Světový den vody, velikonoční jarmarky, Korálkování... Vyberte si z našich tipů

21. březen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Den otevřených dveří v Povodí Odry

Vodohospodáři z Povodí Odry zvou na prohlídky přehrad. Pro zájemce v sobotu zpřístupní Slezskou Hartu, Kružberk, Šanci i nádrž Morávka, která je po rekonstrukci. Veřejnosti se otevře i vodohospodářský dispečink a vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Odry v Ostravě.

V rámci sobotního dne otevřených dveří vodohospodáři provedou zájemce běžně nepřístupnými místy přehrad. Akce se koná v rámci Světového dne vody, který připadá na 22. března. Motto akce je Voda pro mír. Den otevřených dveří začíná v 9:00 a končí v 15:00.

Na výstavě Vodní ploštice
Muzeum Beskyd Frýdek-Místek zve na komentovanou prohlídku s autorem výstavy Vodní ploštice. Uskuteční se v pátek a začíná v 15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na různé perličky o těchto tvorech.

Korálkování v Bílovci
Tvůrčí dílna Pod rukama v Bílovci pořádá kurz korálkování z minerálů, a to v pátek od 17 hodin. Zájemci se tam naučí vázat šňůrkové náramky.

Noc s Andersenem
I letos se knihovníci z Městské knihovny v Českém Těšíně zapojili do Března – měsíce čtenářů. Například v pátek pořádají Noc s Andersenem. Děti se sejdou v 17 hodin na pobočce ve Svibici, kde je připraveno pohádkové nocování letos na téma o vodě.

Jonáš a tingl tangl
A Divadlo 12 v Ostravě v pátek uvádí hudební kabaret Jonáš a tingl tangl. Začíná v 19 hodin. Dnes již zlidovělé melodie přenesou na jeviště komorního divadla Tomáš Savka a Jakub Žídek.

Jakub Žídek a Tomáš Savka

Mineral-Expo
Na ostravském výstavišti Černá louka začíná v sobotu v 9 hodin Mineral-Expo – prodejní výstava minerálů, šperků, fosílií a přírodnin. Brány výstaviště jsou otevřeny do 17 hodin.

Pochod okolo Hukvald
Klub českých turistů zve na sobotní turistický pochod okolo Hukvald na Frýdeckomístecku. Start je u brány do obory v 9:30. Trasa měří 25 kilometrů. Podle organizátorů jde o prověrku fyzické kondice po zimním období.

Velikonoční akce

V řadě měst se v sobotu i v neděli konají velikonoční akce. V sobotu v 8 hodin ráno startuje velikonoční jarmark v Bohumíně, na náměstí T. G. Masaryka. Tradiční jarmark přichystali na stejný čas i v Příboře na náměstí Sigmunda Freuda. O hodinu později, tedy v 9 hodin, začínají velikonoční program na zámku v Bruntále. A velikonoční jarmark hostí i Slezskoostravský hrad, lidé se tam sejdou v 10 hodin.

A v neděli můžete vyrazit na velikonoční jarmark na frýdeckém zámku. Najdete tam rukodělné výrobky, velikonoční ozdoby, dekorace či medové speciality. Akce v areálu frýdeckého zámku se koná od 9 do 16 hodin. A velikonoční jarmark se koná i v Třinci, na náměstí Svobody. Začíná v 10. V programu vystoupí třeba cimbálová muzika Grajcar nebo Bohuš Matuš.

V neděli v 9:30 začíná komentovaná prohlídka na téma Velikonoce ve staré Ostravě. Průvodci zájemce seznámí s tradičními zvyky a obyčeji, které se udržovaly v dělnických koloniích. Sraz na komentovanou prohlídku je na Prokešově náměstí.

A na další velikonoční akci pozveme do Opavy. Jmenuje se Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Jde o povídání a tvořivé dílny určené pro rodiny s dětmi. Akce se koná v neděli od 14 hodin v Památníku Petra Bezruče.

Velikonoce

Putování ke studánce
Společné opékání špekáčků, teplý čaj i káva jsou připraveny pro účastníky tradičního Putování ke studánce. Nedělní procházka přírodou startuje u sanatoria Ježník blízko Krnova, lidé se tam budou scházet od 8:45. Akce se koná u příležitosti Světového dne vody.

Setkání s M. A. Horákovou
A do Lázní Jeseník můžete zamířit na setkání s Michaelou Annou Horákovou, autorkou knihy Cesta mým srdcem v proudu života. Beseda tam začíná v 15 hodin.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio