Šestiletý Toník má vadu zraku. Pomáhá mu poradkyně ze Společnosti pro ranou péči

2. listopad 2021 10:54

V Česku začal Týden rané péče. Kampaň se snaží zvýšit povědomí o tom, co zažívají rodiny, které vychovávají malé dítě s hendikepem, a jak se jim dá pomoct. Přímo domů do rodin pravidelně dojíždějí poradkyně.

Kateřina Kubečková jezdí už několik let za malým Toníkem do Bošic na Prachaticku. Procvičuje s ním zrak.

Při jedné z aktivit například vybírají z kufříku předměty, které následně společně rozloží po místnosti a chlapec si musí zapamatovat, kde přesně byly. „Tohle je metoda na krátkodobou paměť, ale zároveň pracujeme i zrakově, protože Toník má po prostoru vyhledávat předměty,“ vysvětluje Kateřina Kubečková.

Šestiletý Toník se potýká s těžší zrakovou vadou a poradkyně z českobudějovické Společnosti pro ranou péči k rodině jezdí od jeho čtyř měsíců. „Toníček se narodil se šedým zákalem. Odstranili mu to ve čtyřech týdnech věku, po operaci jsme museli hned zahájit cvičení, ale stále jeho mozek nechce to nemocné očičko přijmout,“ popisuje maminka Martina Marková.

Až do neděle si pobočky Společnosti pro ranou péči po celém Česku připravily program, který představuje jejich činnost. Detailní výčet zájemci najdou na webu Týdne rané péče.

Spustit audio

Související