Tipy na víkend 2.-5. dubna

Velikonoční, prodloužený víkend slibuje jarní počasí lákající ven, ale hlavní budou tentokrát samozřejmě tradice vážící se ke křesťanským svátkům. Stejně tak se ale můžete vypravit na některý z hradů nebo zámků, které právě tento víkend zahajují novou turistickou sezónu. Navíc se na koleje se opět vrací historie – začínají totiž výlety parními vlaky. Třeba vám tipy Radiožurnálu pomůžou vybrat si program pro nadcházející víkend.

Stejně jako v předešlých rocích, tak i letos bude patřit velikonoční prodloužený víkend v plzeňské zoologické a botanické zahradě připomínce tradic doprovázejících tyto křesťanské svátky i svátky jara. Program začíná v sobotu a končí v pondělí a trvá každý den od 10 do 18 hodin. Návštěvníci zahrady uvidí (a třeba si i zkusí) denně na statku Lüftnerka pletení pomlázek, zdobení vajíček různými technikami, otloukání vrbových píšťalek, vizovické velikonoční pečivo, řehtání a ukázky různých rukodělných velikonočních a jarních motivů z tradičních i modernějších materiálů. V kovárně budou předvádět svoji šikovnost umělečtí kováři.

Vedle tohoto základního programu bude patřit ke každému dni ještě doplňující program. V sobotu to budou například soutěže v točení káči a otloukání píšťalek, v neděli velikonoční dětská tvůrčí dílna připravená žáky ZŠ v Městě Touškově na severním Plzeňsku, v pondělí pak velikonoční koleda. Řehtání obstará velká trakařová řehtačka. Pohanskou a pozdější křesťanskou symboliku Velikonoc vysvětlí abeceda velikonočních pojmů doprovozená ukázkami různých říkánek a dobových předpisů na sváteční dobroty. Rodiče s dětmi se určitě zastaví u nového hladicích koutku na terase pod statkem Lüftnerka, kde určitě zaujme minikobylka holandská appaloosa s hříbátkem a trpasličí göttingenská prasátka o hmotnosti kolem 30 kg a několik kontaktních zvířat.

Z koutku je to jen pár kroků k České řece, jež byla minulou sobotu oficiálně otevřena po zimním omezeném provozu. V rybníku najdou pozorní návštěvníci už tři sumce, z nichž dva jsou albíni. Po všechny tři dny bude spojovat zoologickou a botanickou zahradu se středem města oblíbený turistický vláček. Ve městě do něj bude možno ovšem nastoupit nikoliv na náměstí Republiky, ale před expozicí AKVA-TERA na začátku Palackého třídy.

Letošní zimní sezóna na Lipensku definitivně míří ke svému konci. Stane se tak symbolicky na Velikonoční pondělí 5. dubna, kdy se bude ve skiareálu Lipno lyžovat celý den za symbolických 20 korun. Poté, co rolby v týdnu na sjezdovky rozhrnuly zásoby sněhu vytvořené v mrazivém lednu, leží na lipenských sjezdovkách až půl metru sněhu, a tak se mohou příznivci zimních radovánek těšit na důstojnou tečku. Jelikož okolní krajina na Lipensku se začíná zelenat a meze rychle osychají, bude o víkendu otevřena také půjčovna kol a in-line bruslí. Pro návštěvníky skiareálu je připraven mimořádně bohatý doprovodný program na všechny víkendové dny v duchu Velikonoc. Po sjezdovkách se budou pohybovat koledníci v kostýmech a kromě lišáka Foxíka s kapitánem Lipánkem také velikonoční zajíci. V sobotu i v neděli po obědě navíc za maskoty dorazí do Foxparku jejich živý kamarád oslík Jenda. Nebudou chybět tradiční soutěže pod lanovkou o atraktivní ceny, které budou po celý víkend.

Ve Sportrestaurantu se budou servírovat velikonoční pochoutky a ve Sportapartments Lipno přímo pod lanovkou zbývají poslední volné víkendové balíčky se skipasem zdarma pro všechny děti do 18 let a velikonočním překvapením. Otevřeno a upraveno je 5,5 km sjezdovek včetně Foxparku a v provozu jsou všechny tři lanovky. Lyžuje se denně od 9 do 16 hodin za mimosezónní ceny. Kdo přijede v sobotu i neděli lyžovat na Lipno, neměl by si zapomenout vzít plavky, protože k celodennímu skipasu dostane voucher na hodinový vstup zdarma do vodního ráje Aquaworld Lipno.

Tento víkend se ještě lyžuje i v Krkonoších. Například špindlerovská střediska Medvědín a Svatý Petr hlásí půl metru sněhu a dobře upravené sjezdovky.

Zámecký statek Újezd nad Mží ležící 15 km od Plzně a 1 km od přehrady Hracholusky zve na křepelčí hody. Ty se uskuteční 3. dubna od 11 hodin. Můžete ochutnat křepelky s vynikající velikonoční nádivkou, navštívit velikonoční jarmark a sledovat ukázky řemeslných prací, stejně jako se vypravit na Zoostezku zdomácnělých zvířat, kde vás čekají pštrosi, koně, ovce, kozy, holubi, pávi, bažanti, krocani, jelen sika, kachny, husy, křepelky. Konat se tu bude i malování velikonočních kraslic voskem – návštěvník si může na místě namalovat kraslici pod vedením odbornice.

Němčičky u Hustopečí lákají tuto sobotu na pokus o překonání českého rekordu o nejdelší naplétanou 16pramennou velikonoční pomlázku (předpokládané vyvrcholení kolem 18.00 hodin). Plést se bude na nádvoří kulturního domu.

Rakvice u Hustopečí budou v sobotu 3. dubna od 15 hodin místem, kde se lidé pokusí o co nejrychlejší upletení minipomlázky ze slaměných stébel poslepu. O rekord se pokusí Jaroslav Vajbar, několikanásobný rekordman, který je zapsán v České knize rekordů například jako autor největší slaměné číše či nevídané repliky lednického minaretu ze slámy.

V Uherském Hradišti, na Vinohradské ulici se bude v neděli 4. dubna od 15.30 hodin péct největší velikonoční beránek (předpokládaná hmotnost cca 120 kg). A Černá Hora u Blanska (na nádvoří pivovaru) v neděli zahájí turistickou sezónu a to ve spojení se zápisem do České knihy rekordů – Nejvíc lidí, kteří mají zámek. Do celkového počtu bude započítán každý, kdo prokáže, že „má zámek“, a to buď výpisem z katastru nemovitostí (tj. vlastní skutečný zámek) a nebo tím, že si přinese libovolný trojrozměrný předmět, který se nazývá zámek (visací, dózický, Kafkovu knihu Zámek...).

Velikonoční setkání se koná v historické kovárně v Nových Hradech. Společnost Rožmberk, o. p. s. vás zve na 7. ročník Velikonočního setkání v Novohradské kovárně. Přijďte si vykovat vlastní výrobek, uplést pomlázku, ozdobit velikonoční vajíčko, upéct jidáše, ochutnat tradiční velikonoční pokrmy, nebo se jen tak setkat s tradicí. S pásmem tradičních dětských her vystoupí ve 14.00 hodin dětský krojovaný soubor Rybníkáři z Třeboně. Kdy? Na Bílou sobotu 3. dubna od 13 do 17 hodin. Kde? V historické kovárně v Nových Hradech.

Hrad Svojanov sice patří k celoročně zpřístupněným památkovým objektům, o velikonočním víkendu ale zahajuje hlavní návštěvnickou sezónu. V sobotu a v neděli se koná akce Velikonoce na hradě. Po oba dny bude na nádvoří vystupovat skupina historického šermu Klíč a meč z Písku, v areálu budou tvořivé výtvarné dílny pro děti i pro dospělé, ukázky historických řemesel a jarmark, střelba z praku, luku a jiná překvapení. V sobotu v 11.30 hodin přijede na koních družina krále Přemysla Otakara II. a symbolicky zahájí hlavní hradní sezónu, v odpoledních hodinách vystoupí folklórní soubor Lubeňáček.

V neděli vystoupí děti z MŠ Rozmarýnek Polička a folková skupina Věneband z Litomyšle. Akce se uskuteční ve spolupráci se střediskem volného času Mozaika Polička. V zimních měsících si hrad Svojanov díky celoročnímu provozu prohlédly stovky návštěvníků. Velikonoční akcí hrad přináší několik novinek. Po důkladné obnově se otevírá pro veřejnost nové sociální zařízení, pro ubytované hosty je připraven nový apartmán vybavený zařízením z přelomu 19. a 20. století. Interiérové expozice byly v nedávné době obohaceny o další umělecké předměty. Hrad se tak stále více přibližuje 2. polovině 19. století, tedy době, kdy získal svou současnou tvář. Pro návštěvníky je znovu otevřena i hradní restaurace.

