Společnost ICOS, která pomáhá seniorům i handicapovaným na Českokrumlovsku, získala Značku spolehlivosti

14. únor 2022 16:24

Denně jezdí domů za seniory, ale pomáhají třeba i dětem s handicapem nebo rodinám v krizi. Českokrumlovská obecně prospěšná společnost ICOS teď získala prestižní Značku spolehlivosti. Zařadila se k 24 organizacím v Česku, které obdržely v nezávislém hodnocení odborníků titul Prověřená veřejně prospěšná společnost.

Pracovníci ICOSU nabízejí například osobní asistenci pro seniory. Službu využívá třiašedesátiletý pan Josef. „ICOS o mě pečuje, chodí dvakrát týdně, vykoupou, ošetří, a když třeba mám nějaký problém, poradí. Já jsem navýsost spokojený. Že člověk může být ve svém prostředí, to je velké plus,“ pochvaluje si.

Pan Josef se po bytě pohybuje na kolečkovém křesle. „Já jsem postižený od jednoho roku života, teď jsem přestal úplně chodit. Předtím jsem všechno zvládal, chodil jsem i bez hole, potom v zimě už s holí, pak se to začalo horšit a postupně omezovat, ale díky ICOSu jsem pravdu šťastný,“ popisuje.

Čtěte také

Právě o osobní asistenci je u ICOSU největší zájem. Na celém Českokrumlovsku tuto službu využilo loni téměř 60 dospělých, ale i dětských klientů. „Pomáháme s hygienou, když někdo potřebuje pomoct osprchovat, vykoupat, potom nákupy, převozy k lékaři, úklid, doprovod, asistence ve škole,“ vyjmenovává Martina Bártová, vedoucí osobní asistence.

Obecně prospěšná společnost ICOS působí v Krumlově a okolí už od roku 2000 a poskytuje řadu dalších služeb. „Jedna z nejstarších je bezplatná právní poradna, potom provozujeme poměrně velké dobrovolnické centrum, také rodinné centrum, kde máme dětskou skupinu, a potom je to celá řada preventivních aktivit,“ uvádí výkonná ředitelka Ingrid Jílková.

Úplně nejmladší službou je podpora rodin a dětí v ohrožení. V ICOSu pracuje 40 zaměstnanců a další desítky externistů a dobrovolníků.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související