Švejkova doba. V pevnosti Josefov nově uvidíte vůz pro raněné i polní kuchyň z první světové války

21. květen 2022 18:38

Muzeum vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku nabízí návštěvníkům i v letošní sezoně několik novinek. Provozovatelé rozšířili expozice o další místnosti. Kromě exponátů, které se dotýkají lékařství a ošetřovatelství v době první světové války, jde také o plány a mapy podzemí pevnosti. 

„Tak už máme hotovo.“ Slova z úst Tomáše Kunsta, provozovatele Muzea vojenského lékařství v pevnosti Josefov, zní poměrně optimisticky. „Ale neukazujeme tu jen vojenské lékařství, máme tu i plány pevnosti. Pojďte se podívat do nové expozice na první světovou válku, takže se maličko rozrůstáme.

Čtěte také

Tyto místnosti ovšem v josefovské pevnosti nejsou úplně malé. „Nejsou, ale už nám pomaličku docházejí, alespoň v horním patře. Takže v tuto chvíli už bude horní patro kompletně sloužit návštěvníkům.

Teď jsme vešli do místnosti, která je plná map. Nebo respektive spíše plánů. A uprostřed se nachází i zajímavé modely. „Je to sádrový model pevnostního města Josefov. Na ukázku jednotlivých prvků bohatě stačí.

Muzeum vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku nabízí návštěvníkům i v letošní sezoně několik novinek

Co v letošní turistické sezóně ještě dalšího nabízíte? „Přesuneme se do expozice první světové války. Sbíráme i polní kuchyně, takže jsme se konečně dostali i k tomu, že jsme vystavili naši nejstarší, kterou tu máme. Je to polní kuchyně z roku 1909, první zavedená v rakousko-uherské armádě.

Čtěte také

„Dále tu je malé diorama, jak to mohlo vypadat někde na polním cvičení. A ostatní kuchyně budou vystaveny dole v kasematách, protože tady nahoru se už bohužel nevejdou.

I tohle všechno patřilo k válce. Nebyl to jen samotný boj, ale bylo to i zázemí pro vojáky. Tedy také proviant. Vidím tu obrovskou vařečku a také varnu na kolečkách. „To je právě polní kuchyně, která měla celkem tři kotle, které se mohly různě vyměňovat za pánve nebo pláty na smažení. Kromě vyloženě pečení se tam dalo dělat v podstatě cokoliv.

Byla to taková ta v uvozovkách švejkovská doba. „Ano, bavíme se o letech 1909 až 1918.

Čtěte také

Jdeme se podívat ještě do další místnosti. „Tohle se výtvor letošní zimy. Je zde asi 20 informačních tabulí o zajatcích, kteří prošli Josefovem během první světové války.

A co tento starý dřevěný vůz s loukoťovými koly? „To je vojenský vůz, který si opravdu prošel první světovou válkou. A mohl sloužit například k převozu raněných vojáků.

Kdo by si chtěl prohlédnout expozice Muzea vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku, tak má možnost až do letních prázdnin každý víkend. Přes léto bude pak otevřeno nepřetržitě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související