V neděli 4. dubna 2010 uplyne přesně jeden rok od slavnostního otevření Centra Bohuslava Martinů v Poličce. U příležitosti tohoto ročního jubilea budou pro všechny návštěvníky, kteří zavítají do Centra, zdarma zpřístupněné všechny expozice. Současně zde bude od 1. dubna 2010 k vidění drobná výstavní prezentace, která názorně zrekapituluje rekonstrukci budovy Centra Bohuslava Martinů, vznik nových expozic, ale také výstavní projekty a akce, které se zde za celý rok uskutečnily. Výstavní prezentaci bude možno zhlédnout ve vestibulu Centra Bohuslava Martinů až do 30. dubna, denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin.

Botanická zahrada v Praze-Troji zve na vrby, motýly a jarmark. Do 5. dubna je tu k vidění výstava Když se vrby zelenají, která seznamuje odbornou i laickou veřejnost s širokým sortimentem vrb. Proutky různých barev doplňují košíky, misky podložky a dokonce i holínky upletené z vrb! Větší vrbové výrobky Julia Laláka ze Slovenska zdobí venkovní expozici. 3.-5. dubna, mezi 9. a 18. hodinou, se koná i tradiční velikonoční akce ve venkovní expozici Areál JIH. Med, svíčky, medovinu, perníčky, čaje, drobné dárkové předměty, dřevěné hračky a spoustu dalších drobnůstek pro potěšení můžete zakoupit na tradičním velikonočním jarmarku. Můžete si vyzkoušet svou zručnost a fantazii při pletení pomlázek či dalších rukodělných pracích. Bude čas i na kochání se rozkvetlou zahradou, kde budou v plném květu drobné cibuloviny, slivoně, vřesovce a magnolie. V sobotu 3. dubna vystoupí ve 12 a v 15 hodin dětský folklorní soubor Klíček pod vedením Ludmily Chroustové.

Až do konce dubna je ve skleníku Fata Morgana k vidění motýlí svět. Čím víc sluníčka, tím víc se motýli líhnou a tím víc jich létá v prostoru nížinného deštného lesa skleníku Fata Morgana. Návštěvníkům je nabízena jedinečná možnost sledovat líhnutí motýlů doslova v přímém přenosu, což se v přírodě daří jen velmi vzácně. Stačí mít trochu času a fotoaparát v pohotovostní poloze.

Po zimní přestávce mohou návštěvníci zlínské zoo opět zavítat do zámku Lešná. Na prohlídku historických sálů všechny zájemce poprvé pozve v pátek 2. dubna, kdy bude zámek zcela mimořádně otevřen. Interiéry zámku budou přístupny také během víkendu a o Velikonočním pondělí, a to vždy od 9 do 16 hod. Po zbývající část dubna bude zámek Lešná otevřen prozatím jen během víkendů, od května každý den kromě pondělí. V roce 2009 si prohlídku zámku Lešná nenechalo ujít 24 000 návštěvníků zlínské zoo.

Velikonoční svátky jsou výzvou k návštěvě muzeí a galerií. Národní galerie v Praze i letos zpřístupní všechny své stálé expozice a výstavy, a to i v den, který je v průběhu roku oficiálním zavíracím dnem. Pondělí velikonoční tedy nabízí vynikající příležitost k návštěvě. Pozornost návštěvníků bychom rádi zaměřili na Veletržní palác, Dům U Černé Matky Boží, expozice, které potěší milovníky moderního a současného umění. Srdečné pozvání však také platí do Kláštera sv. Jiří - stálé expozice Umění 19. století v Čechách a samozřejmě do všech expozic nabízejících možnost seznámení se s originály děl od středověku až do závěrečného období baroka. Pozvání tak platí do kláštera sv. Anežky České a dále do Šternberského či Schwarzenberského paláce.

O Velikonočním víkendu zve ZOO Dvůr Králové návštěvníky do krásně vyzdobené zahrady. Největší atrakcí budou mláďata, kterých se od začátku roku narodilo více než sto. V pavilonu drápkatých opiček se rodiče starají o dvojčata lvíčků zlatých, v expozici lemurů se minulý týden narodila tři mláďata, v pavilonu Ptačí svět se prochází s mládětem nejkrásnější holubi světa, korunáči vějířoví a v pavilonu Vodní světy se vylíhlo už 21 vzácných želv uhlířských. Také výběhy kopytníků jsou plné mláďat, např. přímorožců šavlorohých, nebo malých a velkých antilop kudu. Sluníčka si venku pravidelně užívají i dvě mláďata nosorožců dvourohých a první letošní mládě žirafy.

V sobotu 3. dubna mohou návštěvníci povzbuzovat účastníky třetího Safari běhu. Start závodu je v 11 hodin u velké brány zoo na hlavním parkovišti. Závodníci poběží kolem letních výběhů, po Africkém safari a dále kolem chovného zařízení pro gepardy. V neděli 4. dubna přijedou do zoo dva známí a oblíbení herci - Květa Fialová a Ondřej Vetchý. V 11 hodin se stanou kmotry dvou samiček nosorožců dvourohých, které se narodily v prosinci loňského roku. Křtiny proběhnou u výběhu nosorožců. Zahrada je otevřena do 17 hodin.

V neděli se na statku domácích zvířat v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově odehraje Velikonoční neděle. Kromě vystoupení folklorního souboru Krušnohor, výroby kraslic voskovou metodou, batikováním a drátkováním a ochutnávky velikonoční nádivky proběhne i ukázka stříhání ovcí, filcování vlny nebo pletení pomlázek. Pro návštěvníky bude po několikaměsíční přestávce od soboty připravena služba s názvem Představujeme Vám naše zvířata. Přímo u výběhů jednotlivých druhů zvířat se dozvíte mnoho zajímavostí o jejich životě a chovu. Tuleně kuželozubé si můžete i sami nakrmit. Děti si po zimní přestávce mohou zpestřit pobyt v areálu a prověřit si svou zručnost návštěvou lanového centra, které bude otevřeno od 9 do 18 hodin.

S novým zajímavým logem představujícím tváře majitelů zámku a názvem Barokní zámek Kunín: dotkněte se dějin vstupuje 3. dubna zámek v Kuníně na Novojičínsku do nové zámecké sezóny. Zámek se stal na konci června loňského roku obětí ničivé povodně, která zničila celé přízemí zámku a část zámeckého parku. Stavební práce na zámku byly ukončeny v březnu a zámek je připraven opět přivítat své návštěvníky. V dubnu bude zámek otevřen pouze o víkendech od 9 do 16 hodin, včetně Velikonočního pondělí, od května pak denně mimo pondělí.

Výstava Čtyři roky prázdnin pořádaná chebskou Galerií 4 je fotografickou výpovědí pěti absolventek pražské FAMU z jejich mateřských dovolených. Výpověď podávají velmi realisticky. Dost bylo předstírání, že mateřská dovolená je opravdu dovolená. Nečekejme proto žádné růžové a bezstarostné fotografie. Fotografie Michaely Brachtlové, Anny Lary Feldekové, Barbory Gerny-Vojtěchové, Pavly Kocourkové a Lucie Škvorové představí mateřskou dovolenou takovou, jaká doopravdy je. Se vší krásou i „upatlanými objektivy“. Výstava potrvá do 28. dubna 2010.

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy půjčovny kol, které jsou každoročně v provozu od 1. dubna do 31. října. V rámci celé České republiky je zájemcům k dispozici celkem 30 půjčoven. Vypůjčení kola v půjčovnách Českých drah přináší zákazníkům řadu dalších výhod. Na vybraných tratích je možné kolo přepravovat zdarma a bezplatná je i jeho úschova na nádražích, vypůjčená kola navíc můžou lidé vracet i v jiných stanicích, než si je půjčili. Více informací o půjčovnách a cenách včetně dalších podrobností z Jihočeského a Jihomoravského kraje, kde je síť půjčoven nejrozšířenější, najdete na www.cd.cz.

Velikonoční pondělí na Nové scéně Národního divadla zaměstná celou rodinu. Je tu opět zábavná výprava do operního světa pro malé i velké Opera nás baví. Pro velikonočně laděný speciál si soubor Dětské opery připravil - kromě tematických písniček a říkadel - skladby Bohuslava Martinů. Po přestávce nebude chybět veselá miniopera od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. O Velikonocích také uvede legendární Kouzelný cirkus, v sobotu navíc i v odpoledním čase. Ve dnech 14. a 15. dubna se poprvé představí na Nové scéně soubor 420PEOPLE. Pro svůj vstup na Novou scénu připravili velice speciální program - kromě vynikajících českých i zahraničních interpretů se v premiérové choreografii Affordance představí také Michael Schumacher, špičkový americký tanečník a pedagog, mistr improvizace.

V kulturním domě v Kyjově se tuto neděli od 20 hodin koná Velikonoční beseda u cimbálu. Slovácký soubor Kyjov, který ho pořádá, zve na tradiční velikonoční nářez a vyzývá, aby si všichni vzali žily a polštářky na zadek sebou.

