Tuhý mráz uhodil na bezdomovce

9. leden 2009
Pod kůži

Uhodily mrazy a ubytovny pro bezdomovce musejí denně odmítat desítky lidí. Přitom mnohé z nich jsou otevřené i přes den a v nutných případech jejich zaměstnanci přijímají prakticky každého člověka, který v mrazivé noci nemá kde hlavu složit. A zmrzlých lidí bez domova přibývá. Mnozí z nich stále přespávají pod mostem a nebo na lavičkách v parku.

V Praze za poslední týden zmrzlo asi deset lidí bez domova. Přesnou příčinu musí stanovit až pitva. Ale i tak Praha v této smutné statistice ve srovnání s jinými českými městy vede. Důvodů je hned několik - noclehárny jsou přeplněné, v Praze žije nejvíc bezdomovců z Česka a hlavně řada z nich si raději i v období velkých mrazů zvolí noc bez střechy nad hlavou.

"Snáším to celkem dobře, akorát mi teď omrhaly prsty. Mám dvoje kalhoty, tři roláky a na to tohle," uvedla žena bez domova a ukázala na lyžařskou kombinézu, do níž byla oblečená. "Když se zachumláte do nějakého teplého spacáku, tak se to dá vydržet," doplnil ji jiný bezdomovec. Přebývají v nevytopeném domě, kde během současných mrazů rtuť teploměru v noci klesá na deset stupňů pod nulou. Nocleh v některém z pražských útulků odmítají. "Mám známé, kteří tam dostali vši a byli tam dva dni. To tady není. V zimě je to výhoda," dodal bezdomovec.

V domě bydlí cekem tři. Jsou s policisty domluvení, že nikdo další v domě bydlet nesmí. "Byl tady cizí člověk, který se sem narval. Vyhodila jsem ho," řekla žena a doplnila, že s policisty a městskými strážníky vycházejí bez problémů. "Tady jsou hodní, tady nikdo nic nedělá. Naopak se vám snaží pomoct. Tím, že nás neotravují," doplnila. Strážníci tuto skupinu chodí občas zkontrolovat, zda jsou v pořádku.

Z ulice U plynárny jsme se dostali do Ohradní, také na Praze 4. Jsme u trafostanice, kde v současné době jsou dva muži bez domova. Jak ti snášejí nynější mrazy? "Relativně dobře. Mám spacák, deku, takže se zahrabu a spím," uvedl jeden z nich s tím, že se v noci ani zimou nevzbudí. "Maximálně, když se odkopu. To se potom vzbudím," dodal bezdomovec - abstinent a nekuřák, který také nevyhledává možná pohodlnější přístřeší, které bezdomovcům nabízejí různé organizace. "Jsem raději sám," vysvětlil.

Nehledá ani lepší útočiště, které by mu skýtalo uzavřenější prostory. "To bych se musel angažovat. Ale už se mi nějak nechce. Už jsem do toho svojí blbostí vlétl, dvakrát jsem se z toho vyhrabal a teď už nějak nemám sílu. Už to nějak doklepu," dodal bezdomovec.

Mrazivé noci mohou pražští bezdomovci bezpečně přečkat na lodi Hermes a také v noclehárnách sdružení Naděje nebo Armády spásy. Zatímco na lodi Hermes platí přísná pravidla, podle našich zjištění jsou v jiných noclehárnách vůči hlavně alkoholu benevolentnější.

Známe své bezdomovce

Na následky nočních mrazů už za poslední týdny v Česku zemřelo několik desítek lidí. V Praze jich bylo nejvíc. A byli to hlavně ti bezdomovci, kteří se rozhodli přespat v opuštěných zákoutích, zahrádkářských koloniích a podobně. Největší nebezpečí v tomto případě číhá na opuštěných místech, kde je nikdo včas nestihne probudit.

Noční teploty klesly až k mínus 20 stupňům Celsia. Bezdomovci,kteří se nedostali do oficiálních nocleháren, hledají útočiště v jiných zastřešených prostorech. V Praze není až tak velký problém je najít. Stojí to trochu odvahy tam k nim vstoupit. "Nemám kam jinam jít. A tady to není zase tak ideální, jak si někdo myslí. Je to jediný barák. Chodí sem lidé, kteří jsou buď feťáci nebo lidi které někdo hledá," uvedl jeden z mužů, který se do domu schoval před mrazem.

Nedaleko centra jsou zříceniny domu, ve kterém tajně přespávají i tito muži: "Třeba kamna tu máme, dole v místnosti také." Do pozdních nočních hodin se bezdomovci snaží přečkat noc v tramvaji nebo v metru anebo v chodbě neuzavřeného domu. Právě tam na něj nejčastěji přijdou pochůzkáři. "Jezdím do Mníšku. Bydlím v jedné opuštěné chatě," svěřil se jeden z nich.

Ale jak vysvětluje odborná referentka Městské policie Praha Ivana Kerberová, strážníci většinou své bezdomovce znají. "Bezdomovci s nimi i hovoří a svěřují jim svoje vlastní osudy. Ostatní lidé je na ulici míjejí nebo zavolají linku tísňového volání 156, protože jsou v rozpacích, nevědí, co s tím člověkem je," vysvětlila.

Pochůzkáři jsou speciálně vyškoleni k tomu, aby i těmto lidem bez domova pomohli. "Třeba tím, že je probudí, tak se začnou hýbat a nezmrznou. Nebo když jsou pod vlivem alkoholu, tak je odvezou do protialkoholní záchytné stanice. Nebo když jsou už na tom tak špatně zdravotně, tak přivolají rychlou záchrannou službu. Takže si myslím, že strážníci spoustě lidí zachránili i život," dodává vrchní komisařka Kerberová.

Ale nejenom strážníci v těchto dnech lidem bez domova takto zachrání život. Magistrát provozuje i sanitku, která vyjíždí na místa, kde se bezdomovci zdržují. Tam jim ošetří hlavně omrzliny a nabídnou léky.

Před mrazy pomáhá Hermes

Organizace, které se v hlavním městě starají o bezdomovce, otvírají kvůli chladnému počasí na noc také denní centra. Lidé v nich mohou přečkat noční mrazy na židlích.

V Praze je podle hrubých odhadů asi tři tisíce bezdomovců. Pražský radní pro zdravotnictví Milan Pešák uvedl, že běžná kapacita v pražských zařízeních je zhruba tisíc míst, nicméně ji magistrát zvýšil. "O víkendu jsme slyšeli předpověď počasí, věděli jsme, že je velké nebezpečí teplot pod minus 20. Sice nenastaly, přesto jsme udělali taková opatření, že jsme otevřeli denní centra i na noc. Tam jsme získali zhruba 200 až 250 míst. V této chvíli máme ještě sto míst k dispozici," upřesnil.

Během natáčení reportáže jsme se doslechli, že existují případy, kdy mrazivou noc musejí venku přečkat i ženy s dětmi. Milan Pešák v tuto chvíli nemá informaci, že by se podobný případ v Praze momentálně objevil. Nicméně dodal, že jakmile se nějaký takový případ vyskytne, okamžitě zasahuje pracovník sociálně-právní ochrany dětí. "To, když žena nebo některý z rodičů pobývá s dítětem na ulici, je důvod pro okamžité umístění dítěte do nějaké náhradní péče, do zařízení typu Klokánek nebo nějakého dětského domova. V tu chvíli, kdy se něco takového zjistí, zasahuje místní úřad velice rychle. Troufám si říci, že nabídka služeb pro ženy s dětmi nebo pro ty, kdo by se s dítětem ocitli mimo domov, je poměrně velká," doplnil radní.

V minulých letech stálo na Strahově stanové městečko pro lidi bez domova. Letos ho podle Milana Pešáka magistrát nahradil lodí Hermes. "Tam máme k dispozici zhruba 250 lůžek, takže stanové městečko v běžných dobách není potřeba. Navíc jsme letos zvolili trochu jinou strategii. Kromě otevření denních center na noc máme vytipovány i další objekty, kde jsme schopni během dvanácti hodin umístit židle, várnice s čajem, zajistit sociální péči tak, aby to mohlo fungovat jako provizorní přístřeší," řekl Milan Pešák

Někteří odborníci na tuto problematiku dodávají, že lidem bez domova nejde jen tak zakázat alkohol. V období těchto mrazů proto magistrát zmírnil kritéria pro přijetí na loď Hermes. "Jsme tolerantnější k alkoholu i na Hermes, byť nebereme lidi agresivní. Ty konec konců neberou ani do jiných nocleháren a ubytoven. S násilím nebo agresí by si ve skupině neporadili. Navíc se snažíme nevyžadovat žádné doklady a pravidla, která za běžného provozu v průběhu roku používáme k tomu, abychom lidi bez domova nasměrovali na rozumnější cestu," dodal pražský radní.

Mnohé děti v Česku mají zaděláno na problém. Až jim bude 18, úřady jim vyúčtují desetitisíce, které dluží za odvoz popelnic. Nalaďte si v pondělí 12. ledna Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: hol , ela , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu