Spor o stavbu Penny Marketu v centru Chrudimi

26. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Proti stavbě obchodního domu Penny Market v centru Chrudimi se postavila řada tamních občanů. Podle nich se tím ještě zhorší beztak svízelná dopravní situace ve městě. Podrobnosti zjišťoval Miroslav Ponomarev.

Petici občanů protestujících proti stavbě supermarketu zorganizovala vedoucí chrudimské pobočky občanského sdružení Nesehnutí Helena Pavlasová.

Helena Pavlasová: Market tohoto typu drogerie, potraviny tam nepotřebujeme.

Starosta Chrudimi Ladislav Libín upozorňuje, že Penny Market má vzniknout na místě bývalé firmy Tramo. Areál koupila plzeňské společnost EK 3, a to včetně budov ležících na pozemcích města.

Ladislav Libín: My, jako město, jsme ze hry, protože Penny Market dokládá studiemi, že je schopen postavit svůj obchod bez jakékoliv účasti dalších subjektů.

Občanská aktivistka Helena Pavlasová se ale obává zhoršení dopravní situace.

Helena Pavlasová: Podle plánku je jasně vidět, že tam má vzniknout nová, světelná křižovatka, což tedy pan starosta i jeho spolupracovníci tvrdí, že zpomalí tu rozjetou dopravu, že to tam spíše té dopravě pomůže. My tvrdíme opak a ani jeden z nás v ruce nemáme žádnou vypracovanou studii, ale opakuji spíše slova bývalého starosty pana ing. Nového, který dnes pracuje v zastupitelstvu, který jako odborně vzdělaný člověk to řekl a já mu plně věřím.

Ladislav Libín: Jediné, co pomůže, je vybudování obchvatu města. Pak jestli tam bude nebo nebude nějaký obchodní dům, je podle mého názoru nevýznamná záležitost, z tohoto pohledu.

Tvrdí starosta Chrudimi Ladislav Libín. A jak vidí možnost stavby supermarketu místní občané?

Občané: Mně by to nevadilo, protože by to tady bylo upravené, nevadí mně to.

Občané: Vzhledem k tomu, že tam je ještě nějaká firma, která má mít nějaké kamióny, tak když by tady ráno startovalo 20 kamiónů, tak radši supermarket. Kdyby tady nebylo nic, bylo by to nejlepší.

Občané: Já nemám rád tyhle velkoobchody, proste vadí mi to.

Občané: Tady všechno všude bude plné, parkoviště všude okolo, všechno.

Občané: Já myslím, že jich je tady už dost všude okolo.

Starosta Ladislav Libín ale názory občanů relativizuje.

Ladislav Libín: Když jsem si prohlížel ty archy, tak tam je celá řada lidí, kteří vůbec v Chrudimi nebydlí.

Helena Pavlasová: Například je tam někdo z Luže, je tam i z nějakých dvou vedlejších vesniček, asi 5 podpisů to je, ostatní jsou opravdu Chrudimáci.

Reaguje Helena Pavlasová se sdružení Nesehnutí.

Helena Pavlasová: Pořád ještě bych si přála, aby město s tím Penny Marketem jednalo spíše jinak, ne aby jim šlo na ruku, aby to město spíše jednalo o tom, že by třeba vyměnilo pozemky, že by skutečně tu lokalitu získalo.

Starosta Chrudimi Ladislav Libín ale trvá na svém.

Ladislav Libín: Pokud ho tam oni budou chtít postavit, tak ho tam prostě postaví, ať se vám to líbí nebo nelíbí, ten obchoďák je prostě realita.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu