Pragovka z válečných let i s rodokmenem je chloubou muzea v bastionu č. 10 josefovské pevnosti

29. leden 2021 08:45

Expozice historických vozidel v bastionu číslo 10 josefovské pevnosti má nový přírůstek. Muzeum totiž získalo nákladní automobil Praga ze čtyřicátých let minulého století s kompletním rodokmenem. To znamená, že je známá jeho historie, dokonce prý jezdilo i v lihovaru. Jeho zakoupením muzeum doplnilo sérii nákladních vozů této značky. 

Tomáš Kunsta nás přivedl na dvůr bastionu číslo 10 v josefovské pevnosti.

Čtěte také

Mají tu totiž úplně nový exponát.
„Ono to tak úplně nové není. Jde o vůz Praga RN z roku 1942, ovšem tady u nás je nová, to je pravda. Nebo spíš to, co zbylo. Vozidlo stálo 30 let odstavené na zahradě a nám se ho podařilo získat. Teď zahájíme restaurátorské práce."

„Jestli vyjede příští rok nebo kdy to bude, tak to uvidíme. Je tam hodně faktorů, které to ovlivní. Každopádně už vím, že z původního vozidla zbyde šasí a kabina. Ale třeba výdřevy, korby a různé úchyty se budou muset dělat celé znovu."

Má Pragovka vůbec motor?

„Má motor, ten je tady před námi. Je to kompletní vozidlo, jen původní majitel ho částečně rozebral. Naštěstí se ale jednotlivé díly nepoztrácely. Takže chceme vůz zprovoznit. Dávají se i horší věci dohromady. Jen to stojí hodně píle, úsilí a pevných nervů," neskrývá své nadšení Tomáš Kunsta.

Vůz Praga RN z roku 1942 je novinkou muzejních expozic josefovské pevnosti

Důležité je, že Pragovka přežila cestu z Pardubic do Josefova.

Čtěte také

„Problémem těchto vozidel je, že karosérie je sice kovová, ale nosné části jsou dřevěné. A když potom vůz stojí 30 let někde venku, tak potom ty výdřevy dostanou pěkně zabrat. Tady je vidět, že původní výdřevu použijeme jako mustr, ale bude se vyrábět kompletně nová. Ale zůstane plechařina, palubní deska a části kabiny, jako sedačky. To vše se může použít," dodává Tomáš Kunsta.

Starou Pragovku si budou moci lidé v Josefově prohlédnout i během oprav. To znamená od chvíle, kdy bude zahájena letošní turistická sezóna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související