Tomáš Verner se dietami netrápí

29. červenec 2009
Zblízka

Úspěch na olympiádě ve Vancouveru - to je hlavní cíl českého krasobruslaře Tomáše Vernera v nadcházející sezóně. Aby mohl rodák z Českých Budějovic pomýšlet na úspěch, nesmí podcenit přípravu. Jak ale tento vrcholový sportovec přistupuje ke svému jídelníčku?

Do příjemné restaurace přiběhl Tomáš Verner o 20 minut později. Byl oblečen do olympijského dresu a omlouval se, že prostě a jednoduše "nestíhá". Jen co dosedl, číšník přinesl jídelní lístek a poradil s výběrem specialit.

"Mohu vám doporučit plněná vepřová žebírka. Zní to trochu nezdravě. Omáčka k masu je z jablek, cibulky a černého piva. Pokud byste chtěli něco zdravějšího, mohu nabídnou kuřecí prsíčka plněná nivou na grilované zelenině nebo kuřecí prsíčka tandoori obalovaná v lehce pikantním koření na zelenině," vyjmenoval číšník hlavní taháky restaurace.

Tomáš Verner překvapil. Poručil si totiž polévku s knedlíčky, kuřecí prsíčka tandoori a piškotový dort. Ani chuti vepřových žebírek nakonec neodolal. V jídle se prý omezovat nemusí.

"Tomáš Verner jí většinou podle chuti," říká o sobě. "Mám štěstí. Metabolismus mi funguje velice dobře a tréninkovými dávkami spálím všechny kalorie, které načerpám během dne. Nemusím se proto nijak omezovat a držet přísnou dietu. Snažím se nepřejídat. Mám svou hranici, na které se zabrzdím," objasňuje svůj postoj k jídlu.

Sportovci obvykle nemají příliš volného času. Co si dopřejí, když nechtějí slyšet hlas trenérů a brusle zavřou do skříně? "Potrpím si na českou kuchyni. Mám sice rád mezinárodní kuchyni a poznávání nových chutí, ale houskový knedlík nebo bramborový knedlík, kachna a zelí jsou pro mě pokrmy, bez kterých se Čech neobejde," přiznává. "Mám rád křupavou kůrčičku na kachně a zelí s knedlíkem, který klouže na omastku do krku."

Největší neřestí bývají hotelové restaurace. Především u švédských stolů je třeba se ovládat, jenže slaninka, vajíčka nebo párečky a další delikatesy se jen těžko odmítají.

"Odmítají se těžko, ale mám výhodu, že si nemusím hlídat váhu a nepřejídám se, takže nějaký ten páreček a slaninku si dám, když je dostatečně vypečená. Nejsem velkým příznivcem vajíček, ale někdy si je dám," popisuje své chutě Tomáš Verner. "Radši mám sladkou snídani," dodává. "Třeba chleba s máslem a s medem nebo croissant a horkou čokoládu."

Po přípravě v zahraničí přijde vhod česká kuchyně. Maminky a babičky přece jen nejlépe vědí, co mají jejich nejbližší rádi. "Hlavně maminky, ale mnohdy i tatínkové. Obvykle své rodině ohlásím, kdy přijedu. Většinou mě čeká pořádný steak. Zeleninu mi na talíř přidává táta, který je povoláním doktor. Zelenině se však trochu bráním a radši si dám hranolky."

Dostalo se i na dotazník, na jehož otázky Tomáš Verner bez zaváhání odpovídal.

Nejoblíbenější jídlo? "Lívance," odpovídá téměř okamžitě.

Jídlo, které byste nevzal do úst? "Francouzské zapékané brambory a lečo. Nepatří sice mezi jídla, která bych nepozřel, ale nejsou to moji favorité," tvrdí.

Oblíbená příloha k jídlu? "Mám rád krokety, ale i bramborovou kaši nebo bramboru pečenou v alobalu se smetanou."

Oblíbený alkoholický a nealkoholický nápoj? "Alkoholu neholduju. Je tristní přiznat, že jsem si nenašel cestu k pivu. Vínu nerozumím. Zatím mi nechutná, ale táta mě ujistil, že si k němu cestu najdu," říká Tomáš Verner.

A co kuchařské umění? "Určitě bych vám připravil chutný čaj a pustil bych se i do salátu. Uvařil bych vám špagety, nebo domácí gnocchi, které mě naučila Carolina Kostner."

S vařením si Tomáš Verner netyká. Slíbil však, že zapracuje nejen na čtverných skocích, ale i na kulinářském umění. "Plánuji, že se naučím vařit. Zatím bych podstoupení návštěvy mé kuchyně nedoporučoval," říká na závěr Tomáš Verner.

autor: ppe
Spustit audio