Zámek v Náměšti na Hané zahájí sezonu 3. dubna ve 14 hodin vernisáží fotografií Náměšť na Hané dříve a dnes. Fotografie Náměště na Hané minulých let zapůjčil Václav Konečný a archiv městyse Náměště na Hané, současné fotografie nafotil Martin Kašpar. Stanislav Havlík připravil CD se starými a novými fotografiemi. Na výstavě se podílela firma Milana Valy, která fotografie vytiskla. Výstava bude přístupná do konec dubna, vždy o víkendech od 9 do 16 hodin. Zámek bude otevřen i v pondělí 5. dubna. Vedení zámku zve návštěvníky na klasické prohlídky zámku s velikonoční výzdobou. Návštěvníci mohou zdarma vidět i velikonoční výstavu prací dětí z MŠ a keramické dílny Zvoneček z Náměště na Hané.

Tipem na výlet jsou i Velikonoce v Perníkové chaloupce. Muzeum perníku a pohádek zve nejširší veřejnost na tradiční Velikonoce v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic (www.pernikova-chaloupka.cz). O víkendu si návštěvníci budou moci vyzkoušet staré řemeslo a v perníkářské dílně vytlačit perníčky do dřevěných forem s jarními motivy. Budou si moci zakoupit bílý perník, jenž je světovým unikátem a který se poprvé prodával o Bílé sobotě 2009 v Perníkové chaloupce. Bílé perníky nebudou samozřejmě jedinou atrakcí. Návštěvníci uvidí v sobotu i v neděli, jak se zdobí velikonoční kraslice a jak se pletou pomlázky z vrbových proutků. Přijedou řemeslníci, kteří budou předvádět a prodávat své umění. Realitní kancelář perníkových nemovitostí nabídne atraktivní chaloupky z pardubického perníku včetně čísla popisného a výpisu z Katastru perníkových nemovitostí. Občerstvit se můžete v útulně U všech čertů a v mlsárně U Otesánka. O Velikonocích bude Perníková chaloupka otevřena denně od 9.00 hodin, poslední cesta pro perníčky začne v 16.30 hodin.

V loňském roce proběhl desátý ročník soutěže Šikovné ruce našich seniorů, pořádaný Centrem sociálních a zdravotních služeb Poděbrady, a následně u příležitosti výstavy Senior–Handicap: aktivní život na výstavišti v Lysé nad Labem i výstava tří tisíc soutěžních exponátů. „Domnívali jsme se, že jsme dosáhli maxima, ostatně výstavní hala byla zcela naplněná,“ říká Věra Součková, která soutěž před deseti lety vymyslela. Předpoklady organizátorů se ukázaly jako mylné. Pro letošní jedenáctý ročník soutěže bylo vytvořeno čtyři tisíce dvě stě úžasných prací. Na výstavě uvidí návštěvníci obrovskou škálu ručních prací, od pletení, háčkování, drhání, přes drátování, keramiku, vyšívané i malované obrazy, řezbářské práce či intarzie, soustu velikonočních zvykoslovných předmětů až po třímetrový funkční model akrobatického letadla. „Výstava Šikovné ruce našich seniorů je zřejmě světovým unikátem. Nikde v republice a pravděpodobně ani nikde v zahraničí není podobná akce v takovém rozsahu organizovaná,“ říká Jan Řehounek, manažer výstavy Senior–Handicap: aktivní život. Výstavu Šikovné ruce našich seniorů spolu s výstavou Senior–Handicap: aktivní život a Lázeňským veletrhem lze navštívit na výstavišti v Lysé nad Labem od čtvrtka 1. do neděle 4. dubna vždy od 9 do 17 hodin. Volné vstupenky si můžete stáhnout z www.vll.cz.

Státní zámek Velké Březno si dovoluje pozvat na zahajovací prohlídku návštěvnické sezóny 2010 Otevírání okenic aneb Probouzení zámku ze zimního spánku. Stane se tak v sobotu 3. dubna v 9 hodin. Při této netradiční prohlídce můžete pomoci s probuzením a přípravou zámku do nové sezóny. Od středy 1. dubna po celý duben bude zámek otevřen vždy od středy do neděle od 9 hodin, poslední prohlídka začíná vždy v 15 hodin. Půvabné interiéry zámku Velké Březno jsou vyzdobeny množstvím váz plných těch nejkrásnějších jarních květin. Vstupné je 50 a 70 Kč.


