Tohle město potřebuje restartovat, říká polský kníže, který kandiduje na starostu Londýna

Když o něm řekneme, že je výstřední, ještě se držíme hodně při zemi… Je to bohatý developer a současně hrdý polský šlechtic, který chtěl rozsekat populistu Nigela Farage šavlí. Teď se chce kníže Jan Žyliňski ještě navíc stát londýnským starostou.

Přicházíme cestičkou k luxusnímu paláci v západním Londýně a kníže Žyliňski trvá na tom, že přeparkuje jednu ze svých limuzín Bentley, pokud si chci jeho bydlení vyfotit. Prý takový obrázek není slučitelný s image londýnského starosty. Chabě namítám, že fotogalerie na webu Českého rozhlasu těžko volbu ovlivní, ale šlechtic si nedá říct.

„Buduji takovou malou armádu polských dobrovolníků, kteří mi v kampani před volbami pomůžou. Mám také dva volební štáby – polský a anglický. Poláci jsou logicky moje železná voličská základna,“ vysvětluje.

Lídra britských populistů vyzval na souboj

Že by se Jan Žyliňski, jehož jméno zná mimo polskou komunitu jen hrstka lidí, stal starostou britské metropole, je samozřejmě utopie. A sám kníže si toho je naštěstí vědom. Schopnost výstředního polského šlechtice nadchnout se pro bláznivé výzvy, cíle a projekty je ale nakažlivá a docela sympatická.

Kníže mi v salónu o velikosti středně velké tělocvičny ukazuje šavli po svém otci, válečném hrdinovi z roku 1939, kterou chtěl před časem v souboji v Hyde Parku vytáhnout na lídra britských euroskeptiků a neúnavného kritika Středoevropanů Nigela Farage. K duelu pochopitelně nedošlo, ale Jan Žyliňski má dodnes pocit, že udělal správně, že se proti výpadům britského populisty postavil.

Čtěte také

„Jsem opravdu vděčný Nigelu Farageovi za jeho chování, protože jsem si díky jeho xenofobním výpadům uvědomil, že se musím ozvat a udělat něco pro své krajany. Potřebujeme tu získat opravdový respekt a ne jen toleranci,“ podotýká.

Developer, který vidí v přistěhovalectví potenciál

„Průměrný polský pilot Královského letectva sestřelil za druhé světové války čtyřikrát víc letadel než průměrný Angličan. Chci využít nebojácnost a energii Poláků, abych tohle město rozhýbali. Živím se posledních 30 let jako developer, a tak vím, co všechno se s Londýnem dá udělat,říká mi věčně provokující Jan Žyliňski, který se už v Británii narodil.

Polský kníže Jan Žyliňski

I když mu vzdělání a značný majetek daly společenské postavení, pořád se v ostrovní společnosti cítí jako outsider. A prý není zdaleka sám. V současné debatě o přistěhovalectví vidí obrovský potenciál. Nejen jak „pročistit vzduch“, ale také jak Londýn i celou Británii s pomocí imigrantů „restartovat“.

Myslím, že existuje konstruktivní způsob, jak se popasovat s frustrací, kterou v Británii cizinci cítí. Třeba nedávná polská stávka mi nepřišla jako dobrý nápad. To akorát hodně Britů naštve. Pak je tu kampaň na dárcovství krve našim anglickým bratrům a sestrám. Poláci ukázali dost patriotismu a prolili za tuto zemi za posledních 100 let už dost krve. Navrhuji cestu demokracie. Ať se Evropané zaregistrují a jdou k místním volbám,“ uvádí kníže, který často opouští zdi svého paláce a je k vidění s polskými stavebními dělníky, jak popíjí pivo v jedné z hospod ve čtvrti Ealing.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio