Špatné značení na novém úseku dálnice A1 působí potíže

1. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

U Jadranu řádí zahraniční zlodějské bandy! Vykrádají byty a auta. Špatné značení na novém úseku dálnice A1. Řidiči složitě hledají cestu na Makarskou a Dubrovník. Na Jadranu je slunečno, teploty přes 30 stupňů. Moře má 25 stupňů Celsia.

Ve Splitu a okolí řádí zlodějské bandy, které za posledních 10 dnů vykradly 48 bytů a 24 aut. Zřejmě jsou to gangy z Bosny a Hercegoviny, Maďarska a Rumunska. Podle kriminalistů kradou peníze, šperky a audiotechniku. Dveře bytů často jednoduše násilím vylomí. K Jadranu je přitáhla velká koncentrace turistů. Rájem jsou pro ně také víkendy, kdy místní vyrážejí na pláže. Policie posílila hlídky v uniformách i civilu.

Dálnice A1 ze Záhřebu je od tohoto týdne otevřená až po Šestanovac. Nových 37 kilometrů rychlé dopravní komunikace, která výrazně usnadní cestování na jih, ovšem končí bez kvalitního značení. Sobotní nával turistů to potvrdil. Chybí ukazatele na Dubrovník, Makarskou a Imotski u hranic s Bosnou a Hercegovinou. Řidičům to dělá velké potíže.

Jen během první prázdninové soboty policie na mýtnici u Šestanovace odbavila víc než 500 vozidel. Mnoho z nich za sjezdem z dálnice brzdilo provoz, protože netušili, kudy mají jet dál. Policie nezvládala tuto situaci řešit. Správce chorvatských dálnic se k tomu o víkendu nevyjádřil.

Rekordy padaly i v přístavech a letištích. První velký nájezd turistů zvládlo letiště ve Splitu. Jen v sobotu odbavilo 84 velkých letadel a 14 malých. Trajekty v první prázdninový den rozvezly na chorvatské ostrovy 14 tisíc lidí a 2 tisíce aut.

Kurzy a ceny:

Podle aktuálního kurzu Chorvatské národní banky dostaneme za 1 Euro 7,28 kuna. Za 100 českých korun 25,35 kuna. Nezapomeňtě ale, že banky a směnárny mají kurzy méně výhodné a rozdíl může být veliký.

Benzín proti loňskému létu mírně podražil. Za jeden litr Natural 95 si největší místní distributor INA účtuje 7,48 kuny, za EuroNatural 95 pak rovných 8 kun. Motorová nafta stojí 7,38 a Eurodiesel 7,48 kuny. U ostatních čerpacích stanic jsou ceny o něco málo vyšší.

Počasí:

Na pondělí 2. července meteorologové slibují slunečno a horko. Odpoledne a na večer se mohou na severu pobřeží vyskytnout přeháňky. Teploty vystoupí na 28 až 34 stupňů. Vítr bude vát mírný jihozápadní.

Pro jachtaře vydaly chorvatské úřady upozornění na neverin, ze začátku na severním Jadranu. Během dne může vítr od jihovýchodu udeřit místy silou až 36 uzlů.

Předpověď pak uvádí na pondělí postupné zesilování jihovýchodního větru až na 22 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, na otevřených místech až na stupni 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

Teplota moře byla v neděli ve 14 hodin u pobřeží 25 až 27 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu