Strana svobody Gerta Wilderse v Nizozemsku a volby do EP

30. duben 2009
Zblízka

45letý leader Strany svobody získal v nizozemských médiích přezdívky Mozart, Kysličníkový kapitán nebo také Nejslavnější odbarvený blondýn po Marylin Monroe. Je šikovný řečník a umí si získat lid. Jeho Strana svobody obsadila po volbách před 3 lety 9 křesel v Poslanecké sněmovně nizozemského parlamentu. Je 3. nejsilnější opoziční stranou v zemi. Podle profesora politologie na univerzitě v Leidenu Petra Kopeckého Wilders zamíchá kartami v evropských volbách.

Petr KOPECKÝ, profesor politologie na univerzitě v Leidenu:
Poměrně velkou roli sehraje. Ten Wilders v podstatě ty evropský volby používá jako generálku k nadcházejícím národním volbám. Média na něj reagujou. Je pořád v televizi. Hraje to šikovně. Je to politickej oportunista, kterej prostě tu prezenci má. V tomto smyslu jako tu roli sehraje. Jestli dokáže ovlivnit nějakým významným způsobem agendu těch evropskejch voleb nebo i třeba zvýšit účast a podobně, to si netroufnu říct. Já si spíš myslím, že asi ne. Ale rozhodně to ty volby udělá o něco atraktivnější, než to normálně je.

Pavel NOVÁK:
Když se projdu Amsterodamem, Rotterdame i Leidenem, vidím tu ženy zahalené v tradičním muslimském oděvu. Je to pro Holanďany problém? Mohou se nechat ovlivnit právě tou rétorikou Wilderse, že bychom si měli dát pozor na islamizaci Evropy?

Petr KOPECKÝ, profesor politologie na univerzitě v Leidenu:
Tak ten problém tady žije. Toleruje se to, to Holandsko nechci říct, že není tolerantní, ale je to ... pro významnou skupinu těch Holanďanů je to konfrontující. Je to svým způsobem problém. A teď je to problém, kterej je už politicky otevřenej.

Pavel NOVÁK:
Wilders v Nizozemcích vyvolává dojem, že nové koště dobře pomete charakterizuje postavení ultranacionalistické Strany svobody expertka na unijní politiku Institutu pro mezinárodní vztahy Klingende Mendeltie van Köhlenová. Voliče si Wilders získává také například jasným odmítáním možnosti přijetí Turecka o Evropské unie.

Mendeltie van KÖHLENOVÁ, expertka na unijní politiku Institutu pro mezinárodní vztahy Klingende:
Myslím, že je velmi chytrý, když využívá nálad a obav voličů. Jejich pocity jsou skutečně silné, pokud se jedná o přistěhovalectví nebo nezaměstnanost. Lidé mají pocit, že Wilders má recept na řešení jejich těžkostí, se kterými se potýkají. Ačkoliv samozřejmě nemnoho odborníků říká, že on vlastně nemá řešen problémů, na které jen poukazuje. Co dělá velmi chytře, je, že předkládá seznam závažných otázek. Ty se týkají evropské integrace. Ptá se třeba, jestli neplatíme do unijní pokladny příliš mnoho. Ale když přijde na řadu řešení těchto otázek, on na ně odpovědi nemá a to může být problém, pokud se opravdu dostane do Evropského parlamentu. Tam se bude muset jejich řešení účastnit a dělat konkrétní politiku.

Pavel NOVÁK:
Wildersovi se podle doktorky van Köhlenové podařilo ovlivnit celou politickou scénu v Nizozemsku. Všechny strany, které chtějí u voličů uspět, proto teď musejí být alespoň trochu euroskeptické. Z Leidenu a Haagu Pavel Novák, Český rozhlas, Nizozemsko.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu jeNEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pan
Spustit audio