Svátek knihomolů na Světě knihy

31. prosinec 2012
Týden v kultuře

V arabském hávu, knihy z více než 30 zemí kam se podíváš, sem tam i jejich spisovatelé, autogramiády a křty – třeba děl našich zahraničních zpravodajů. Na stánku i ve vysílání Radiožurnálu od 13. května.

V pořadí už 17. veletrh Svět knihy se koná v tradiční májový čas od 13. do 15. května a na tradičním místě v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Ani místo stánku Českého rozhlasu a nakladatelství Radioservis se nezměnilo – v levé, dosud stále stanové části paláce pod číslem L829.

Od pátku až do neděle na Radiožurnálu uslyšíte o novinkách a zajímavostech veletrhu a také si vám dovolíme doporučit některé knížky. Informace pak najdete i na zpravy.rozhlas.cz. V pátek 13. (doufáme, že pro všechny šťastného) jsme pro vás spolu s Radioservisem v rámci dne Radiožurnálu připravili několik milých setkání.

V 15 hodin bude na našem stánku křtít a podepisovat svou historicky první knihu Německo v přímém přenosu (Naši sousedé včera a dnes) bývalý zahraniční zpravodaj v Německu Jiří Hošek. Od 17 hodin, také na stánku, vám věnování do své další, tentokrát povídkové knihy Podél cest napíše dlouholetá spolupracovnice Radiožurnálu Pavla Jazairiová spolu s fotografkou Danou Kyndrovou a v tomtéž čase, tedy od 17 hodin, budete moci ve Velkém sále za asistence moderátora Jiřího Hoška besedovat s bývalým zpravodajem na Slovensku Ľubomírem Smatanou nejen o audioknize Jánošíci s těžkou hlavou.

Logo

Svět knihy 2011

Čestným hostem letošního ročníku je Království Saudské Arábie, které si pro návštěvníky připravilo výpravnou prezentaci. A od čestného hosta se odvíjí také hlavní téma veletrhu Literatura arabského světa, která bude představena v pavilonu Svět e-knihy.

Knihomolové a všichni další zájemci se můžou těšit nejen na knihy beletristické, turistické a podobně, ale také na komiksy a knihy o vaření.

Cena Jiřího Theinera

Letos poprvé bude také předáno nové ocenění pořadatelů veletrhu – Cena Jiřího Theinera pro zahraniční osobnost nebo instituci, která významně přispívá k propagaci české literatury v zahraničí.

Knihu Německo v přímém přenosu (Naši sousedé včera a dnes) napsal Jiří Hošek, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu

Jiří Theiner byl dlouholetým šéfredaktorem časopisu Index on Censorship, který vychází ve Velké Británii už od roku 1972. Časopis je zaměřen na problematiku svobody slova. Založil ho spisovatel Michael Scammell a další spisovatelé, novináři a umělci vedení básníkem Stephenem Spenderem.

Do Indexu přispívali například Alexandr Solženicyn, Milan Kundera, Václav Havel, Salman Rushdie, Arthur Miller nebo Umberto Eco. Mezi jeho patrony patří třeba dramatik a scénárista Sir Tom Stoppard, kterého znáte možná pod jménem Tomáš Straussler nebo také jako autora scénáře k filmu Zamilovaný Shakespeare a dalších.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu