Třineckému Domu dětí chybějí peníze na provoz

29. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Třinecký Dům dětí a mládeže, který navštěvuje na 1 200 školáků, má existenční starosti. Domu schází na provoz přibližně 1 mil.Kč a hrozí mu přerušení činnosti. Podrobnosti zjišťoval Ivan Sekanina.

Nový Dům dětí a mládeže v Třinci byl otevřen před rokem. Jde o moderní zařízení, které má proti dřívějšímu domu vyšší provozní náklady. Ředitel Zdeněk Karlík na to upozorňoval už v únoru na někdejším školském úřadu. A jakou odpověď uslyšel?

Zdeněk Karlík: Vezmi chlup na dlani, když tam není. My jsme to nedostali.

Díru v provozních prostředcích řešili v Domě dětí a mládeže zvýšeným zápisného na současných zhruba 700 Kč ročně. Podle ředitele Karlíka však už další zvýšení není na místě.

Zdeněk Karlík: Vytvořím selektivní zařízení. Zase tu bude moci být jenom ten, kdo na to má a ty ostatní necháme na ulici? Vždyť toto není smyslem středisek volného času.

Dům dětí a mládeže navštěvuje na 1 200 školáků. Místostarostka Třince Věra Palkovská o potřebnosti tohoto zařízení nepochybuje.

Věra Palkovská: Myslím si, že nejlepší způsob, jak řešit prevenci kriminality, protidrogovou prevenci je nabídnout dětem vhodné využití volného času.

Město Třinec Domu dětí a mládeže významně pomáhá formou grantů. To jsou však peníze na činnost a ne na provoz. Právě v provozních prostředcích schází domu zhruba 1 mil.Kč. Ředitel Zdeněk Karlík označil situaci jako kritickou, protože bojuje o to, aby ho neodpojila elektrárna a teplárna.

Zdeněk Karlík: Od nezaplacení poslední faktury může uplynout po byrokratické stránce maximálně 5 týdnů a odpojí mě.

Přestože město o situaci ví, jeho možnosti nejsou neomezené. Místostarostka Palkovská kromě toho upozorňuje.

Věra Palkovská: Finanční prostředky potřebné na provoz by jednoznačně měl poskytnout zřizovatel, což je v tomto případě kraj.

Zřizovatelem je KÚ od 1.října. Vlastní prostředky také nemá. Nicméně pomoc se rýsuje. Ministerstvo školství uvolnilo finance na řešení mimořádných provozních situací. Část peněz by tak mohl Dům dětí a mládeže v Třinci získat. Potvrzuje zástupkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Venigerová.

Jaroslava Venigerová: Chceme pomoci tomu Domu dětí a mládeže, ale ne ve výši, kterou požaduje pan ředitel, protože to samozřejmě není možné.

Peníze z kraje pomohou. Milionovou provozní díru ale nezalepí. Dům dětí a mládeže tak čekají tak čekají další jednání, přemlouvání a shánění sponzorů. Hrozba dočasného uzavření je přitom nadále aktuální.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu