Spor o výstavbu Penny Marketu v Plzni pokračuje

14. listopad 2001
Pod kůži

Proti výstavbě obchodního domu Penny Market na Borech v Plzni se postavila řada tamních občanů. Proti sobě stojí dvě petice obyvatel s opačným obsahem, zástupce investora, ekologická hnutí a město. Spor o vybudování supermarketu ve vnitrobloku domů na místě bývalého hřiště se táhne už od roku 1996. V současné době se objevily v této kauze nové významné skutečnosti.

Autor 1: Jedna z petic občanů poukazuje na nedostatek obchodů s potravinami na Borech v Plzni.

Autor 2: Podle místostarosty třetího plzeňského obvodu Stanislava Hajného je právě toto hlavním důvodem pro výstavbu kontroverzního nákupního střediska.

Stanislav Hajný: V tom prostoru byly tři prodejny potravin a jedna zelenina. Dneska je tam jedna prodejna samoobsluha a v podstatě ta nevystačuje pro ty občany, kteří tam jsou.

Autor 2: Odpůrci projektu a autoři druhé petice však hovoří o tom, že v blízkosti se nachází jeden hypermarket a supermarket.

Autor 1: Navíc podle zástupce ekologického sdružení Děti Země Jana Rovenského není Penny Market právě typem obchodu, vhodným pro potřeby obyvatel na Borech.

Jan Rovenský, Děti Země: Už hlavně proto, že by převážně sloužil lidem odjinud, kteří přijedou autem. Jednou možností je rekonstruovat ty stávající obchodní zařízení, která se dneska už k obchodním účelům nevyužívají, což chápu, by bylo majetkově obtížné. A za druhé stavět nová obchodní zařízení v prostoru bývalých borských kasáren v rámci nějakého regulačního plánu, kde se s nějakými menšími obchodními zařízeními počítá. A potom samozřejmě v krajním případě by to mohl být i ten Penny Market, ale rozhodně umístěný kdekoli jinde než v jakémkoli vnitrobloku. Důležité je, že ty vnitrobloky mají rekreační funkci pro ty obyvatele. Pokud to bude stát někde v polích u silnice, myslím si, že to nebude ideální řešení, ale nikomu to asi vadit nebude.

Autor 1: Svoji nespokojenost dávají hlasitě najevo obyvatelé okolních domů.

Autor 2: Jan Rosenbaum je jedním z nich. Podle něj firma Intercora, která zastupuje investora, nedodržela řadu podmínek a územní rozhodnutí je tímto podle něj neplatné.

Jan Rosenbaum: Například zachování přístupu k pozemku, nezastínění domu stavbou, dodržení hygienických limitů na vnitřní fasádě domu, kvalifikovaný urbanistický a architektonický posudek, průkazné splnění protipožárních norem. Na tyto věci jsem poukázal při svém odvolání proti územnímu rozhodnutí. Tyto mé připomínky zatím nebyly splněny, nebylo k nim přihlédnuto. Místo toho jsem v tisku označován za aktivistu, popřípadě konkurenčního prodejce.

Autor 1: Také Jan Rovenský poukazuje na to, že stavba překračuje hlukové limity. Lokalita se navíc nachází u jedné z nejzatíženějších silnic v Plzni na Klatovské třídě.

Jan Rovenský, Děti Země: Zcela nepochybně by ta stavba, jak je dnes navržena, překračovala hygienické limity pro hluk ze stacionárních zdrojů. To znamená z agregátů vzduchotechniky a z agregátů chlazení. A překračovala by ty limity pro noční hluk, to znamená 40 decibelů. Což je zvlášť závažné. Ti lidé, kteří dnes na Klatovské třídě žijí, mají překračovány tyto limity ze strany od silnice a v situaci, kdy by se postavil ten Penny Market z druhé strany, tak by se vlastně ocitli v jakýchsi kleštích a nemohli by vlastně otevřít okno ani na jednu stranu.

Autor 2: Ivan Hlaváček, ředitel firmy Intercora, která chce Penny Market vystavět, to však popírá.

Ivan Hlaváček, ředitel firmy Intercora: Je tam napsáno, že v noci tam bude maximálně čtyřicet u rohu fasády.

Autor 2: V současnosti se ve sporu objevila nová fakta, která poukazují na výrazné změny v projektu, na jehož základě bylo územní rozhodnutí vydáno.

Autor 1: Starostka třetího plzeňského obvodu Jaroslava Maříková se prý teprve nedávno dozvěděla o tom, že část stavby má být na pozemcích města. O změnách také nevěděla nic.

Jaroslava Maříková: K těm změnám došlo bez našeho vědomí a bez našeho schválení. Já jem se to dozvěděla naprosto náhodně od paní, která je účastnicí řízení. Ta pní mi zavolala a velmi slušně mě upozornila na to, že moje informace nejsou přesné. Já jsem si to nechala prověřit a je mi velmi líto, ale ta paní měla pravdu. Stavba se posunula, otočila a je umístěna částečně na městském pozemku. Naše rada o tom nejednala, já o tom oficiálně nevím a můj zástupce, kterého jsem se ptala a který má ty pozemky na starosti, tak řekl, že o tom taky neví.

Autor 1: Jak to budete řešit dál?

Jaroslava Maříková: Budu žádat vysvětlení a doložení, zda všechny věci, které byly požadovány, byly splněny a byly provedeny tak, jak mají být.

Moderátor: Myslíte si, že je nutné stavět Penny Market na Borech?

Jaroslava Maříková: Já nevím, jestli je nutné stavět Penny Market na Borech. Já nejsem jeho zásadním odpůrcem ani příznivcem, ale ať se staví cokoliv, tak se to podle mého názoru má stavět přesně podle regulí, které město má. A u této stavby mám důvodné pochybnosti o tomto.

Autor 1: Plzeňský primátor Jiří Schneberger dal všechny dokumenty prošetřit a obyvatelé zatím čekají na výsledek.

Jiří Schneberger, primátor Plzně: Prověříme některé záležitosti.

Autor 2: Firma Intercora si počká na rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého buď od stavby odstoupí nebo Penny Market na Borech vybuduje.

Ivan Hlaváček, ředitel firmy Intercora: Necháme rozhodnout ministerstvo pro místní rozvoj. To jsou školení lidé a jak rozhodnou, my se podřídíme.

Přepsal: Česká tisková agentura

autoři: Karel Vovesný , Markéta Čekanová
Spustit audio

Více z pořadu