Trenéři pražských 'S' si chtějí zlepšit bilanci, v derby úspěšní příliš nejsou

25. září 2015

Dohromady na to měli osm pokusů, ale vyhrát se jim povedlo jen jednou. Fotbalisté Sparty a Slavie půjdou do nedělního derby pražských "S" s trenéry, kteří v tomto nejslavnějším utkání historie Synot ligy nemají zrovna skvostnou bilanci.

„Na jediné derby, na které si vzpomínám, bylo 4:4 a Pavel Kuka dal tři branky. Pro diváky to bylo velice atraktivní a bylo to derby, jak má být,“ říká Dušan Uhrin.

Člověk si většinou v paměti uchovává to krásné, momenty, kdy mu bylo fajn. A trenéři pražských "S" očividně nejsou výjimkou.

Dušan Uhrin si ze dvou derby, která zažil ve Slavii na začátku tisíciletí jako asistent, vybaví to s hattrickem Pavla Kuky. V tom druhém sešívaní prohráli. A vzpomínky jeho sparťanského protějška, které by byly ještě o pár let starší?

„Na derby si nevzpomínám, je to strašně dlouho a od té doby se odehrálo moc zápasů.“ A zvlášť těch, které byly pro Zdeňka Ščasného úspěšnější. Zažil totiž šest derby, z toho tři jako hlavní trenér a vyhrál jen jednou coby asistent.

Teď v neděli tedy může oslavit první opravdu plnohodnotné vítězství.

„Nejde o to, jestli poprvé nebo podruhé. Chci zápas vyhrát, protože chceme potvrdit první místo v tabulce. Zápas vnímám jako každý jiný. Jako když jedu do Liberce, do Plzně. Hrozně důležitý a těžký zápas, ale jako v každém jiném utkání se hraje o tři body.“

To pro Dušana Uhrina mladšího bude asi derby pikantnější. Sám ve Spartě krátce jako asistent působil a hlavně jeho otec je jednou z největších trenérských legend Letenských.

„Doufám, že bude fandit mě, ale mám takový pocit, že asi ne. Určitě řekne, že mi fandí, ale nebude to z jeho strany tak horké,“ usmívá se Dušan Uhrin mladší.

Mimochodem, radit se, jak na nejslavnější ligový souboj, by se asi Dušan Uhrin ml. se svým otcem spíš neměl. Jakkoliv byl totiž starší z rodinné dvojice skvělým trenérem, z osmi derby nevyhrál jediné.

 
Zpátky v čase - Když Nedvěd rozhodl derby

Pravděpodobně nejdůležitější gól v české lize se legendě českého fotbalu, Pavlu Nedvědovi, podařilo vsítit odvěkému rivalovi Sparty, pražské Slavii. Jak na derby a gól vzpomíná ikona evropské kopané? #Zpátky_v_čase #Duelrivalu #SLASPA

Posted by SYNOT liga on 24. září 2015
autoři: jsu , Vojtěch Bureš
Spustit audio