Tréninkové centrum zabývající se těžbou uranu

22. květen 2006
Trendy

Vzdělávací a tréninkové centrum pro odborníky zabývající se těžbou uranu pro jadernou energetiku otevře na podzim ve Stráži pod Ralskem Státní podnik Diamo. Především zahraniční odborníci se tu budou učit například jak se těží uran, jaké dopady má jeho chemická těžba na životní prostředí nebo jak se uranová ruda upravuje. Podrobnosti o novém tréninkovém centru jsme zjišťovali u Jana Slezáka, který u zrodu projektu stojí. Ten na úvod vysvětluje, proč vlastně myšlenka na založení podobného střediska vznikla.

Slezák: Vznikla proto, že je požadavek na školení lidí, kteří potřebují získat informace po dvaceti letech deprese v těžbě uranu. Jedna generace odborníků v podstatě chybí a proto je velký požadavek na doškolení a předávání informací, které byly akumulovány za 50 let těžby uranu.

Co tréninkové centrum vlastně znamená, co bude poskytovat, jaké informace, jaké vzdělání?

Slezák: Tréninkové centrum bude zaměřeno na poskytování informací ohledně technologií dobývání uranu. V současné době máme podobně zpracovaný program na podzemní loužení uranu. se kterým je v České republice negativní i pozitivní zkušenost. Podobný vývoj byl ve Spojených státech. Další programy budou na alkalické loužení, alkalickou úpravu rud, máme poslední důl v Evropě na Dolní Rožince. Další programy, nad kterými přemýšlíme se zabývají systémem průzkumu na uran, který byl vypracován u nás od padesátých do devadesátých let a jistá zkušenost tady vznikla.

Kdo je cílovou skupinou na kterou se zaměřujete, jaké by měl mít takový člověk vzdělání?

Slezák: Hlavní zaměření je směrováno na zahraniční účastníky, zájemci od nás tam mohou být také. Program se bude obracet na odborníky, kteří mají zkušenost s podzemním loužením, měli by být mladší, aby získané vědomosti vstřebali a dál používali v praxi. Jedná se o zájemce ze zemí, kde je plánovaný velký rozvoj, jako je Čína, Kazachstán, perspektivně Brazílie, Argentina a několik dalších zemích světa.

Kdy začne tréninkové centrum pracovat?

První kurz by měl být od poloviny září do poloviny října, plánujeme zhruba 15 účastníků. Myslíme si, že zájem o získání nových zkušeností bude dost veliký.

Říká Jan Slezák ze Státního podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem.

autor: Martina Hejduková
Spustit audio

Více z pořadu