Split chce přilákat turisty

7. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Omiši nad ránem explodoval automobil. Ve Splitu se opravují dva velké hotely - Marjan v centru města a Split na jižním okraji. Istrie bude mít aquapark. V Kaštelech bylo objeveno pozdně helénistické a římské sídlo ze 2. století př. n. l.

V Omiši nad ránem explodoval automobil. Na parkovišti u místního supermarketu vyletěl do povětří zaparkovaný vůz se srbskou poznávací značkou. Nikomu se nic nestalo. Za útokem může být skutečnost, že řidič auta už několik dnů bydlel u moře v chátrající boudě.

Split chce přilákat turisty. Ve Splitu se opravují dva velké hotely - Marjan v centru města a Split na jižním okraji. Město chce mít v dohledné době dvojnásobek ubytovacích kapacit. Podle územního plánu má být ve Splitu do roku 2015 přes 12 tisíc hotelových lůžek. Nejpozději do dvou let by přitom měla být dokončena alespoň polovina z této kapacity. Vzhledem k tomu, že hotely staví výhradně soukromí investoři, lze tyto údaje brát za reálné.

Istrie bude mít aquapark. Na Istriji, u města Vodnjan bude velký aquapark. Vodní park se má rozkládat na 77-ti hektarech mezi dálnicí a veletržním areálem. Aquapark staví maďarská firma, která na projekt vyhradila 8 miliónů eur. Pokud všechno půjde podle plánu, otevře se vodní svět v květnu příštího roku.

Kaštelanská riviéra zaujala archeology. V Kaštelech bylo objeveno pozdně helénistické a římské sídlo ze 2. století př .n. l. Nález ze západní části hotelového komplexu Resnik je velkou senzací. Byly totiž nalezeny velmi cenné předměty denní potřeby, jako např. pozůstatky keramických nádob, mince, bronzové udice a další.

Kursy a benzin

Za jedno euro dostanete 7 kun a 27 lip a za 100 korun 25,62. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Na chorvatských silnicích je středně silný provoz. Na dálnici do Záhřebu počítejte se zdržením na poslední mýtnici. Je tam zhruba 6kilometrová kolona. Na hranicích do Slovinska je žívý provoz, na Macelji se během večera a noci mohou tvořit kolony.

Počasí

U moře se oteplí, bude většinou slunečno. Ranní teploty 12 až 16, odpolední vystoupí na 21 až 25 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

Jachtaře na středním a jižním Jadranu čeká během večera a noci severní až severozápadní vítr 35 až 45 uzlů, moře bude na pětce. Zítra proměnlivý vítr do 20 uzlů. Moře na trojce, viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu