Tohle je genocida. Ženy jsou sterilizovány, doma s nimi sedí čínský kádr, popisuje lídr Ujgurů Kanat

17. únor 2022

Zimní olympijské hry pořádané v Pekingu a okolí jsou za polovinou, exiloví představitelé Čínou pronásledovaných Ujgurů ovšem nadále vyzývají k jejich bojkotu. „Mezinárodní olympijský výbor tleská hostitelské zemi, kde pokračuje genocida, a kolaboruje s ní. Neměli bychom nechat Čínu tuto genocidu zakrýt touto podívanou v Pekingu,“ říká Omer Kanat, předseda výkonného výboru Světového ujgurského kongresu.

Oceňuje přitom, že olympiádu bojkotovala řada světových státníků a až na výjimky chybějí hlavy států, což je prý pro čínskou stranu velikou ranou. Reakci světa přesto nepovažuje za dostatečnou.

„Přáli jsme si bojkot těchto olympijských her. Byli bychom šťastní, kdyby reakce odpovídala tomu, že se nám děje genocida, a Čína vůbec nesměla tyto hry hostit. Toho ale nebylo možné dosáhnout a z té reakce jsme zčásti zklamaní,“ přiznává s tím, že velkým zklamáním je pro něj zejména účast muslimských zemí.

Byli bychom šťastní, kdyby reakce odpovídala tomu, že se nám děje genocida, a Čína vůbec nesměla tyto hry hostit.
Omer Kanat

Mezinárodní reakce se prý projevila na nižší sledovanosti olympijských her, která je například u přenosů americké televize NBC je oproti minulosti na poloviční úrovni. Podle Kanata by se ale olympiáda vůbec neměla vysílat, když se koná v zemi, v níž probíhá genocida.

Omer Kanat, předseda výkonného výboru Světového ujgurského kongresu a ředitel organizace Projekt za lidská práva Ujgurů. Vítejte v Českém rozhlase.

Omer Kanat

Je předsedou výkonného výboru Světového ujgurského kongresu a ředitelem projektu lidská práva Ujgurů (Uyghur Human Rights Project). Obě organizace spoluzakládal. 

Předtím působil dvě dekády jako novinář.

Převýchova a sterilizace

Komunistická strana Číny tvrdí, že v provincii Sin-ťiang nedochází k porušování lidských práv a že pouze pracuje na převýchově lidí ovlivněných extremismem.

Čtěte také

Kanat ale poukazuje na to, že za genocidu dění ve Východním Turkestánu, jak region nazývá, už označila řada zemí, jako jsou Spojené státy, Kanada, Spojené království, Nizozemsko, Belgie, Litva nebo i český Senát.

„V koncentračních táborech jsou 1,8 až 3 miliony lidí. Jsou tam nucení odsoudit vlastní náboženství, svou národní identitu,“ tvrdí jeden z předních představitelů ujgurského exilu ve Spojených státech.

Více než milion dětí prý bylo násilím odloučeno od svých rodičů a umístěni do internátních škol. Intelektuálové a osobnosti ujgurské kultury jsou pak dlouhodobě věznění v koncentračních táborech.

Ujgurské ženy jsou nuceně sterilizovány. Porodnost Ujgurů kvůli tomu za tři roky poklesla o 40 až 60 procent. Tohle je genocida.
Omer Kanat

„Zakázali ujgurský jazyk, zničili tisíce mešit, hřbitovů a historických ujgurských památek,“ pokračuje Kanat: „Ujgurské ženy jsou nuceně sterilizovány. Porodnost Ujgurů kvůli tomu za tři roky poklesla o 40 až 60 procent. Tohle je genocida. A děje se za přihlížení mezinárodního společenství,“ zdůrazňuje.

Už nikdy holocaust

Každodenní život Ujgurů prý monitorují nejmodernější technologie a kamery, ale také miliony úředníků z řad etnických Číňanů.

„V těch rodinách chybí muži – posílají stranické kádry do domovů, kde jsou jen ženy, dívky a děti. Muži jsou v koncentrácích,“ popisuje Kanat s tím, že jde nejen o urážka ujgurské tradice a víry, ale v takových situacích dochází i k sexuálnímu zneužívání. 

Sedíte v obýváku, dohled tam sedí s vámi. Ptají se, na co myslíte – jestli na Boha, na náboženství.
Omer Kanat

„Sedíte v obýváku, dohled tam sedí s vámi. Ptají se, na co myslíte – jestli na Boha, na náboženství. Ujgurové musejí tyto stranické kádry hostit a uspokojovat. Když to nedělají, podává o tom dohled zprávu úřadům. Když odmítnete pít alkohol nebo jíst vepřové, hodnotí se to tak, že máte extremistické záměry. I za to vás můžou poslat do koncentračního tábora,“ doplňuje.

Po druhé světové válce svět řekl, že už nikdy žádný holocaust nesmí dopustit. Takže by měl dodržet slib.
Omer Kanat

Kanat opustil svou rodnou zemi v devíti letech a kvůli svým lidskoprávním aktivitám se ocitl na černé listině. „Nějaký kontakt s příbuznými se mi dařil přes prostředníky, ale od roku 2017 jsme nekomunikovali s nikým. Většina Ujgurů je na tom stejně jako já. Tohle patří k těm tragédiím, kterým teď Ujguři čelí,“ podotýká.

Čtěte také

Ujguři žijící v zahraničí jsou prý terčem vydírání, aby se nezapojovali do žádných aktivit, které odhalují čínské porušování lidských práv, jinak budou jejich příbuzní potrestáni.

Mezinárodní společenství by podle Kanata mělo přijmout silná, koordinovaná opatření, aby Čínu a její genocidu zastavil. „Po druhé světové válce svět řekl, že už nikdy žádný holocaust nesmí dopustit. Takže by měl dodržet slib,“ uzavírá.

Může se svět odstřihnout od Číny? A co se stane, pokud se nepodaří zastavit pronásledování Ujgurů? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Kaliba , ert
Spustit audio

Související