Taylor Swift a Mark Ronson zabodovali na Grammy. Ocenění se dočkal i americký prezident

Americká hudební akademie slavnostně předala známé zlaté gramofony. Hned třikrát si pro něj šla na pódium americká zpěvačka Taylor Swift. Její deska 1989 se stala nejlepším albem roku. Ocenění za nejlepší skladbu roku získal britský hudebník a producent Mark Ronson. Jeho píseň Uptown Funk překonala hranici miliardy zhlédnutí.

Diváky asi nejvíc pobavil Stevie Wonder, když přišel přečíst jméno jednoho z oceněných. Stevie Wonder je nevidomý, a tak tvrdil, že informace z kartičky nemůže přečíst, protože neumí ani Braillovo písmo. Nakonec samozřejmě jméno vítěze přečetl.

Pozornost na sebe strhla i zpěvačka Lady Gaga. Předvedla vizuální show, během které zazpívala ukázky nejznámějších hitů nedávno zemřelého Divida Bowieho. Nejvíc však zabodoval raper Kendrick Lamar – vyhrál hned pět kategorií.

Cena americké Národní akademie hudebního umění a věd vznikla v roce 1958. Záměrem bylo vytvoření obdoby filmových ocenění Oscar, které se ve Spojených státech udělují už od konce 20. let 20. století. Původně šlo o Gramophone Awards. Vítězové totiž dostanou zlatý gramofon. Později se ocenění začalo říkat zkráceně Grammy. Letos se konal už 58. ročník.

Čtěte také

Když vítězí Barack Obama a Jimmy Carter

Cenu Grammy si v minulosti odnesli třeba politici, režiséři a dokonce i sportovci. Spousta z nich ani nezpívala. Existuje totiž kategorie mluveného slova. V té se otevírá prostor pro audioknihy.


Grammy v minulosti získali třeba Martin Luther King, Michail Gorbačov nebo basketbalista Magic Johnson.

Dvojitým držitelem Grammy je proto i americký prezident Barack Obama. Zvítězil v roce 2006 za audioverzi autobiografie Cesta za sny mého otce. Obama je nejen skvělý řečník, ale má také dobře zabarvený hluboký hlas, takže je co poslouchat.

Druhou cenu pak dostal o dva roky později za audioknihu Odvaha doufat. Ve stejné kategorii si cenu i letos odnesl americký prezident, tentokrát ale bývalý – Jimmy Carter. Také pro něj je to druhý zlatý gramofon.

Čtěte také

autor:
Spustit audio