Trojrozměrné Fimfárum na rozhlasových vlnách

31. prosinec 2012
Týden v kultuře

Pohádky a veselá a moudrá povídání o vážných věcech, která milují děti i dospělí. Všechny spojuje nenapodobitelný vypravěč Jan Werich a jeho knížka Fimfárum. Na Radiožurnálu vám představíme třetí film této série.

Trojka je považována za šťastné číslo. Fimfárum je trilogie a letos filmaři dokončili její poslední, třetí část. A tak, asi aby znamení trojky umocnili, natočili všechny tři pohádky ve trojrozměrné (tedy 3D) technologii.

Natáčení trvalo celkem dva roky. Ve filmu uvidíte více než 70 loutek, pro jeho výrobu tvůrci použili unikátní technologii – kombinaci tradiční loutkové a moderní počítačové animace. A zároveň je to první český film, který uvidíte stereoskopicky, tedy ve 3D technologii. Fotografie z filmu si do 9. března můžete prohlédnout na výstavě v kavárně Lucerna v Praze 1.

Na Radiožurnálu jsme vás seznámili s tvůrci a nový film vám představili. Dozvěděli jste se, kdo jsou hlavní hrdinové a jak snímek vznikal. Ve čtvrtek 10. února, kdy měl premiéru v kinech, byli od 10 hodin Hosty Radiožurnálu a Lucie Výborné režisér David Súkup a producent Martin Vandas. Povídali si také o tom, jak se tradiční české loutkové filmy točí pomocí nových technologií včetně 3D.

Fimfárum – bylo, nebylo…

Knížku veselých pohádek napsal Jan Werich v roce 1960 a obrázky k ní namaloval výtvarník a režisér animovaných filmů Jiří Trnka. Pak postupem času psal další pohádky. Pokud jste je nečetli, tak jste možná viděli televizní nebo filmová zpracování některých z nich. V roce 1963 bylo pro televizi natočeno úsporné, jednoslabičné, pravda, poněkud ponuré, ale výchovné, povídání Chlap, děd, vnuk, pes a hrob.

Fimfárum - do třetice všeho dobrého 3D

Pak následovaly dosud velice populární filmy: oblíbení a skvostně obsazení Tři veteráni, Koloběžka První (oba natočené v první polovině 80. let minulého století), nebo první dva díly Fimfára (Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2 z let 2002 a 2006).

V poslední části trilogie s názvem Fimfárum – do třetice všeho dobrého 3D uvidíte tři pohádky. Proč princezna Zasu nemluví? Najde se princ, který jí vrátí řeč? Nebo uspěje zahradník Luděk, kterému do hlavy vstoupil pan Rozum, aby vyhrál sázku s panem Štěstí o to, kdo z nich dvou je v životě důležitější?

Těšte se na O kloboučku s pérkem sojčím (Král měl tři syny), ve které se královští synové Honza, Rychlomil a Siloslav pokouší dovézt tatínkovi z hor klobouček, který si tam před mnoha lety nechal a po kterém se mu teď stýská. A poslední pohádka Jak obři na Šumavě vyhynuli vypráví o trochu popleteném filmovém štábu, který jede na Šumavu pátrat, jestli tam žijí skuteční obři, a co se stane, když se obři mezi sebou pohádají o to, kdo z nich je největší a kdo z nich fixluje…

Všechny další informace uslyšíte nejen ve vysílání Radiožurnálu, ale také si je můžete přečíst na www.fimfarum.cz.

A co je vlastně fimfárum?

Pan Werich miloval český jazyk a velmi rád si s ním hrál. Takhle vymyslel i tohle slovo. Ptá se tedy kníže svého prvního lokaje: „A co je tedy fimfárum?“ Na to lokaj: „Právě, že nic, Jasnosti! Ani já nevím, co to je fimfárum. Takže ať přinese co přinese, můžeme říct, že to fimfárum není, a pověsíme ho!“

Fimfárum - do třetice všeho dobrého 3D

„Tak tohle je fimfárum,“ povídá čert a přitom vytáhl z holínky proutek jen o chlup tenčí, než ta nejtenčí rákoska. „Švihneš jím, a všechno, co se hýbe, ztuhne a znehybní jako na pomníku. Nehne se to, dokud nešvihneš podruhé.“ (Jan Werich, Fimfárum, vydal Československý spisovatel Praha, 1960)

Pohádky, které znáte:
Ve filmu Fiamfárum Jana Wericha (2002): Až opadá listí z dubu, Splněný sen, Lakomá Barka, František Nebojsa a Fimfárum

Ve filmu Fimfárum (2006): Moře, strýčku, proč je slané? Tři sestry a jeden prsten, O třech hrbáčích z Damašku a Paleček

Ve filmu Famfárum – do třetice všeho dobrého (2011): Král měl tři syny (O kloboučku s pérkem sojčím), Jak na Šumavě obři vyhynuli a Rozum a štěstí

A ještě znáte – nejen z filmu: Královna Koloběžka První, O rybáři a jeho ženě, Líná pohádka
Tři veteráni, Pohádka o zasloužilém vrabci, Chlap, děd, vnuk, pes a hrob

Jan Werich ve vysílání Českého rozhlasu

Připomeňte se některá povídání o a nebo s Janem Werichem, které Český rozhlas chrání ve svém archivu jako poklad z největších.

U mikrofonu se vystřídala řada slavných lidí. Například herci Jan Werich a Jiří Voskovec.

Začíná výstava fotografií ze života Jana Wericha
Život mezi Voskovcem a Werichem
Voskovec a Werich na radnici
Novoroční přání Voskovce a Wericha
Hezké svátky přeje Jan Werich
Werich + Horníček = Dva zámky plné satiry
Jan Werich v Lucerně
Ecce Homo – Jan Werich
Jan Werich
a další…

Chcete-li si domů pořídit nahrávky Werichových povídání a pohádek, navštivte prodejnu Českého rozhlasu na Vinohradské 12, Praha 2, nebo si je můžete objednat u našeho nakladatelství Radioservis, a. s.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu