Spor venkova s městem

2. prosinec 2007
Výzvy přítomnosti

Když se sociologové snaží popsat společnost, říkávají o ní, že má-li být zdravá, musí dýchat dvěma plícemi - městskou a venkovskou. Sociální ekolog Bohuslav Blažek k tomu pak dodával, že město a venkov představují dva různé způsoby života, které se vzájemně potřebují, protože se doplňují, obohacují a pomáhají jeden druhému.

Teď se ale česká města a vesnice dostaly do ostrého sporu. Vzájemně se obviňují z diskriminace, stěžují si na sebe u Ústavního soudu a hrozí si dokonce žalobami u štrasburského tribunálu. Příčinou je Zákon o rozpočtovém určení daní, který stanovuje, kolik jednotlivé obce dostanou od státu každý rok peněz.

Až doposud se cítily být šizeny vesnice, které v přepočtu na obyvatele dostávaly výrazně nižší příspěvek, než města. Od nového roku by však měla začít platit norma, která tuhle křivdu narovnává. Proti tomu se však pro změnu začínají bouřit města. Část z nich by totiž na takové úpravě tratila.

Zdálo by se, že z hádek mezi obyvateli venkova a měst se sotva může někdo radovat. Experti však paradoxně hlasitý spor vítají. Dokázal totiž podle nich konečně přitáhnout pozornost veřejnosti k velmi důležitému, dosud však opomíjenému tématu. Totiž k otázce, v jakém stavu se dnes vlastně obě části naší společnosti nacházejí. A jakou před sebou mají budoucnost.

Pozvání k rozhovoru v pořadu Výzvy přítomnosti na toto téma přijal člen Spolku pro obnovu venkova, urbanista a architekt Miroslav Baše.

autor: Jozef Greš
Spustit audio