Třetí den ruské invaze na Ukrajině. Poslechněte si souhrn toho, co přinesla noc plná bojů

Ruské nálety během se v noci na sobotu snažily podle ukrajinských médií vyřadit tepelnou elektrárnu v Kyjevě a terčem se stala také vojenská kasárna v hlavním městě. V Kyjevě zůstává jak část obyvatel, tak ukrajinská vláda včetně prezidenta Volodymyra Zelenského. Ze země ale utíkají tisíce lidí, muži ve věku od 18 do 60 let ale Ukrajinu opustit nesmí. Dění sledujeme hodinu po hodině ve speciálním vysílání, z východu se hlásí naši zpravodajové i spolupracovníci.

Válka na Ukrajině pokračuje třetím dnem. Ruští vojáci celou noc útočili na hlavní město Kyjev, dál se bojuje i v dalších městech. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ráno informoval, že ukrajinští vojáci kontrolují mosty a všechny hlavní vjezdy do města. Kam to šlo, umístili taky betonové bloky, které chrání i vládní čtvrť. Kličko také upozornil na aktivity ruských záškodníků, kteří už ve městě značí případné cíle a snaží se likvidovat spojení. Ukrajinci už zabili asi šedesát ruských sabotérů.

Čtěte také

Své domovy už opustilo podle odhadů OSN na 100 tisíc lidí, podle odhadů by jich ale válka mohla ze země vyhnat na pět milionů. Jaká je situace na hranicích a v Kyjevě, si můžete poslechnout v druhé hodině Speciálu.

Severoatlantická aliance v pátek večer oznámila, že posílí své východní křídlo. Dohodli se na tom prezidenti a premiéři zemí NATO. Shodli se také, že pokud se bude ukrajinsko-ruský konflikt dál vyhrocovat, rozmístí Aliance v Evropě další jednotky. Česká vláda zakázala od soboty provoz ruských aerolinek, nevydává povolení ani pro nepravidelné lety. O tom uslyšíte ve třetí hodině Speciálu. 

Čtěte také

Ve čtvrté hodině dopoledního Speciálu se ptáme ministryně obrany Jany Černochové (ODS) na plány české vlády a šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla na to, jak jsou města připravená na příchod uprchlíků.

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio