinští Romové mají podmínky potupné pro člověka a není to v souladu s lidskostí ani lidskými právy. "Mrzí mě, že je jiný přístup k bílým Ukrajincům a černým Ukrajincům. Romské matky spí s dětmi na zemi a ty bílé v nouzovém zařízení nebo ubytovnách. Černí Ukrajinci tady trpí," řekl Horváth.

Primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS) odpověděl, že odmítnutím ubytování tito lidé ztratili nárok na dávky. "Jsou dávkovými turisty a zkouší to opakovaně. Brno nedělá rozdíl mezi Ukrajinci, ale bylo to svobodné rozhodnutí osob, které nevyužily ubytování. Rádi uděláme nějaký support (podporu), ale vše má své limity. Doufáme, že tito lidé pochopí, že nemají nárok na dávky, a přestanou sem jezdit," řekl Kerndl.

zdroj: ČTK
Spustit audio