Spořte alespoň desetinu příjmu, radí odborníci

10. leden 2014
Šetřete s námi

Možná vás to překvapí, ale profesionálně investovat můžete i překvapivě nízké částky, třeba 500 korun. Chytře zhodnocovat peníze mohou i domácnosti, které jich nemají moc nazbyt.

„To, co jsme naspořili, máme na spořicím účtu. Zkoušel jsem v minulosti investovat na doporučení banky, ve které naše peníze jsou, ale efekt nebyl nijak zásadní,“ popisuje investiční strategii rodiny Mirek.

Šéfredaktor Investičního webu Petr Novotný však vysvětluje, že investiční příležitosti se najdou i pro rodiny, které mají jen málo volných financí. „Dá se investovat od 500 korun. Každý měsíc můžete investovat do podílového fondu, což by měl být první krok člověka, který s investováním začíná nebo má omezené finanční zdroje,“ popisuje.

Čtěte také

S volbou investiční strategie pomůže finanční poradce a pro orientaci mohou posloužit srovnávače produktů na internetu. „Tam si můžete najít kvalitní podílový fond, fond životního cyklu, který investuje podle toho, kolik vám je let,“ prozrazuje Petr Novotný.

Blížíte se důchodovému věku? Zkuste dluhopisy

„Když jste mladší, můžete investovat agresivně – nakupovat akcie nebo komodity,“ nastiňuje. „Jak se však blížíte k důchodovému věku, je třeba mít stabilní polštář, něco, co nese pevný úrok. Například dluhopisy,“ uvádí Petr Novotný.

Podle publicisty Patrika Nachera je důležité si rozmyslet, kolik mohu investovat. A zda jde o peníze, ke kterým potřebuji přístup. „Například na stavební spoření, aby mělo maximální užitek a efekt, je třeba dávat 20 tisíc ročně,“ domnívá se. „Vázací doba je šest let, to znamená, že po tuto dobu na peníze nesáhnu,“ připomíná.

„Dalším produktem je třeba penzijní připojištění. To je ovšem na mnohem delší dobu a slouží spíš jako peníze na stará kolena. Jde o železnou rezervu, na kterou člověk nesmí z principu sáhnout,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„A pak jsou tu investiční možnosti, na které člověk může sáhnout může podle potřeby, například termínované vklady nebo spořicí účty, které se bohužel pohybují směrem dolů, ale i tak dostanete jedno dvě procenta zhodnocení,“ vyjmenovává Patrik Nacher.

Kupte zemědělskou půdu, radí analytici

Další možností jsou podílové fondy nebo akcie. Kdo sází na jistotu, měl by upřednostnit tuzemské s pravidelnou výplatou dividend. Pokud se rozhodnete pro nějaký finanční produkt, vždy se zajímejte o výši spojených poplatků. Často stáhnou zisk až k nule.

„Klient zaplatí 3 % vstupního poplatku cílové investiční částky, což je pro každého drobného investora nepříjemné. Spočítá si, že první půlrok nebo rok vydělává jen na ten poplatek,“ varuje Patrik Nacher.

Analytici se shodují, že chytrou strategií je koupě zemědělské půdy. Její cena je totiž oproti okolním zemím v tuzemsku značně podhodnocená.

Obecně platí, že, pokud je to jen trochu možné, měli byste spořit alespoň desetinu příjmu. Peníze, které nechceme utratit, je pak nejlepší hned po výplatě poslat na jiný účet, aby nebyly běžně dostupné.

autor: zvl
Spustit audio