Českobudějovické Centrum Bazalka buduje nový domov pro dospělé klienty s postižením

9. únor 2022 09:38

Bydlení s rodinnou atmosférou i příjemné pracovní prostředí poskytne nový domov pro dospělé lidi se zdravotním postižením v Českých Budějovicích. V Novém Vrátě začala jeho výstavba za téměř třicet milionů korun. Toto zařízení pro deset osob bude součástí Centra Bazalka, které pomáhá rodinám dětí s postižením nebo autismem už téměř dvacet let.

„Právě stojíme na základové desce našeho domova pro osoby se zdravotním postižením. V přízemí bude pět pokojů a v patře také pět pokojů. Potom tu bude společenská místnost s kuchyňským koutem, kde si klienti budou za pomoci pracovníků připravovat jídlo,“ popisuje na staveništi ředitelka Bazalky Vanda Polívková.

V tomto domově budou bydlet klienti, o které se Centrum Bazalka stará téměř 20 let. „Máme v Bazalce více než 40 klientů, někteří jsou s námi už od našeho vzniku v roce 2004. U nás vyrostli a nyní nemají následnou sociální službu, proto jsme se do toho pustili sami a stavíme tuto budovu,“ říká ředitelka.

Do nového domova se přestěhuje deset klientů. „Nejmladšímu, až to postavíme, bude 18 let, některým je 22 let a jednomu už bude téměř 40 let. A v našem centru zase bude místo pro další děti, které budou přicházet v tom předškolním a školním věku,“ dodává Vanda Polívková.

Jedním z obyvatel domova bude dvacetiletý Štěpán Welser. Jeho maminka Václava se při slavnostním zahájení stavby neubránila dojetí. „Náš syn má diagnózu autismus a mentální postižení. V jeho dvanácti letech jsme zaplaťpánbů narazili na Bazalku, která byla velice ochotná nám pomoct,“ vzpomíná.

Čtěte také

„Pro našeho syna by bylo velmi těžké najít nějaké podobné zařízení, protože jich moc není a navíc každá změna je u něj vždy strašně těžce přijatelná. Proto jsem moc ráda, že tady je ta návaznost. Sem přijde se svými kamarády, možná i se svými pečovateli. Dnes už si troufám říct, že mohu v klidu umřít s tím, že vím, že o něj bude dobře postaráno,“ doplňuje.

Na financování provozu nového pracoviště Bazalky se bude podílet i Jihočeský kraj. „Péče o lidi, kteří nemají v životě štěstí a mají nějaké postižení, je pro nás velmi důležitá. Já jsem moc rád, že Jihočeský kraj může alespoň některými finančními prostředky pomoci k tomu, aby takové projekty vznikaly,“ komentuje hejtman Martin Kuba.

První obyvatelé by se do domova Centra Bazalka v Českých Budějovicích měli nastěhovat na začátku roku 2024.

Spustit audio

Související