Sněmovna jedná o návrhu státního rozpočtu. „Uprostřed krize se hraje cynická hra,“ myslí si komentátor

17. prosinec 2020

Dva týdny před koncem roku měli poslanci rozhodnout o rozpočtu na rok příští, nakonec budou jednání ve sněmovně pokračovat v pátek. Kdo nakonec pomůže premiérovi Andreji Babišovi a koaliční ČSSD rozpočet schválit, aby země neupadla do rozpočtového provizoria? „Když to řekneme hokynářsky, nejlevnější podpora je stále od KSČM,“ míní komentátor Aktuálně.cz David Klimeš.

Vládní koalici ANO a ČSSD se stále nepodařilo najít pro rozpočet se schodkem 320 miliard dostatečnou podporu. Tradiční spojenci koalice, komunisté, tentokrát podporu rozpočtu odmítají, pakliže nejprojde jejich pozměňovací návrh přesouvající 10 miliard korun z rozpočtu armády.

Čtěte také

Daný požadavek zatím vnímají vládní strany i zbytek opozice jako nepřijatelný. Premiér Babiš rovnou opozici zkritizoval a připustil možnost rozpočtového provizoria, pokud nebude rozpočet schválen do konce roku. „Rozpočtové provizorium bude chápáno jako selhání nejen vlády, ale i opozice, která říká, že to nepodpoří,“ pohrozil na jednání sněmovny.

Rozpočet 1+1

Podle komentátora Aktuálně.cz Davida Klimeše se kolem rozpočtu hraje především cynická hra. Poukazuje přitom na plánované změny danění za 100 miliard, se kterými ovšem navrhovaný rozpočet nepočítá. „Že se rozděluje rozpočet a pak nějaký opravdu velký balíček jde bokem, to jsme tu za třicet let schvalování rozpočtů neviděli, “ komentuje.

„Teď si uvědomme, že máme na jedné straně rozpočet za 1,8 bilionu s 320 naplánovanými miliardami schodku a vedle toho jakoby poletuje stále neschválený minirozpočet, ovšem za spoustu peněz, tedy za 100 miliard na snížení daní. Rozpočtová pravidla jsou schválně přísná, aby se toto nedělo,“ dodává Klimeš.

Čtěte také

Že KSČM nakonec rozpočet podpoří, možná i nepřímo odchodem ze sálu během hlasování, považuje za nejpravděpodobnější variantu. Podporu pro rozpočet si ovšem podle něj měla vláda zajistit daleko dříve.

„Právě proto, že jsme uprostřed krize a recese, tak bylo důležité, abychom nikoho neznejišťovali – ať už u nás doma, nebo v zahraničí na trzích, kde nám půjčují na obsluhu našeho dluhu,“ soudí David Klimeš.

autoři: Jiří Chum , jkh
Spustit audio

Související