Stavíte rodinný dům? Česká mobilní aplikace za vás dohlédne na správný průběh stavby

11. srpen 2020

Dalším z desítky finalistů soutěže Nápad roku je tým, který stojí za aplikací Vím o všem. Aplikace pomáhá sledovat dodržování všech postupů a kontrolovat třeba i docházku na stavbách.

„Je to aplikace, která pomáhá hlavně stavebním firmám, aby lépe koordinovaly svou práci a automatizovaly sběr dat od řemeslníků ze staveb,“ vysvětluje Josef Beneš, výkonný ředitel Vím o všem. 

Stejnojmenná aplikace funguje jako elektronický deník a systém pro evidenci docházky dělníků a vypůjčeného nářadí. Na to dnes některé stavební firmy používají například takzvané chytré stavební buňky, které fungují jako brána na staveniště. 

Čtěte také

V případě Vím o všem ale stačí mít na stavbě chytrý telefon nebo tablet. „Stáhnou si aplikaci, vytvoří administraci, což je otázka e-mailu a telefonního čísla, a mohou začít aplikace používat,“ ukazuje Josef Beneš.

Kontrola i na dálku

Přímo na stavbě mi aplikaci Vím o všem předvádí stavbyvedoucí Jaroslav Manich. „Přijdu na stavbu, zapnu aplikaci, najdu položku Příchod a zmáčknu. Když se podívám, vidím v aplikaci všechny zaměstnance, co jsou přihlášení, a na jaké jsou stavbě. Přes aplikace taky mohu nahlásit, že mi chybí nějaký materiál.“

V aplikaci Vím o všem mají firmy kompletní přehled o průběhu stavby

Podobně si přes aplikaci můžou dělníci dělníci vypůjčit nářadí. Aplikace taky automaticky ukládá fotografie ze stavby a vytváří tak elektronický stavební deník, který si může investor jednoduše a přehledně kontrolovat v telefonu nebo na počítači. Aplikace Vím o všem tak může pomáhat i lidem, kteří si nechávají stavět třeba rodinný dům a nemají vlastní stavební dozor.

„Když si budete stavět dům, koupíte si aplikaci a my vám vykonáme dálkový dohled,“ vysvětluje Josef Beneš. Až 80 procent všech problémů na stavbě totiž podle něj jde odhalit dopředu z fotografií ze stavby.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související