Stále více lidí se propadá do chudoby, je nutno obyvatelstvo podpořit, naléhá šéf odborů Josef Středula

29. duben 2022

Na 200 delegátů bude na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů dva dny diskutovat. Kromě volby vedení je čeká stanovení nové strategie, jakým směrem by se měly odbory další 4 roky ubírat. „Rozvoj českého hospodářství, specializace, plán hospodářského růstu, důstojnost, přibližování se České republiky dalším zemím EU. To jsou dlouhodobé cíle. Jsou to zájmy zaměstnanců, jejich rodin, lidí, kteří potřebují k životu příslušnou mzdu a plat,“ říká Josef Středula.

„Jestliže na lidi působí inflace a stále více lidí se propadá do chudoby, je nutno obyvatelstvo podpořit. Taková věc může mít konsekvence politické. Mohou směřovat k radikálním, rádoby jednoduchým řešením, což může znamenat závažný problém i v budoucím směřování České republiky,“ varuje Josef Středula.

„Vládě jsme už v lednu řekli, že jsme připraveni pomoci v oblasti hospodářského růstu, hospodářské strategie spolu se zaměstnavateli. Rád bych věřil, že vláda teď po 4 měsících bude schopná takovouto výzvu přijmout a k takovýmto jednáním zasednout.“

Další dávka, další zátěž

Na úřadech práce v neděli začne stávková pohotovost, odbory se snaží vyjednat na vládě zvýšení platů.

„Dáváme najevo, že situace je vážná. Po jednání vlády je zde další nová dávka pro počet asi 1 milionu občanů, kterou chtějí dát na úřady práce, což znamená obrovskou zátěž. Doufám, že vláda ví, co dělá. V tomto případě zatěžuje ty, kterým nedala ani korunu. Je na místě, aby to vyřešila. Může to být seriózní dohoda a může být klid na práci,“ věří Josef Středula.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související