Stěhování překazili původní majitelé

18. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Už téměř jeden měsíc mělo bydlet pět rómských rodin z prostějovské lokality U sv.Anny v domě v Kojetíně. Na jeho zakoupení půjčila Rómům peníze prostějovská radnice. Dva dny před stěhováním ale z celého záměru sešlo. Původní majitelé totiž odstoupili od kupní smlouvy.

Nevyhovující hygienické podmínky, zchátralé domy a nekonečné investice do lokality U sv.Anny přiměly prostějovskou radnici k rozhodnutí tzv.kolonky asanovat a obyvatelstvo přestěhovat jinam, dokonce i mimo katastr města. Za to však sklidili prostějovští radní kritiku. Svůj rómský problém, že řeší na úkor okolních obcí. Slovo má místostarosta Prostějova Alois Mačák.

Alois Mačák: Určitě tento problém neřešíme na úkor jiných obcí a jiných měst. V té první fázi jsme přidělili asi 7 městských bytů, chceme rekonstruovat určitý objekt a teprve jeden z těch doplňků, když nás naši rómští spoluobčané požádali o to, zda-li bychom jim nevyhověli, že by se chtěli vystěhovat z této lokality U sv.Anny, tak jsme jim vyhověli.

Konflikt nastal v momentě, kdy zjistili v Kojetíně, že sem má přijít asi 6o prostějovských Rómů. Prostějovští radní údajně neinformovali o záměru své kojetínské kolegy, což vyvolalo bouřlivou odezvu. Podle starosty Kojetína Mojmíra Haupta má město podobnou problematickou lokalitu a další Rómy přijmout nemůže.

Mojmír Haupt: Máme tam lokalitu, které říkáme "Bílé domky" a máme tam soustředěno možná 25 rodin, takže také asi kolem 200 lidí, ale v životě by nás prostě nenapadlo to řešit tak, že bychom v okolních obcí zaplatili domy a vystěhovali je tam. Řešíme si to na území města Kojetína. To, co se dělo, tak to s nějakou politickou kulturou nebo s vyspělým jednáním komunálních politiků, nemá nic společného.

V Kojetíně se ovšem rozhodli také k velmi netradičnímu kroku. Narychlo kontaktovali původní majitelky, svolali mimořádné zastupitelstvo a schválili odkoupení nemovitosti, dokonce za větší peníze než v Prostějově. Dům kojetínské radnici přitom původní majitelky nabízeli už před časem. Podle manžela jedné z majitelek se v protitahu silně angažovala kojetínská samospráva.

Manžel majitelky: Kdyby v tom nebyly osobní vztahy vůči starostovi a místostarostovi, kteří se v tom dost angažovali, tak bychom od toho neustoupili. Byla tam možnost to vypovědět, tak jsme toho využili.

Tahanice mezi prostějovskou a kojetínskou radnicí nakonec odskákali pochopitelně nejvíce samotní Rómové. Původní kupní smlouva vázne na přerovském katastrálním úřadu a než ten rozhodne, zda nemovitost vloží do katastru či nikoliv, musí se čekat. Helena Husárová, která už byla nastěhování připravena, by šla i jinam než do Kojetína.

Helena Husárová: Říkali, že v Dobromilicích je za 80 000 Kč nějaký baráček, ale když tam je také hodně Rómů. Já už jsem myslela, že bych šla radši někam bez Rómů.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: gab
Spustit audio

Více z pořadu