Stárnutí obyvatelstva, odliv mladých lidí i přístupnost zdravotní péče. Jakým problémům čelí Moravskoslezský kraj?

12. září 2024

Co jsou v současnosti hlavní problémy Moravskoslezského kraje? Proč mnozí mladí lidé odcházejí do jiných částí republiky? Jak důležitý je pro Moravskoslezský region těžký průmysl včetně ostravských hutí? Jak mohou kraji pomoci evropské dotace určené speciálně regionům, které byly spojené s těžbou uhlí? A co v kampani slibují ti, kdo chtějí vést kraj v příštích čtyřech letech? Poslechněte si předvolební Speciál.

Hosty Tomáš Pancíře jsou:

  • Lukáš Vomlela, politolog ze Slezské univerzity
  • Ondřej Slach, sociální geograf a prorektor Ostravské univerzity
  • Leoš Kyša alias František Kotleta, spisovatel sci-fi a rodák z Bruntálska
  • Silvie Mikulcová, vedoucí ostravské Redakce zpravodajství Českého rozhlasu

Demografický a ekonomický vývoj

V čem je v rámci České republiky Moravskoslezský kraj specifický? „Je strašně rozdílný. Jsou tam oblasti, ve kterých se posunete o deset kilometrů, a máte úplně jinou náladu, jiné problémy, jiný způsob uvažování, jiný způsob života. V tom je Moravskoslezský kraj velmi náročný a velmi složitý,“ popisuje spisovatel Leoš Kyša, rodák z Bruntálska.

„Kdybychom se podívali na ekonomické ukazatele kraje, jako je nezaměstnanost, HDP a další ukazatele, tak si kraj stojí relativně dobře. Když se však podíváme na demografický a sociální vývoj, je výrazně odlišný. To znamená, že čelíme jakémusi oddělování mezi ekonomickým vývojem kraje a vývojem demografickým a sociálním.

Čtěte také

A tato mezera je v Česku téměř největší – ano, máme problém v kraji Ústeckém a podobně, ale ten perforuje ekonomicky hůře, než tento kraj. Takže to je za mě v kontextu dalších krajů v Česku asi největší specifikum,“ popisuje sociální geograf Ondřej Slach.

„Moravskoslezský je velmi různorodý, a my se velmi často dopouštíme zjednodušení, máme tendenci potřebu hledat jednotný náhled na celý kraj, nějaké jednotné řešení. Ale to, co platí pro Bruntálsko, neplatí pro Ostravu, neplatí pro Karvinsko. Ale myslím si, že jestli jev něčem výjimečný, je to lokální patriotismus a trocha toho furiantství, když do toho dám trochu emoce,“ dodává Silvie Mikulcová, vedoucí ostravské Redakce zpravodajství Českého rozhlasu.

Školství, zdravotnictví, doprava

Problémy regionu spočívají i ve stárnutí obyvatelstva. „Města umírají, vesnice vymírají. V podstatě se blíží ke svému konci, a provází to spousta negativních jevů. Ten první je gentrifikace – odcházejí mladí, zůstávají staří. Je to velký problém v tom, že se nám zvyšuje doba dožití, ale zároveň se toho lidé nedožívají úplně ve zdraví.

Takže to teď během deseti dvaceti bude každý rok složitější a náročnější. Čeká nás to, že budeme mít města, vesnice a osady plné starých lidí, a k nim nebude moc těch mladých, co se o ně budou moci starat, ale budou u nich ghetta, protože z těch oblastí se stávají sociálně vyloučené lokality,“ popisuje spisovatel Kyša.

Čtěte také

„Stárnutí je v tomto kraji asi nejsilnější trend. To je potřeba říct poměrně jasně. Co je za mě nešťastné téma v Česku na celonárodní úrovni – zdravotní péče musí být dostupná. My často slyšíme na národní úrovni o tom, že je péči dnes potřeba centralizovat a podobně. To je strašně špatně. Pro tento kraj a menší obce je zásadní, aby měly zajištěné základní potřeby, to znamená školství, zdravotnictví a dopravu. To je prostě veřejná služba, která musí být k dispozici,“ upozorňuje sociální geograf Slach.

Lidský kapitál mizí

Kdo, proč a kam z kraje odchází? „Zhruba 50 procent stěhujících je ve věkové kategorii 20 až 39 let, s tím, že čtvrtina z nich směřuje do Prahy a jejího zázemí. Na druhém místě je Brno, pak Olomouc.

Čtěte také

Kdybychom hledali území, se kterým má tento kraj pozitivní bilanci z hlediska migrací, je to Jesenicko – to je vlastně jediné území, odkud si tento kraj bere. Projevuje se tady efekt periferizace, decentralizace, kdy si ty silné metropolitní regiony – pražský, brněnský, vlastně berou lidský kapitál z tohoto regionu,“ popisuje Slach.

Řeší tento problém politici? „Když si vybavím veškeré debaty, které předcházely krajským volbám, toto téma tady rezonuje už celou řadu let. Nemyslím si, že by v tom byly učiněny nějaké zásadnější kroky, které by vedly k zastavení tohoto fenoménu. Je to dlouhodobý problém, který byl celou dlouhou dobu neřešen. Takže ten problém je tady vidět. Je to možná nejdůležitější problém Moravskoslezského kraje, na tom se shodnou i jednotliví lídři, ale nevybavuji si nějaké komplexnější řešení, které by tady bylo,“ shrnuje politolog Vomlela.

Jak se region vyrovnal s útlumem těžby uhlí? Jakou má míru nezaměstnanosti a jak situaci hodlají řešit politici? Poslechněte si celý rozhovor!

SLEDUJTE TAKÉ SERIÁL O KRAJSKÝCH VOLBÁCH NA IROZHLAS.CZ >>

autoři: Tomáš Pancíř , agf
Spustit audio