Tribunál v Haagu zmírnil trest

29. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský generál Tihomir Blakšič, souzený v Haagu za válečné zločiny, bude brzy puštěn na svobodu. Od roku 1996, kdy se Mezinárodnímu trestnímu tribunálu vydal, čelil mimo jiné obvinění ze zločinů proti lidskosti a mučení. Soud mu trest snížil na 9 let.

A to z původních 45 let. Soud také vyhověl jeho žádosti, aby byl propuštěn ještě před vypršením zbytku trestu Jako obžalovaný byl ve vazbě osm let a 4 měsíce. V pondělí půjde odsouzený domů. Blakšič velel chorvatským operacím v Bosně v letech 1992 až 94. Hlavní vinou generála byl příkaz k zabití asi stovky muslimů v bosenské Lašvanské dolině. Z odvolacího řízení pak vyplynulo, že v původním rozsudku byly chyby.

Chorvatská reprezentace dnes oznámené rozhodnutí vítá. Prezident Stjepan Mesič například prohlásil, že revize rozsudku prokázala, že v Haagu se nedělají politická rozhodnutí. Tribunál prozatímně pustil z vazby dva obviněné Srby s tím, že jejich proces ještě nezačal.

Na dálniční kasírce Krapina se v sobotu měla konat blokáda. Dálnice od slovinských hranic do Záhřebu totiž mění provozovatele a ten enchtěl zaměstnat všech 90 zaměstnanců, kteří na tomto dálničním úseku pracovali dosud. Hrozba zněla nejdříve skutečně nekompromisně: stávka byla naplánovaná a sobotu, kdy se do Chorvatska hrnou tisíce turistů od nás i ze západní Evropy. Dnes v noci se ale Syndikát pracovníků silnic a dálnic dohodl s ministrem dpray a blokáda se odkládá.

Vinohrady u Zadaru trpí nemocí zvanou apoplexie. Vinaři soudí, že tím přijdou až o 20 procent úrody. Vinná epidemie, která se začala šířit na Nadinských polích před několika dny, způsobila mezi vinaři paniku. V sázce totiž není jen část letošní úrody, ale i révové rostliny. Jakmile začnou schnout hrozny a listy, rostlina brzy odumře celá, takže vinařím přicházejí o vinice jako takové. Vinaři tvrdí, že jim réva chřadne rok od roku více, letos je epidemie obzvlášť silná.

Měnové kurzy

Česká koruna zůstává na podobné úrovni jako včera: Za 100 korun dostanete podle kurzu deviza střed 23.32 kuny a za jedno euro 7.39 kuny. Připočítejte ještě provizi směnárníkovi.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu