Soudní rozhodnutí v Haagu by Rusko mohlo brát jako formu elegantního řešení ukončení invaze, říká bývalá prokurátorka z Haagu

Zprávy z Ukrajiny potvrzují násilí na civilistech. Záběry ukazují vybombardované obytné domy i nemocnice. Bude možné ruské velitele stíhat kvůli válečným zločinům? Vladimír Kroc se ptá bývalé prokurátorky Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Anny Richterové.

Vy jste možnost, že by někdo byl za ruskou agresi na Ukrajině potrestaný, zařadila podle médií do kategorie zázrak. Opravdu je to tak málo pravděpodobné?

Je to málo pravděpodobné v případě prezidenta Putina v současné době, protože je hlavou státu a pořád se musí uplatňovat osobní imunity státních představitelů. A protože Ruská federace, které je státním příslušníkem, není členským státem Mezinárodního trestního soudu.

Čtěte také

Jak důležité je v tomto směru, že Ukrajina už koncem února oficiálně podala u Mezinárodního trestního soudu v Haagu žalobu na Rusko kvůli invazi?

Musíme rozdělit, jestli máte na mysli Mezinárodní trestní soud, nebo došlo k záměně s Mezinárodním soudním dvorem. Protože Ukrajina podala žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru ohledně aplikace úmluvy o předcházení a trestání genocidy. Před zahájením tohoto vysílání jsme slyšeli ve zprávách, že Mezinárodní soudní dvůr již přijal předběžné opatření…

... abychom to upřesnili – zakázal Rusku pokračovat v invazi na Ukrajině, takto je to formulováno. Ukrajinský prezident to označil za vítězství s tím, že Rusko se příkazem musí řídit. Myslíte si, že to je přesný výklad?

Není to úplně přesný výklad. On by se jím měl řídit, protože rozhodnutí jsou závazná a v případě, že se nebude řídit, lze se obrátit na Radu bezpečnosti. A činnost Rady bezpečnosti je blokováno tím, že jejím stálým členem je Ruská federace, a ta bude veškerá přijímaná opatření vetovat.

Rusko má okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině a má k tomu donutit i všechny síly, které podporuje. Jak významné je to podle vás rozhodnutí?

Považuji to za velmi významné rozhodnutí. A možná by to Ruská federace mohla brát jako určitou formu elegantního řešení ukončení této invaze nebo jejích speciálních operací, jak tuto invazi eufemisticky nazývají. Mohli by prohlásit – ano, Mezinárodní soudní dvůr oznámil, deklaroval, že nedošlo k porušení úmluvy o předcházení a trestání genocidy, tedy my se stahujeme. Ale opravdu si nemyslím, že se to stane, jak říkám, bylo by to elegantní řešení.  

Dopouští se Rusko na Ukrajině válečných zločinů a zločinů proti lidskosti? Kdo se za ně bude zodpovídat před Mezinárodního trestním soudem v Haagu? A jak složité je dokazování? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.