Světová ekonomická recese vede k propouštění na Trutnovsku

22. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Několik stovek zaměstnanců propustily v uplynulých měsících v Trutnově firmy, zabývající se výrobou komunikační techniky. Vesměs jde také o světovou ekonomickou recesi, jejíž důsledky zřejmě ještě zhorší nedávný teroristický útok na USA. Podrobnosti připravil Miroslav Ponomarev.

Nejhorší situace je podle ředitele Úřadu práce v Trutnově Zdeňka Šmída ve firmě Infineon.

Zdeněk Šmíd: Začátkem měsíce října uvolnila firma Infineon 260 zaměstnanců.

Další trutnovský podnik Taiko dosáhl v době nedávné konjunktury podle ředitele Petra Košiny počtu 900 zaměstnanců.

Petr Košina: Ke konci srpna jsme snížili počet na 750 lidí, ovšem plánem je se dostat na 720 pracovníků. To znamená, že z našeho plánovaného počtu pracovníků jsme přibližně dosáhli.

Podle ředitele trutnovského Siemensu Romana Šifra je také jeho firma v podobné situaci.

Roman Šifr: Pokud teď jsme se dostali v poslední době, asi dvou měsíců, poklesu zakázek zhruba o 20 %, tak tomu úměrně musíme snížit počet výrobních zaměstnanců.

Zdeněk Šmíd: Ten výkyv je tak silný, že to prakticky žádným jiným způsobem nelze řešit, než snížením počtu zaměstnanců, protože jde v obou případech o masovou výrobu a jejich produkce není možné vyrábět na sklad.

Tvrdí ředitel Úřadu práce v Trutnově Zdeněk Šmíd. Ten, stejně jako Petr Košina, vidí příčinu v současné, světové ekonomické recesi.

Petr Košina: V minulém roce jsme vyrobili řádově 110 milionů relé a předpokládáme, že v tomto roce budeme vyrábět kolem 100 milionů relé, a protože musíme zvyšovat produktivitu práce a zakázek je méně, tak tomu odpovídá i pokles výroby.

Zdeněk Šmíd se obává, že propuštění pracovníci budou těžko hledat zaměstnání.

Zdeněk Šmíd: V okrese není žádný zaměstnavatel ani zaměstnavatelé, kteří by byli schopni tyto pracovníky, s touhle pracovní kvalifikací využít. Nedá se vyloučit, že i určitá část zaměstnanců bude bez zaměstnání relativně dlouhou dobu.

A jak dlouho bude nepříznivá situace trvat, si nikdo netroufá odhadnout, ani Roman Šifr.

Roman Šifr: To může trvat dva měsíce, ale může to také trvat půl roku.

Na prognostika si nechce hrát ani Petr Košina.

Petr Košina: Vypadá to skutečně, že dříve než v lednu 2002, nedojde k žádné změně a současnost v Americe to může ještě zhoršit.

Příliš konkrétní není ani ředitel Úřadu práce v Trutnově Zdeněk Šmíd.

Zdeněk Šmíd: Ty společnosti investovaly v minulém období desítky miliard dolarů zejména do nákupu licencí, to znamená, že se dá reálně očekávat, že oživení poptávky v oblasti telekomunikací asi bude trvat delší dobu.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu