Spor o vleky na Pradědu skončí před soudem

12. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Spory o lyžařské vleky na Ovčárně v Jeseníkách budou mít dohru před soudem. Majitel zrušené nejdelší sjezdovky Josef Figura se odmítá smířit s rozhodnutím ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Ten kromě zrušení jednoho vleku omezil i délku dalších tratí na Pradědu. Důvodem bylo poškozování krajiny v národní přírodní rezervaci.

Ministr Kužvart rozhodl v neprospěch lyžařů na vzdory obrovskému tlaku politiků i obyvatel Jeseníků. Jak sám řekl, vlek známý jako C prostě nemohl už dále fungovat. "Škody na národní přírodní rezervaci byly takového charakteru, že nebylo ani ze zákona možné vydat znovu na příští, pětileté období výjimku ze zákona na provozování onoho vleku," uvedl Kužvart.

Josef Figura, kterému patří většina sjezdovek na Pradědu, reagoval okamžitě. "Je to pro mě likvidace a myslím si, že státní úředník zde likviduje mojí osobu, fyzickou osobu a mojí firmu. V žádném případě nikdy nedocházelo k poškozování přírody. Zvažuji právní kroky k dané situaci."

Josef Figura právní kroky skutečně zvážil. Jak potvrdil mluvčí jeho firmy Karel Soukup, ministr Kužvart bude čelit hned několika žalobám. "První oddělení firmy Centrum-sport Figura podala v současné době dvě žaloby na ministra Kužvarta. První se týká zákazu vleku C nebo nepovolení provozu vleku C, druhá se týká zkrácení vleku A. Důvodem těchto žalob je především to, že ministr ve svém zdůvodnění použil nedostatečné a neopodstatněné argumenty. Ministr Kužvart nepravdivě informoval, jak kolegy poslance v Poslanecké sněmovně, tak veřejnost v tisku a televizi o důvodech, proč zakázal tento vlek a omezil provoz na Ovčárně," domnívá se Soukup.

Kamenem úrazu v celém sporu je, že nebylo předloženo dostatečné množství důkazů o devastaci přírody, které by byly obě strany ochotny uznat. Jediný znalecký posudek, který je k dispozici, si nechal vypracovat sám Josef Figura. Z něj také ministr Kužvart vycházel. To ale k uklidnění situace zjevně nestačí. Mluvčí resortu životního prostředí Rita Gabrielová se podivuje, že se o žalobě dozvídá až z médií.

"Ministerstvo životního prostředí neobdrželo ani kopii žaloby, kterou pan Figura zřejmě podává soudu. Pan ministr Kužvart je zvědavý, zda má pan Figura dobré právníky a samozřejmě dále doporučuje národní přírodní rezervaci Praděd především chránit přírodu," říká mluvčí.

Ministerstvo tedy stojí za svým rozhodnutím. Stejně tak i Josef Figura, který opakuje, že přírodu jeho vleky neničily a neničí. Soudní spor může trvat velice dlouho a těžko říci, co lyžaře na Ovčárně ještě čeká. Pravdou ale je, že důsledky celé kauzy se projevují už teď. Zájem lyžařů o Praděd výrazně poklesl. Jak říká jeden z místních hoteliérů, není se vlastně čemu divit. "Dříve se ptali, jestli máme volno, ale teď první otázka je, jestli to tedy pojede, a pak teprve jestli máme volno. Nikdo nepojede na hory, když neví, že si bude moci zalyžovat, protože to může zůstat někde ve městě."

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura

autoři: mrk , dka
Spustit audio

Více z pořadu