Stačí chvíle a motorka je pryč

29. duben 2009
Motožurnál , Motožurnál

V loňském roce se v České republice ztratilo téměř 800 motorek a svého majitele našla znovu jen pětina z nich. Podle odhadů firem zabývajícíh se objasňováním původu vozidel je každá čtvrtá ojetá motorka na našich silnicích kradená. Je za tím hlavně masový dovoz strojů s pochybnou minulostí ze zahraničí ale i z ČR. Jak snadné je motorku odcizit a jak to vlastně funguje?

Ukrást motorku je lehčí, než ukrást auto. Stačí k tomu pár silných chlapů, dodávku nebo přívěs s plachtou a notnou dávku drzosti.

"V dnešní době většina případů krádeží vozidel je záležitostí organizovaných skupin a ne jinak je tomu i u krádeží motocyklů. Krádež je většinou prováděna velmi jednoduše - motocykl se naloží do zakrytého nákladního automobilu nebo přívěsu. V poslední době se množí případy odcizení motorových vozidel po vloupání do různých objektů jako jsou garáže, rodinné domy a tak dále," popisuje Pavel Hanták z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

V loňském roce bylo v ČR ukradeno 800 motocyklů. Oproti tomu, kolik jezdí na silnicích motorek s pochybným původem, to ale není zase tak moc. I na tento rozpor existuje vysvětlení.

"Poměrně nízké číslo kradených motocyklů v České republice je dáno i tím, že v mnoha případech odcizují naši pachtelé motorky v zahraničí, především v Rakousku a Německu. Za jednu noc je takováto skupina schopna odcizit i několik motocyklů, které rozdělí do několika dodávkových vozidel nebo přívěsů. riziko zadržení je samozřejmě úměrné volnému pohybu osob přes hranice, takže v těchto případech je velmi obtížné pachatele dohledat."

Ukradené motorky dále putují do dílen překupníků na větší či menší úpravy a hlavně přeražení identifikačních čísel- vin kódů.

"Část odcizených motocyklů je použita na náhradní díly, ale většinou se - podle dostupných informací, v tomto segmentu jedná o krádeže na objednávku. To znamená krádeže konrétního typu motocyklu. Takový stroj po změně identifikačních znaků, například na základě padělaných dovozních dokladů, je znovu zlegalizován pro provoz v České republice."

Podle Pavla Hantáka je takový stroj těžké poznat.

"Je to poměrně velmi obtížná záležitost, především pro laika. Setkáváme se s tím, že tyto organizované skupiny, které se opravdu specializují na krádeže motorových vozidel, jsou velmi profesionálně vybaveny a rozeznat například vybroušený a znovu vyražený VIN kód je pro laika prakticky nemožné."

Existují expertizy, které na sto procent objasní původ vašeho motocyklu nebo auta. Takovou službu nabízí několik firem - samozřejmě se za ní platí. Další možností je obrátit se při koupi na autorizovaný bazar nebo pořídit motorku kupovanou novou v ČR. Tam je pravděpodobnost pochybného původu daleko menší.

autor: bob
Spustit audio