Tipy na víkend 15.-17. ledna

Po mrazivém týdnu se závějemi sněhu v celé republice přichází správný čas popřemýšlet, jak si užít volný víkend. Podmínky ideální k zimním radovánkám, nebo snad nějaká výstava? Naše tipy vám třeba pomůžou se rozhodnout.

Připomínku starých časů nabízí Mladá Boleslav. Adina Mandlová aneb Zlatý věk filmových hvězd - tak se jmenuje výstava, která je od tohoto týdne k vidění v mladoboleslavském muzeu. Připomene nadcházející 100. výročí narození této významné filmové herečky. Expozice přiblíží slavnou éru Adiny Mandlové nejen filmovými plakáty a fotografiemi, ale i ukázkami prvorepublikového životního stylu.

Běžkujete rádi, ale nemůžete jet na hory? Pak se vydejte do ostravské zoologické zahrady, která po třech letech opět otevřela běžeckou stopu v délce téměř 4 kilometrů. Trasa vede podél botanických stezek a dále v části areálu, která není běžně návštěvníkům přístupná. Na několika místech se stopa přibližuje expozicím se zvířaty, takže zájemci mohou sportovní aktivitu prostřídat s pozorováním zvířat, zahřát se v teplých pavilonech a poté opět pokračovat v běžkování. Běžkaři zaplatí za vstup do zoo běžné vstupné. S ohledem na stále se měnící povětrnostní podmínky je dobré si předem telefonicky ověřit, zda je stopa stále sjízdná.

Na běžky se dá hravě vyrazit i v hlavním městě, a to nejenom na Strahov, kde se jezdí na okruhu zbylém po Tour de Ski, ale také přímo podél Vltavy. Sportovní vyžití na běžkách nabízí Freestyle Park v Modřanech. Odtud se dá vyrazit na krásný výlet podél řeky směrem na Zbraslav, což je zhruba 5 kilometrů. Horské kino v Hoře Svaté Kateřiny zve tuto sobotu na připomínku počátku japonských komiksů. Jde o film Astroboy pocházející z hlavy Osamu Tezuky, který je zakladatelem japonské animované produkce a jehož vliv je v ní patrný dodnes. "Bůh mangy", jak se mu přezdívá, začal vydávat kreslený seriál o chlapci už v 50. letech minulého století, později byly příběhy přepracovány do televizního seriálu. Promítání začíná v 16.30.

Muzeum města Brna vás zve na akci konanou v rámci výstavy Lokte, libry, žejdlíky v Měnínské bráně. Výstava má podtitul ... kterak se kdysi měřilo a vážilo a představí ucelenou kolekci historických měr a vah. Návštěvník bude mít možnost se podivovat nejrůznějším tvarům vah, závaží, metrů, měřítek a nádob na zboží sypké i tekuté. Tyto exponáty prozradí, že měření je jednou z hlavních činností člověka a změřit a zvážit lze téměř cokoliv. K nejzajímavějším exponátům patří například středověký centnýř anebo soubor mincovních vážek a závaží ze 17.-18. století. Doprovodným programem bude v sobotu 16. ledna soubor pohádek začínající ve 14 hodin. Děti se mohou těšit na příběh O nepoctivém pekaři nebo Almužna a jiné pohádky, kterak se poctiví odměňují a šizuňkové trestají.

Do neděle 17. ledna 2010 se na brněnském výstavišti konají dva významné veletrhy cestovního ruchu ve střední Evropě - Regiontour 2010 a Go. Téměř tisíc sto vystavovatelů z 19 států se během čtyř dnů představuje tisícům návštěvníků. Ti uvidí například Lašskou bránu Beskyd, kterou tvoří Kopřivnice společně se Štramberkem, Příborem a Hukvaldy. Jde o území s nevšední kombinací kulturních, technických i přírodních atraktivit. Představí se tu i Zámek Slavkov-Austerlitz, který připravil pro nadcházející sezónu atraktivní novinku kulturně-historického obsahu. Jde o unikátní poznávací okruh historických míst slavné bitvy Tří císařů, který nabízí návštěvníkům prožít výjimečný den ve stopách bitevní vřavy, prohlédnout si místa historických událostí, seznámit se s jejich historií, slyšet na vlastní uši výstřely z dobových palných zbraní, kanónu i představit si, jak bojovali vojáci francouzské, ruské a rakouské armády.

A na brněnském veletrhu ještě zůstaneme - jako každý rok, stejně tak i letos zpestří pelhřimovská agentura Dobrý den doprovodný program veletrhu Regiontour neobvyklými exponáty a účinkujícími. Po celou dobu konání veletrhu tak jeho návštěvníci budou moci obdivovat například největší hrnec a čajovou konvičku v České republice, 70kilogramový glóbus vyřezaný motorovou pilou z jednoho kusu dřeva, římskou vázu slepenou ze zápalek a zápalkových hlaviček, obří tužku nebo funkční minimotocykl vysoký jako lahev piva. Kromě těchto už tradičně vystavovaných kuriozit budou k vidění i novinky, mezi které patří například znaky měst a obcí vyrobené z víček od PET lahví, plastových fólií a dalších recyklovatelných materiálů nebo třeba unikátní kolekce ručně vyřezávaných "nesmysluplných" lžic.

Na Dobešce v Praze 4 - Bráníku budou v neděli indiáni. Tedy povídání o nich v rámci přednášky Naděje pro Esperanzu V. Od 17 hodin se tu na přednášce dozvíte o jihoamerických indiánech s českou krví.

Divadlo Minor ve Vodičkově ulici v Praze zve tento víkend na Aloisem Jiráskem proslavený příběh ve Starých pověstech českých Bruncvík a lev. Dobrodružství bájného českého knížete, který sedm let proválčil, až se mu milá Neoménie vdala, můžete vidět v sobotu od 15 hodin. V neděli pak ve stejný čas uvádí Divadlo Minor výpravnou loutkovou inscenaci na motivy kultovního komiksu Františka Skály Velké putování Vlase a Brady.

V centru Bohuslava Martinů v Poličce je připravena dotyková výstava Branou muzea do středověku aneb Doba měst a hradů, jak ji ještě neznáte. Do 28. března tak můžou malí i velcí návštěvníci interaktivní výstavy vstřebávat informace nejen sluchem a zrakem, ale především hmatem a vlastní aktivní činností. Dozvíte se řadu zajímavostí a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli. Poznáte tíhu brnění i půvab historického šatstva, neboť pro malé i velké návštěvníky jsou zde připraveny repliky dobových oděvů, klobouků a šperků. Na zájemce o válečnou tematiku čeká kolekce zbroje a zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce či fragment husitské vozové hradby. K dispozici jsou seříznuté husí brky či gotická vitráž ze skleněných čtverců. Budete si moci vyrobit pečeť, ražbu mincí, zahrát stolní hry a seznámit se s celou řadou dalších zajímavých předmětů, které byly lidem v minulosti k užitku či potěšení.

V neděli 17. ledna bude pokračovat osmý ročník cyklu Zlatá Praha, který pořádá mezinárodní církevní hnutí Fokoláre spolu s občanským sdružením Pontes. Pravidelné dvouhodinové každoměsíční setkání duchovně-kulturního charakteru se uskuteční v předvečer Týdne modliteb za jednotu křesťanů a bude věnováno ekumenismu.

Městská knihovna v Praze na Mariánském náměstí láká děti do školy. Ale rozhodně ne té klasické, povinné. Jde o Školičku s Dádou, kde se děti potkají nejenom s oblíbenou moderátorkou, ale také s novými příhodami kosa Oskara a žížaly Julie.

Moravské divadlo Olomouc uvede v sobotu v 16 hodin operetu Boccaccio. Napsal ji rakouský skladatel Franz von Suppé. Komedii nastudoval s olomouckým souborem opery a operety hostující režisér Martin Dubovic. Děj operety čerpá svůj námět z životních epizod florentského básníka Giovanniho Boccaccia, které současně mísí s motivy jeho povídkového díla Dekameron.

VÝSTAVY:

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zve na Loutky a dřevěné objekty Antonína Maloně, jak se jmenuje expozice ve výstavních prostorách Regionálního muzea. Čertíci, beránci s ukrytým šuplíkem, houpací oslík, okřídlený kůň, žonglující klaun, čert vyplazující jazyk - ty všechny jsou určené pro potěšení nejenom dětí. Nevšední, veselé a především vtipné loutky brněnského výtvarníka Antonína Maloně se ve vysokomýtském muzeu nabízejí ke hraní do 31. ledna.

Na neděli 17. ledna připravila Moravská galerie v Brně v Uměleckoprůmyslovém muzeu exkluzivní módní přehlídku. V 17 hodin se na ní setkají secesní šperky vnučky Alfonse Muchy, Jarmily Mucha Plockové, a tvorba známého módního salonu alešbáry. Akce je součástí doprovodného programu výstavy Alfons Mucha - Český mistr Belle Epoque. Tato výstava zaznamenala velký návštěvnický ohlas, pokud ji chcete stihnout, pospěšte si - končí totiž už 24. ledna!

Muzeum v Novém Strašecí zve na výstavu s názvem Natura inspira - návrhy a textilní realizace Zuzany Stehnové, na které si můžete prohlédnout přírodní motivy, které jsou využity na textilních dezénech, dekoračních látkách do interiéru či na textilních hračkách.

Tento týden se ve Vlastivědném muzeu v Klatovech otevřela výstava Klatovy v minulosti. Město, které letos slaví 750 let od založení českým králem Přemyslem Otakarem II., se vám tu představí na pohlednicích z 19. a 20. století ze soukromé sbírky Jaroslava Bosáka. Až do 19. února tu uvidíte i kolekci pivních lahví z klatovských pivovarů.

V muzeu ve Valašském Meziříčí je od tohoto týdne nově k vidění výstava s názvem Maličkosti a představuje výběr kreseb a tapiserií z tvorby akademické malířky a dlouholeté pedagožky Karly Palátové. Můžete se těšit na její jemné a snové práce z různých časových údobí. Výstavu je možné navštívit do neděle 28. března, muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Návštěvníci si v rámci výstavy mohou sami něco drobného vytvořit v připravené výtvarné dílničce.

Přestože Vánoce skončily, nabízí Zoo Dvůr Králové ještě po celý leden krásně vyzdobenou a nasvícenou zoologickou zahradu. Vánoční výzdoba zde zůstává až do konce ledna. Pokladna zahrady je otevřena v sobotu a v neděli vždy do 19. hodin s tím, že v zoo se dá samozřejmě procházet i po zavírací době pokladen, slavnostní osvětlení je totiž v provozu každý večer.

Až do 2. dubna letošního roku je možné v Galerii na úřadě, na radnici Prahy 7, navštívit výstavu fotografií Běžecké příběhy. Jde jednak o fotografie z Pražského mezinárodního maratonu a pak také o známé i neznámé snímky Emila Zátopka.

Lašské muzeum v Kopřivnici láká až do 25. dubna na netradiční, interaktivní výstavu trefně nazvanou Komunikujeme. Výstava je zaměřena na způsoby komunikace mezi lidmi - od šeptání do ucha až po mezikontinentální bezdrátové spojení. Každého návštěvníka osloví interaktivní exponáty - každý z nich je zaměřen na jeden konkrétní problém komunikace - zavěšené bludiště otestuje schopnost dvojice lidí domluvit se na vyřešení problému, padající dominové kostky umožňují úvahy nad tím, jak rychle se šíří signály, počítač sleduje předávání signálů mezi mobilním telefonem a jeho základnovým vysílačem.

Foyer Divadla Dobeška v Praze 4 hostí až do začátku února úspěšnou výstavu 5 x 4 z Prahy 4. Ta se sem přestěhovala z Muzea vodárenství v Podolí. Jde o fotografie Pavla Friče, který si vzal do hledáčku technické stavby a industriální architekturu 4. pražské městské části. Trefnými, mírně sarkastickými verši fotografie obásnil architekt David Vávra.

Galerie umění v Karlových Varech uvedla tento týden novou výstavu významného karlovarského sochaře a grafika Václava Lokvence. Jde o retrospektivní expozici připravenou k životnímu jubileu autora, kterou můžete navštívit do konce února.

Ještě tento víkend můžete stihnout v muzeu ve Svitavách výstavu Tajemství dřeva. Jde o originální betlémy a dřevořezby Vladimíra Doubala.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve až do konce února na třpytivou krásu švédského skla. Výstava nazvaná Skleněný expres představuje nejlepší díla švédského uměleckého sklářství 20. století. Švédské sklo je zastoupeno dokonale zpracovanými sériovými výrobky mimo jiné ze světově proslulých skláren Orrefors a Kosta, ale také pracemi unikátního charakteru z ateliérů slavných švédských výtvarníků. Švédsko a české země spojuje dlouhodobá tradice spolupráce a ovlivňování v oblasti tvorby průmyslového i ateliérového skla. Výstava se tedy soustředí i na dokumentaci některých společných trendů ve výrobě skla ve 20. století a symbolicky tak uzavírá rok předsednictví České republiky a Švédska Radě Evropské unie. Doprovází ji vydání menší publikace. Jedním z unikátních exponátů je i soubor figurek od Jaroslava Brychty Fotbalový zápas Švédsko-Československo z roku 1931, který vznikl ve sklářské škole v Železném Brodě.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio