Také Most bojuje s neplatiči nájemného

30. leden 2002
Pod kůži

Už několik let trápí vedení města Mostu obrovský dluh na nájemném, který se nedaří snižovat. Poslední aktuální částka se zastavila na 119 milionech, a to i přesto, že už město zprivatizovalo dvě třetiny obecních bytů. Právě od prodeje několika tisíc bytů si vedení města slibovalo rychlé vyřešení tohoto problému.

Byt si totiž mohl koupit jen ten, kdo měl vypořádané všechny pohledávky vůči magistrátu. Dluh však přesto zůstal vysoko nad stomilionovou hranicí. A jaký je současný stav?

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Dluhy nám určitým způsobem stagnují. Nedochází už k nárůstu nedoplatků a dochází k postupnému umořování. Ale jde to velice pomalu.

Ještě před privatizací narůstal dluh měsíčně o horentní částky. Privatizace obecních bytů pomohla jeho postupnému zastavení.

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Sídliště Most 15-Rudolice, tzv. Chánov, nám to velice nabourává.

Město Most se stalo u většiny neplatičů z chánovského sídliště náhradním příjemcem příspěvků na bydlení.

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Z okresního úřadu z referátu sociálních věcí jsme získali 5,5 milionu korun za rok 2001 a na dávkách od města, ze sociálních dávek rovněž na bydlení, jsme získali 5,3 milionu.

Město dluhy tvrdě vymáhá.

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Jedeme normálně standardním způsobem, ale mohu vám říci, že větší účinky to má, když dáváme výpovědi nájmu bytů. Takže když je podaná výpověď nájmu bytu, tak je větší efekt získání těch finančních prostředků. Samozřejmě žaloby stíháme podat do těch tří let, aby nedošlo k promlčení. Horší je to potom s exekucemi, kdy se nám nepodaří získávat zaměstnavatele nebo nějaké ty příjmy jejich zdrojů.

Dlužníci neopouštějí své byty moc ochotně. Dobrovolné vystěhování je spíše zázrak.

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Žádnému z nich se dobrovolně nechce. Je to potom na tzv. výkonu rozhodnutí. Třeba přístřeší řešíme dneska hotelem Viktor. Dobrovolně se nikdo nestěhuje, to musí být výjimka, když například mají náhradní ubytování na tom sídlišti Most 15-Rudolice, tak tam ti naši lidi byty raději uvolní, nastěhují se k mamince, babičce, tetičce, jen aby se nemuseli do tohoto prostředí stěhovat.

Mostecký primátor Vladimír Bártl má recept na rychlé snížení dluhu. Je to však problém legislativní.

Vladimír Bártl, primátor Mostu: Do dnešní doby vlastně neustále existuje regulace nájemného. Tam já vidím vůbec toho ďábla, který nad tím sedí, protože všechno jsou důsledky a dopady, které ovšem velmi komplikovaně se řeší a odchytávají. Je to problematika, která trápí všechny. Souvisí s pronajímáním bytů načerno a jsou to všechno věci, které potom už jenom kumulují všechny ty další problémy.

Eliška Povová potvrdila, že pracovníci odboru mají nyní rozpracovaných více než 370 případů, o kterých se dozví především od všímavých sousedů.

Eliška Povová, vedoucí odboru bytových služeb, Magistrát města Mostu: Samozřejmě, že děláme kontroly, ale takový základ je upozornění sousedů, že dochází k neoprávněnému pronajímání bytu. Potom si vedeme takovou nějakou vnitřní evidenci na magistrátu, kde si zjišťujeme, jestli nám někdo náhodou neužívá dva byty nebo jestli má jinou možnost bydlení.

Ve městě chybí především sociální byty.

Vladimír Bártl, primátor Mostu: My tady máme poměrně dost starší zástavby, která se nabízí k tomu postavit sociální byty. My, jako město Most, jsme už nadefinovali, co myslíme těmi sociálními byty. Nejsou to byty pro neplatiče a tak dále, ale typy bytů pro určité sociální skupiny, typy bytů malých, standardně vybavených.

Sociální byty nebudou v žádném případě pro neplatiče, pro ty jsou místa na periferii Mostu v chánovském sídlišti.

Neplatič nájemného: Ze začátku se nám tady žilo hrozně, než si na nás romské obyvatelstvo zvyklo a my na ně. Teď jsme si tedy museli zvyknout, protože nám nic jiného nezbývá a žije se nám tak v normálních podmínkách. Akorát by to mohlo být lepší, někdo má v bytech plíseň, čemuž se nevěnuje pozornost. Máme nedoplatky na elektrice, protože si musíme všechno vytápět elektrikou. Na prostředí si nestěžujeme. Pokud se zaplatí dluhy, tak je šance dát si žádost na byt do Mostu. Jenomže byty nepřidělují, jenom je možné je koupit a na to lidi, kteří bydlí tady, nemají.

O osudu každého dlužníka rozhoduje soud. Mostecký právník Petr Hrabák upozorňuje, že ne na každého platí stejný metr.

Petr Hrabák, právník: Situace je taková, že je nutno rozlišovat případy, kdy výpověď nájmu bytu dostane rodina, kde jsou nezletilé děti, nebo případ opačný, kde nezletilé děti nejsou. V tom prvém případě se rodina nemá čeho obávat, protože je povinnost jí přidělit náhradní byt, který svým vybavením, polohou, velikostí a umístěním je prakticky rovnocenný tomu bytu, který se má vyklizovat. V tomto případě vlastně ta obec je postavena před situaci, že by mohla formálně trvat na vyklizení bytu, ale zase musí zajistit rovnocenný byt. Opačná situace je u občanů, kteří neplatí nájem, nemají nezletilé děti, tak v tomto případě jim stačí poskytnout přístřeší. Nazýváme to dnes již obecně holobyty, kde skutečně takový postup působí výstražně.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mta , Eva Holá , spr
Spustit audio

Více z pořadu