Španělsko je ve stavu nouze. Možná, že až na půl roku, píše El País

26. říjen 2020

Španělsko vyhlásilo kvůli druhé vlně pandemie nemoci covid-19 stav nouze, a to na 15 dní, píše deník El País. Od neděle tam platí zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 6:00. Premiér Pedro Sánchez ale řekl, že požádá parlament o jeho prodloužení, a to až na šest měsíců.

El País píše, že vyhlašování dílčích patření teď bude do velké míry v rukou regionálních vlád. Zákaz nočního vycházení zrušit nemohou, dostaly ale možnost posunout jeho platnost o hodinu.

Čtěte také

Toto opatření nicméně neplatí pro Kanárské ostrovy. Počet nakažených tam nestoupá tak rychle jako ve zbytku země a vláda se snaží zmenšit dopady nouzového stavu na cestovní ruch.

Deník cituje premiéra Sáncheze, podle kterého je cílem snížit počet infikovaných na 25 lidí na 100 tisíc obyvatel. Aktuálně jich na tento počet připadá víc než 400.

Dál vysvětlil, že pokud parlament rovnou schválí prodloužení nouzového stavu o dalších šest měsíců, neznamená to, že bude nutně trvat tak dlouho. Vláda zatím nepočítá s úplným lockdownem po vzoru toho jarního. Věří, že právě dlouhodobější zákaz nočního vycházení by mohl šíření covidu-19 významně omezit.

Trump to vzdává? 

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa vzdala snahu kontrolovat šíření covidu-19, píše server Politico. Vychází z výroku vedoucího štábu Bílého domu Marka Meadowse, který pronesl kritickou větu v rozhovoru pro stanici CNN. Bílý dům se prý bude starat o vyvinutí vakcíny a podpůrných léčebných prostředků.

Čtěte také

Pandemii by se prý stejně nepodařilo dostat pod kontrolu, protože covid-19 je nakažlivý virus stejně jako chřipka. Podle Trumpova demokratického protikandidáta Joa Bidena nebyla Meadowsova slova žádným podřeknutím. Šlo jednoduše o přiznání strategie šéfa Bílého domu – totiž tvářit se, že problém neexistuje, a doufat, že prostě sám od sebe zmizí.

Navzdory dalšímu nárůstu počtu nakažených pokračuje prezident Trump v objíždění země v rámci předvolení kampaně, stejně tak jeho vicepremiér Mike Pence. Ten by ale měl být 14 dní v karanténě vzhledem k pozitivnímu testu jednoho ze svých spolupracovníků, píše Politico.

Celý přehled tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.