Smysl Velikonoc a velikonoční doby

8. duben 2007
Výzvy přítomnosti

Ocitáme se na vrcholu velikonočního času. Budeme zkoumat, proč si ho vlastně křesťané už 2000 let - se stále stejnou naléhavostí - připomínají.

Před týdnem vstoupili křesťané po celém světě do Svatého týdne, který je posledním před Velikonocemi. Dnes prožívají neděli vzkříšení neboli zmrtvýchvstání. Velikonoce jsou přitom pro křesťany největším svátkem celého roku - důležitějším než například oblíbené Vánoce s jejich stromečky a dárky. Podle slov Nového zákona se v těchto dnech připomíná smrt a vzkříšení Ježíše Krista, kterého křesťané chápou jako Božího Syna.

V mnoha tradičně křesťanských zemích světa je např. Velký pátek dnem volna. U nás nikoliv. A nemusí to být jen proto, že naše země opakovaně vystupuje v průzkumech jako jedna z nejateističtějších na světě. Jaké příčiny má vlastně odklon lidí od tradičních forem náboženství? A o čem to vlastně vypovídá? Potřebuje i postkomunistický člověk v 21. století pro svůj život duchovní rozměr? Je křesťanství u nás přežitek, kulturní odkaz nebo záležitost symbolů? Je to záležitost minulosti, nebo naopak budoucnosti?

K rozhovoru nad těmito otázkami si Kateřina Rózsová pozvala k mikrofonu teologa, sociologa, psychologa a filosofa, profesora Tomáše Halíka.

autor: Kateřina Rózsová
Spustit audio