Tuto sobotu a neděli si můžete dopřát i výlet parním expresem na Křivoklát, kde se konají Knížecí Velikonoce. Na velký řemeslnický jarmark, lidové divadlo a spousty další zábavy v prostorách hradu Křivoklát se vyjíždí vlakem taženým lokomotivou Albatros z Prahy-Bráníku v 9.20 hodin.

O Velikonoční neděli bude slavnostně zahájena letošní turistická sezona na Vrbické rozhledně, vstup bude jeden vejdunek (ostatní musí platit vstupné). Minulý rok na ni zavítalo 7 541 návštěvníků. Jde o završení 5. tradiční velikonoční výstavy Jaro 2010 otevřené od 1. dubna v Obecním domě ve Vrbici, Vesnici roku 2004. Jak řekl bývalý starosta Pavel Bílek, lidé tu drží při sobě ne jako v 21., ale jako v 19. století. Pro ně má obec srdce ne papírové, ale všech obyvatel; ti něco obci přinášejí a není jim lhostejná. Tradicí jsou místní speciality rajmovaček, humorných veršovaných komentářů. V této půvabné vesničce působí dva čilé spolky, a to Český červený kříž spolu se sborem dobrovolných hasičů, kteří ročně pořádají tři plesy. Organizátorem velikonočních výstav je místní skupina Českého červeného kříže v čele s její předsedkyní Drahomírou Kuběnkovou, v druhém volebním období místostarostkou obce. Vrbická rozhledna ve výšce 445 m n. m. v blízkosti vrcholu Kastel a umožňuje výhled na Orlické hory, Krkonoše, Královéhradecko, Pardubicko, Železné hory a dokonce i na Jeseníky.

O velikonočních svátcích srdečně zveme k návštěvě památkové rezervace Betlém v Hlinsku, kde je připravena velikonoční výstava. Ve všech zpřístupněných roubených domcích mají návštěvníci možnost dozvědět se něco o tom, jak vypadaly obyčeje provázející cyklus jarních svátků. Například proč se jedna z nedělí předvelikonočního období jmenovala Družebná a proč se právě v tuto neděli pekly zdobené koláče s názvem družbance. Zblízka si mohou prohlédnout ráhno, které se na Českomoravské vrchovině nechávalo o Květné neděli v kostele posvětit, aby bylo poté využito k ochraně domu i úrody. Návštěvníci se také dozvědí, jakým způsobem se na Českomoravské vrchovině zdobily kraslice, jak například bylo možné ornamentem na kraslici odmítnout nechtěného nápadníky, či naopak vyjevit jinému své kladné city. Nechybí ukázky tradičního pečiva a dalších předmětů provázejících jarní zvyky. Prohlídku expozic na Betlémě si můžete zpříjemnit nákupem velikonočních dárků v prodejně s upomínkovými předměty, kam své výrobky dodávají lidoví řemeslníci, návštěvou čajovny či kavárny v roubených chaloupkách. O velikonočním víkendu na zájemce čeká i předvádění výroby velikonočních předmětů. V sobotu a v neděli to je malování velikonočních dekorací ze skla nebo třeba pletení pomlázek a malování perníčků.

V muzeu ve Šlapanicích začala výstava Tak dlouho se chodí se džbánem…, která představuje restaurované džbány ze sbírek tří poboček Muzea Brněnska - Muzea ve Šlapanicích, Muzea v Ivančicích a Podhoráckého muzea v Předklášteří. Expozice zachycuje cestu džbánu od výrobce, přes prodej a užití v domácnosti až po jeho příchod do muzea a následné restaurování. Část věnovaná sbírkám šlapanického muzea ukazuje především produkci keramičky v Olomučanech na Blanensku, jejíž výrobky byly v 19. století nezbytnou součástí vybavení šlapanických domácností.

Zveme všechny Sýkory, Špačky, Stehlíky, Drozdy, Pěnkavy a další nositele ptačího příjmení, ale nejenom ty, na Velikonoční neděli do ostravské zoologické zahrady. V neděli 4. dubna se zde konají tradiční oslavy dne ptactva. A právě v tento den budou mít již tradičně do zoo vstup zdarma lidé s ptačím příjmením, pokud se prokáží občanským průkazem. Mezi 10. a 16. hodinou budou navíc ve výukovém centru zoo připraveny pro děti i dospělé aktivity a soutěže na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří, ptačích vajec, výstava budek. Zájemcům ten den zoo nabídne i jednu neptačí aktivitu - vypouštění ježků v 17 hodin. Mezinárodní den ptactva, který připadá na 1. dubna, se slaví již od roku 1906, kdy byla podepsána mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva.

V muzeu v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí bude od 1. dubna do 4. srpna k vidění výstava o nepůvodních a invazních druzích rostlin a živočichů. Zajímavou výstavu nabízející pohled na známé i neznámé druhy cizokrajných rostlin a živočichů, kteří se u nás zabydleli, připravili pracovníci muzea ve Valašském Meziříčí. Tyto druhy se na naše území dostaly ze vzdálených končin světa různými cestami, většinou po kolejích, silnicích či vodními toky. Většinou si ani nevšimneme, že ta či ona květina či brouček u nás vlastně nemají co dělat. Až do té doby, kdy nám začnou nějakým způsobem vadit. Plzák španělský si pochutná na naší úrodě salátu, drobný motýlek klíněnka jírovcová téměř zničí všechny jírovce v okolí nebo křídlatka japonská, která se rozmnožila z jednoho jediného přivezeného exempláře, zatarasí cestu k námi oblíbenému potůčku. Které jsou tedy nepůvodní druhy rostlin a živočichů na Valašsku a jak škodí či prospívají naší přírodě? A jak s nimi případně účinně bojovat? Na tyto i mnohé další otázky vám zodpoví výstava v muzeu ve Valašském Meziříčí. Kromě panelů s texty a fotografiemi zde najdete i doprovodné exponáty rostlin i živočichů. Výstava je vhodná pro žáky základních i středních škol jako doplnění učiva. Pro školy i další zájemce je připraven zábavný výukový program. Muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Dne 4. dubna se od 10 hodin uskuteční jedna z největších výstav vín v regionu Slovácka, v Boršicích u Buchlovic. Tentokrát pořadatelé pro návštěvníky připravili ochutnávku vín z podoblasti Slovácka. Počet vzorků je 974 od 373 vystavovatelů ze 47 obcí. Dvě třetiny vystavených vín jsou vína přírodní, bez přídavku řepného cukru (přívlastkové vína). Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat vína ze 41 odrůd vinné révy. V kolekci vín je zastoupeno velké množství vín archivních, nejstarší vzorky jsou z roku 1990. Výstava vín probíhá v prostorech KD v Boršicích u Buchlovic, od 13 hodin k tanci i poslechu zahraje cimbálová muzika Pentla, během celého dne se jako doprovodný program budou podávat zabijačkové a zvěřinové speciality.

Zámek Slavkov–Austerlitz je pro veřejnost otevřen přes velikonoční svátky i na velikonoční pondělí. Pokud se na zámek vydáte v tyto dny, můžete si prohlédnout nejen prohlídkové okruhy zámku, ale i výstavy. Při prohlídce zámecké expozice se dozvíte nejen o historii dřívějších majitelů zámku rodu Kouniců, ale i o bitvě tří císařů. Vstoupíte do míst, kde před 205 lety císař Napoleon promlouval ke svým vojákům a kde bylo podepsáno příměří. Virtuální bitva 1805 přiblíží bitvu tří císařů, která se odehrála 2. prosince 1805 nedaleko Slavkova atraktivním způsobem – pomocí virtuální simulace.

Všem, které láká tajemství, doporučujeme prohlídky podzemí. Pod zámeckou budovou se nachází dvě patra podzemních prostor, sklepů, chodeb, která na některých místech ukrývají základy starších objektů – komendy řádu německých rytířů, renesančního zámku ze 16. století a hospodářské zázemí barokního zámku.

Až do 6. června je ve výstavním sále Uměleckoprůmyslovho muzea v Praze k vidění éterická výstava 200 dm3 dechu - Hračky Libuše Niklové. Kdo by neznal jejího harmonikového Kocoura nebo nafukovacího Buvola? Málokdo však ví, že tvorba návrhářky Libuše Niklové čítá vskutku úctyhodné množství inovativních plastových hraček, jejichž originalita ve své době dalece předčila běžnou hračkářskou produkci u nás i ve světě. Symbolický název celého projektu odkazuje na zásadní roli vzduchu ve všech výtvorech designérky — vytvářel jejich tvar a objem, dovolil jim vydávat zvuk a dokonale souzněl s měkkostí a poddajností plastu. Její hračky, jež navrhovala od poloviny padesátých let až do konce svého života, se staly milými a vděčnými společníky hned několika dětských generací. Ačkoli tato výjimečná designérka opustila svět v pouhých 47 letech, zanechala za sebou nesmírně bohaté průkopnické dílo, celkem devět patentů a tři chráněné průmyslové vzory a spolu s nimi především velkou radost, již její hračky dodnes působí dětem i dospělým.

Po celý duben od 10 do 17 hodin mimo pondělí bude zdarma pro veřejnost poprvé otevřená výstava exemplářů Kozího muzea, kterou nashromáždil za posledních 10 let Stanislav Penc. Stanislav Penc je zakladatelem Spolku přátel koz a sám tato užitečná zvířátka léta chová na svém statku na samotě Milkovice v Českém ráji. Hostitelem je příznačně Galerie Vice na Kozím plácku. Od prvního dubna si lidé budou moci prohlédnout stovky artefaktů, fotografií a informací spojených s kozami. Rovněž jsou zváni všichni, kdo chtějí nějaký vlastní kozí artefakt věnovat. Pro školní výlety a dětské kroužky případně rodinné výlety lze domluvit krátkou poutavou přednášku. Návštěvníci budou moci nakreslit obrázek s tématem koz, ochutnat kozí tvaroh a dostanou též dárek na památku. Výstava potrvá až do 30. dubna.

Od tohoto týdne je zahájena na Slovanském hradišti v Mikulčicích hlavní návštěvní sezóna. V měsících duben, květen a červen bude otevřeno denně mimo pondělí od 9 hodin, v pracovní dny do 16.30 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích do 17.30 hodin. Otevřeno bude také o velikonočním pondělí. Pracovníci muzea zvou k návštěvě mikulčického památníku Velké Moravy, ale i dalších doprovodných a kulturních akcích, o nichž se blíže dozvíte na adrese www.mikulcice-valy.info.

Masarykovo muzeum v Hodoníně si vás dovoluje pozvat na Vítání jara s Elenou Sonenshine Trio v sále Evropa Masarykova muzea v Hodoníně, Národní třída 21, v sobotu 3. dubna 2010 od 19 hodin. Vstupné je 150 korun.

O víkendu 3. a 4. dubna bude po zimní přestávce otevřeno muzeum Výtopna Zdice. Vedle několika novinek v expozici jsou na tento víkend naplánovány zvláštní jízdy historických motoráčků. Před Výtopnou Zdice se v dopoledních hodinách oba dva dny představí legendy českých železnic - motorové vozy M 262.0 přezdívané Kredenc. Tyto motoráky právě před 60 lety zahajovaly ve Výtopně Zdice motorový provoz a nahradily na několika tratích parní lokomotivy. V sobotu 3. dubna vyjede ze Zdic směr Březnice Herold expres. Pro předem přihlášené zájemce (nutná rezervace na tel. č.: 777 209 818) je po příjezdu do města dobrého piva Březnice zajištěna exkurze v místním pivovaru Herold. Jízdu bude doprovázet staropražská kapela Třehusk. V neděli zase můžete strávit odpoledne příjemným výletem historickým motoráčkem, který pojede po trase podbrské lokálky Zdice - Lochovice - Liteň - Zadní Třebaň - Karlštejn a zpět. Přímo ve Výtopně Zdice bude na paprscích zdejší točny oba dny vystaveno několik historických motoráků. Po prohlídce expozice je možné se svést historickým autobusem do centra města Zdic, kde je k vidění výstava plastikových modelů dopravních prostředků Zdická padesátka. Stařičký autobus vás pak okružní jízdou se zastavením ve vojenském muzeu odveze zpět do Výtopny Zdice. Po sobotním výletu do Březnice se ještě od 19.00 koná večerní setkání a posezení u dobrého piva Herold ve Výtopně Zdice. Zde bude také celý víkend připraveno občerstvení, prodej upomínkových předmětů a další doprovodný program. Podrobné informace na www.saxi.cz.

Příjemný prodloužený víkend slibuje sněžení a velmi dobrý stav kilometrové sjezdovky Razula ve Velkých Karlovicích. Jednu z posledních možností si v letošní zimě zalyžovat mohou využít i rodiče s dětmi na dětskému vleku Razula i Horal. „Na neděli jsme připravili bohatý program s typickými velikonočními a místními řemesly jako je zdobení perníčků, pletení pomlázek či strouhání šindelů nebo ukázku práce řezbářů ze dřeva," uvedl Leo Bača, šéf Ski areálu Razula. Celý víkend včetně Velikonočního pondělí zpestří jehněčí hody s lákavým menu ve Ski bufé Razula. Na závěr sezony je připraven veřejný závod Razula Open Cup, který se uskuteční v sobotu 10. dubna. Více informací na www.razula.cz.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio