Spory kolem vlastnictví třeboňských lázní Aurora

18. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Jihočeská Třeboň je klidným městečkem, kam si lidé jezdí léčit choroby pohybového ústrojí. Většina z nich ale neví, že kvůli lázním se jméno Třeboně objevilo v seznamu případů spadajících do akce Čisté ruce. Právě kolem lázní se už roky vedou spory. Naděje na to, že získá lázně Aurora, se totiž stále nevzdává společnost Lavana.

Ve veřejné obchodní soutěži v roce 1997 zvítězila společnost Lavana s tím, že za lázně zaplatí 310 miliónů korun. Rozhodnutím Tošovského vlády několik měsíců poté, byly lázně převedeny na město Třeboň, přičemž podmínkou převodu bylo splacení dluhu lázní ve výši 120 miliónů korun. Podle Libuše Kotilové, mluvčí společnosti Lavana, vláda nejen že stát připravila o 200 mil.Kč, ale také porušila zákon. "V tomto případě privatizace stát porušil zákony a stát vlastně znemožnil vlastnit zprivatizovaný majetek soukromé společnosti, která splnila podmínky obchodní soutěže."

Společnost Lavana se nevzdává a už několik let se různými cestami snaží domoci svých práv. "My jsme se obrátili na spoustu poslanců, mnoho jich o tom ví a nic s tím nedělá, obrátili jsme se na členy vlády. Členové vlády většinou odkazovali na soud, a když jsme se obraceli na soud, tak soud se obíral tím, že nebude rozhodovat, protože se jedná o privatizaci," říká mluvčí.

Začarovaný kruh neúspěšných pokusů přerušují výsledky šetření NKÚ. V kontrolní zprávě se uvádí, že touto privatizací vznikla škoda nejméně 200 miliónů korun. Nároky Lavany uznává i Nejvyšší soud. Libuše Kotilová k tomu uvedla: "Nejvyšší soud potvrdil, že Lavana má nárok na náhrady škod, ať podle porušení obecních předpisů nebo podle porušení povinnosti státních orgánů. Ty škody se stále zvyšují, protože Lavana nemůže majetek užívat. Můžeme ještě využít svého práva podat ústavní stížnost a poté bychom se museli obracet k Mezinárodnímu soudu."

Přiznání nároku na náhradu ještě neznamená finanční vyrovnání. Konečně škodu by platil opět stát. Lavana ale podle Kotilové stále usiluje o lázně. "My usilujeme především o vrácení lázní Aurora, protože tím usilujeme o prošlapání si práva v tomto státě."

Město Třeboň se stalo v oboru lázeňství úspěšným podnikatelem. Toho, že ztratí lázně Aurora, se jak tvrdí starosta Jiří Houdek, neobává. "Samozřejmě jedna věc je vítězství a druhá věc je splnění podmínek, které jsou potom pro ten převod dány. Takže já bych chtěl tady jednoznačně říci, že firma Lavana nikdy nebyla vlastníkem lázní Aurora, pouze vyhráli veřejnou obchodní soutěž, ale podle vlády jednoznačně nesplnili podmínky, které jako vítěz měli splnit k tomu, aby jim bylo možno tento majetek převést."

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu