Soud v Kambodži poprvé odsoudil vrcholné představitele Rudých Khmerů. Na doživotí

7. srpen 2014

Soud v Kambodži poslal na doživotí dva nejvýše postavené dosud žijící představitele totalitního komunistického režimu Rudých Khmerů. Nuon Chea a Khieu Samphan spáchali podle verdiktu zločiny proti lidskosti. Během čtyřleté vlády Rudých Khmerů ve druhé polovině 70. let byly v Kambodži zabity nebo zemřely v důsledku hladomoru téměř dva miliony lidí. Oba muži vinu popírají.

88letý ideolog Nuon Chea zastával post tajemníka vůdce Rudých Khmerů Pol Pota a o pět let mladší Khieu Samphan byl koncem 70. let premiérem. Jsou zároveň prvními členy nejužšího vedení režimu, kteří byli za zločiny potrestáni.

Podle soudu se oba muži dopustili vyhlazovacích vražd, politického pronásledování a jiných nehumánních činů včetně nuceného vysídlení nebo útoků proti lidské důstojnosti. Šlo například o násilné přesuny městských obyvatel na venkov, kde umírali hladem a vyčerpáním při nucených pracích.

„Nikdy jsem se nepodílel na žádných plánech, které by vedly k utrpení lidí,“ bránil se před soudem kambodžský expremiér Khieu Samphan.

Dvojice se ještě může odvolat, i tak ale zůstane ve vazbě. Mnozí Kambodžané, kteří za doby diktatury trpěli nebo ztratili příbuzné, si po vynesení verdiktu oddechli.

„Rozsudek nikoho nepotěší, ale je podstatný pro to, abychom uzavřeli temnou kapitolu kambodžské historie a mohli jít dál,“ míní ředitel dokumentačního centra zločinů režimu Youk Chhang.

Verdikty jsou pro Kambodžu přelomové. Zatím byl z výše postavených Rudých Khmerů odsouzen jen ředitel nechvalně proslulé věznice S-21 Kang Kek Ieu.

„Nejsilnější muž kambodžské politiky, premiér Hun Sen, je bývalý Rudý Khmer. A pro mnohé z lidí, kteří jsou dnes ve vysoké politice, je jejich rudokhmerská minulost něco, čeho by se rádi zbavili, ale odpárat to nemohou. To je jeden z důvodů, proč to trvalo tak strašně dlouho,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Za zdržení ale mohou i procedurální záležitosti. „Tribunál, který ty dva Rudé Khmery odsoudil, je dílem mezinárodní, dílem kambodžský. A dlouho trvalo, než se dohodli dokonce i na takových věcech, jaká jídla se budou vařit v kantýně, zda mezinárodní, nebo kambodžská,“ dodává Slezák.

autoři: msl , jpr , sed
Spustit audio