Tipy na víkend 16.–18. března

Víkend slibuje slunečné a teplé počasí, a tak můžete vyrazit ven – třeba na turistický pochod nebo cyklojízdu Malou Hanou. Pokud se nechcete rozloučit se zimou, zajeďte na akci Rampušák do Malé Úpy. Zavedeme vás taky za medvědy do Podkrušnohorského zooparku nebo na oslavu vody do čistírny v Praze-Bubenči. Pěkný víkend!

V Brně v pátek startuje Mezinárodní festival Fotojatka. Už pošesté přenese snímky špičkových fotografů na velká plátna kin. Cílem ojedinělé přehlídky je představit fotografii v netradičním prostředí a s originálním hudebním doprovodem. Brněnské projekce se osobně zúčastní čeští fotografové Lina Némethová a Daniel Šperl. Přijet by měl také Polák Grzegorz Klatka, jenž v Praze skrytou kamerou nafotil úspěšnou sérii snímků lidí za předními skly automobilů. Pražskou projekci hostí 30. března kino Aero. Poté se přehlídka stěhuje do Českých Budějovic, kde se Fotojatka uskuteční jednak 12. dubna pod širým nebem v centru města, jednak 13. dubna v kině Kotva. V Brně a Českých Budějovicích jsou na programu také fotografické tvůrčí dílny.

V sobotu vás a vaše děti provede zámkem v Mníšku pod Brdy místní čertík. Výklad přizpůsobí věku a schopnostem dětí tak, aby všemu rozuměly. Ukáže a povypráví o tom, jak se na zámku bydlelo rytířům ve středověku nebo poslední hraběnce před sto lety. Zavede děti do kapličky za andělem a představí také svého pekelného kolegu – čertíka Brdíka, který tu dokonce pobýval už v dobách, kdy se zámek stavěl. Zavítáte do zámeckých jídelen, salónků i knihovny a také nahlédnete do tří věží. Všude má čertík co ukazovat – rytířské rukavice, andílky na stropě, zasedací pořádek, mačkátko na citróny, korále ve šperkovnici, vějíř paní hraběnky, sbírku vycházkových holí pana barona a mnoho dalších a dalších zajímavých předmětů. Nechte se překvapit! Prohlídku si můžete rezervovat na telefonním čísle 318 590 261.


Zobrazit tipy na víkend 16.–18. března na větší mapě

Turistický pochod nebo cyklojízdu Malou Hanou můžete v sobotu absolvovat na pomezí Čech a Moravy. Stačí přijet do Jaroměřic.

V Jihlavě můžete zahájit letošní jarní turistickou sezónu na Vysočině. Zamiřte v sobotu v 9 hodin na Masarykovo náměstí. Akci pořádá Klub českých turistů.

Retro happening nabízí v sobotu po celý den Dolní Morava. Na sjezdovce v lyžařském areálu se můžete zapojit, nebo jen dívat se a bavit.

Sjezdovka Pomezky v Malé Úpě na Trutnovsku se v sobotu chystá na velkou akci. V 11 hodin si můžete připomenout 50. výročí zahájení lyžování v Malé Úpě. Deštné v Orlických horách se zase bude v sobotu loučit s hlavní zimní sezónou. Akci Rampušák najdete v areálu Marta II.

Přijďte v sobotu ve 14 hodin do Podkrušnohorského zooparku Chomutov a pomozte probudit medvědy hnědé ze zimního spánku. Po období, kdy byla aktivita medvědů snížena na minimum a vylézali ze svých brlohů jen zřídka, si Michal, Nero, Nora a Míša pochutnají na dobrotách připravených speciálně pro ně. Na dortech nebudou chybět oblíbené druhy ovoce a zeleniny jako jablka a mrkev, hroznové víno, kiwi, pomeranče a samozřejmě med.

V Louckém klášteře ve Znojmě začíná v sobotu v 11 hodin 23. ročník oblastní přehlídky vín znojemské vinařské podoblasti Znojemský košt.

Přijďte podpořit pražský Mánes. V Galerii Mánes začíná v sobotu v 19 hodin benefiční aukce a koncert Pro Mánes u příležitosti rekonstrukce galerie Mánes. Pořádá Nadace českého výtvarného umění. Vystoupí mimo jiné Dan Bárta a Robert Balzar Trio nebo Lenka Dusilová s Beatou Hlavenkovou.

Divadlo Ponec láká v sobotu večer od 20 hodin na Sněžnou revoluci. Uvidíte inscenaci o počátcích snowboardingu v Česku v podání souboru Jiná prkna.

Jestli nemáte co na sebe, vydejte se v sobotu od 12 hodin do pražské holešovické tržnice. V hale číslo 7 se na jarním Fashion Marketu představí více než 70 českých a slovenských návrhářů.

Představení repliky stříbrného jáchymovského šlikovského tolaru a dvě odborné přednášky zasazující tolar do historických souvislostí – to je hlavní program první ze série akcí Hold historickým mincovnám, na nichž společnost Česká mincovna představí po celé republice vydání kolekce šesti replik historických platidel z dílny České mincovny. Jáchymovský tolar je první z nich. Akce se koná právě tuto sobotu od 15 hodin v Královské mincovně. S přednáškou Politické okolnosti vzniku jáchymovských tolarů vystoupí historik Petr Vorel, Hodnota jáchymovského tolaru v 16. století a dnes je téma přednášky Michala Urbana. Celý program doplní ukázky renesančních tanců v podání skupiny Ambrenau.

Přijďte v neděli oslavit Světový den vody do staré čistírny odpadních vod v Praze-Bubenči. Program začíná v 9 hodin a skončí až ve 20.00. Akce má název Rafty, ryby, vodníci ve stanici čisticí. S původním účelem historického areálu vás seznámí prohlídky s průvodcem, tentokrát doplněné plavbou na raftu v usazovací nádrži, procházkou stokou a ukázkou provozu původní parní strojovny. Výstavbu areálu přiblíží historické fotografie. Současný provoz ve vodárenství a stokování bude představen filmem Koloběh vody ve vodárenství. Připraven je také doprovodný program: vyprávění Jakuba Vágnera o rybách a cestování (pro děti od 8 let), divadélko pro nejmenší O rytíři Juráškovi (občanské sdružení Anima Candida) nebo bublinová show Matěje Kodeše. Vstupenky na prohlídky areálu a jednotlivé doprovodné programy jsou platné rovněž na další program: výtvarnou a perníkovou dílnu, prezentace prací Chráněné dílny svatý Prokop u červeného javoru, ekoprogram, hry pro děti a na výstavu výtvarných prací žáků základních a mateřských škol.

Vyhraj svůj nejtěžší závod, to je název benefiční akce, jejíž výtěžek pomůže dětskému oddělení onkologického oddělení motolské nemocnice. Ve skiareálu Monínec se závodu můžete zúčastnit i vy. Po prezenci, která začíná v osm hodin, následuje prohlídka tratě, v deset hodin dopoledne se pak na jeden kilometr dlouhé trati objeví první závodník.

VÝSTAVY

Bohatství českého, moravského a slezského folklóru a životnost folklórního dění dokumentuje výstava Česká republika: folklórní velmoc v srdci Evropy, kterou najdete v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Hlavním tématem expozice jsou výroční lidové zvyky a obřady, lidová hudba, tanec a zpěv a lidové kroje. Poslední její část je věnována činnosti Folklórního sdružení ČR a nejdůležitějším akcím z této oblasti na území České republiky. Ukázky krojů pro tuto příležitost poskytla ze své bohaté kolekce sběratelka Věra Čurdová.

Nové obrazy vytvořil pro svoji výstavu v Galerii Václava Špály malíř Jan Merta. Jmenuje se Mým Pražanům k šedesátinám a připomíná oslavy, které autora letos čekají. Výstava potrvá do 29. dubna. Jan Merta se stal už v 80. letech především výraznou osobností české malby, tvoří však i plastiky nebo konceptuální umění. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha významných soukromých i veřejných uměleckých sbírkách, několikrát byl zvolen Osobností roku za výrazný počin na české výtvarné scéně.

Tvar modré, jeden z nejcennějších obrazů Františka Kupky, je vystaven v Ostravě. Za tři týdny Galerii výtvarného umění opustí a vrátí se zpět do Prahy, kde bude dražen. Vyvolávací cena bude na české poměry rekordních 45 miliónů. Obraz v masivním rámu a neprůstřelném sklu je zatím součástí sbírky továrníka Jindřicha Waldese, která se začala rozprodávat. Waldes Tvar modré koupil přímo od Kupky. V roce 1939 byl konfiskován nacisty a deponován v Zemské a následně Národní galerii v Praze. V 90. letech bylo dílo restituováno dědici Jindřicha Waldese. Tvar modré patřil k nejlepším dílům Waldesovy sbírky a podle potomků byl umístěn nejprve v obývacím pokoji a posléze v pokoji dcery Andulky ve vile Waldesových v Praze.

Nejnovější díla klasika české výtvarné scény Karla Malicha představuje pražská Galerie Zdeněk Sklenář. Umělec, který byl v posledních desetiletích uctíván pro své barevné pastely, zde představuje sérii dvaceti barevných nástěnných plastik. Malich se k plastice vrátil poměrně nedávno po téměř dvacetileté odmlce, kdy nevytvořil žádné trojrozměrné dílo. Po loňské výstavě nebarevných černých, bílých a šedých drátěných plastik bylo jen otázkou času, kdy to v barvách myslícímu tvůrci nedá, aby nezkusil i barevné kompozice.

V písecké Sladovně začala výstava knižních ilustrací a volné tvorby Kateřiny Milerové. Doprovázena je dopoledními a odpoledními výtvarnými dílnami pro děti, které si pod vedením lektorky budou moci ztvárnit své vlastní krtkovy kalhotky nebo lízátko a před vlastním výtvarným počinem se mohou nechat inspirovat filmovou pohádkou Krtek a rybka. Kateřina Lovis Miler je dcerou ilustrátora a výtvarného otce pohádkové postavičky krtečka Zdeňka Milera. Výstava odkrývá cesty 51leté Milerové od prvotních výtvarných nápadů přes skici až po finální ilustrace, podklady pro tisk a hotovou knihu. Návštěvníci si mohou prohlédnout množství titulů od leporel pro nejmenší dětské čtenáře, Pohádkovou babičku, Modrého medvěda až po její samostatnou krtkovskou knížku Krtek a rybka, kterou vydala loni na podzim.

V trutnovské galerii začala výstava celoživotního díla trutnovského výtvarníka Miloslava Lhotského. Výstava, která se koná při příležitosti autorových 80. narozenin, bude otevřena do 14. dubna. Vystaveno je na šest desítek děl z různých období autorovy tvorby.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje práci rakouského architekta Borise Podreccy. Návštěvníci si mohou v Domě umění prohlédnout návrhy i nasvícené modely staveb jednoho z nejzajímavějších rakouských architektů současnosti, který budí mezinárodní zájem. Podrecca je autorem kancelářského mrakodrapu Millennium Tower ve Vídni. Budova se skleněnou fasádou má půdorys dvou kruhů a je 202 metry vysoká. Za zmínku stojí i mimořádné komunikační stavby, Severní nádraží ve Vídni a také návrh unikátní stanice metra v Neapoli.

Gobelínové repliky zlomku Dalimilovy kroniky, který zakoupil český stát přesně před sedmi lety v pařížské aukci, můžete vidět v Národní knihovně v Praze. Tkané tapisérie od výtvarnice Věry Mičkové znázorňují scény z iluminací, jimiž je latinský rukopis opatřen. Olomouckou textilní výtvarnici Mičkovou inspirovalo k vytvoření replik dvacet historických iluminací. Vzniklo tak 20 metrových gobelínů, na kterých autorka pracovala dva roky. Tapisérie zachycují epizody z raných českých dějin tak, jak je obsahuje takzvaný pařížský zlomek Dalimilovy kroniky ze 14. století, který v roce 2005 získala v aukci Národní knihovna. Český stát za něj tehdy zaplatil více než deset miliónů korun.

V Café Amadeus v Arcidiecézním muzeu v Olomouci se do 27. května koná výstava výtvarnice Jany Grešákové nazvaná Tašky. Jde o první z výstav mladých výtvarníků, kteří se věnují designu.

V Muzeu Českého krasu v Berouně začala výstava papírových skládanek origami, která je podle organizátorů největší expozicí podobného typu v ČR. Obsahuje kolem stovky kompozic a modelů, které vytvořili tuzemští autoři. Zajímavostí je například kompozice jeskyně s létajícími a spícími netopýry, která byla vytvořena podle zaměření muzea. Součástí je také třeba model pravěkého moře se zkamenělinami.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio