Slovenská koruna se pomalu přesouvá do říše vzpomínek

16. leden 2009
Zblízka

Za necelých 15 hodin přestanou obchodníci na Slovensku přijímat koruny. Jejich čas se naplnil a po půlnoci už zůstane oficiálním platidlem pouze euro. Přechod na novou měnu hodnotí slovenské státní úřady jako hladký a téměř bezproblémový. A to nejenom v bankovním sektoru, ale také v běžném životě lidí.

V úzké uličce pod Michalkou branou v Bratislavě pravidelně postává Gabriel a prodává časopis Nota bene. Ten obvykle nabízejí bezdomovce, ale i když má Gabo kde bydlet, každá změna k horšímu se v jeho peněžence odrazí. Tentokrát ale nic zlého nevětří. "Člověk akorát nosí u sebe méně peněz, ale když se to přepočítá, tak je to stejné. Když má člověk celé euro v drobných, tak je toho hodně a těžko se v tom vyzná," uvedl.

Problém s drobnými je asi jediný, který dohnal každého, protože průměrný plat na Slovensku je asi 700 eur a lidé platí hlavně mincemi. Málokdo si ale ještě uvědomuje jejich pravou hodnotu, říká číšnice Kristýna, která to poznává na vlastní kapse. "Lidé to stále ještě přepočítávají a myslí si, že když nechají pár centů, tak že jsou to nějaké velké peníze. Ale je to méně, než to bylo se slovenskými korunami. Číšníci nemají tak velké platy a počítají s tím, že si vydělají na dýškách. Doufám, že se to zlepší," vysvětlila.

Kristýna není žádná tříska, ale ženská "krev a mlíko". Přesto ji ale obtěžuje závaží, které musí od rána do večera vláčet v kasírce. To je nemilé zjištění, kvůli kterému si pořídila pořádnou šrajtofli. "Dnes to má jen 800 gramů. V pátek měla dvě kila. Fakt, vážila dvě kila, nedala se ani zavřít. Je tam hodně mincí, tahá mi to dolů zástěru," doplnila.

O něco jednodušší to mají pokladní, které drobné po kapsách nenosí. Zase ale potřebují víc trpělivosti, protože markování u kasy trvá o chvíli déle než dřív. Spíše ale kvůli zákazníkům, říká prodavačka Zuzana. "Trvalo mi to asi první půlhodinku, než jsem se dostala do eur. Potom to šlo jedna radost. Starší lidé s tím mají problémy, ale snažíme se jim pomoct, takže se to dá," svěřila se svou zkušeností Zuzana.

"Musím si vzít brýle a přepočítávat, co dostanu nazpátek. Jinak je to bez problémů," uvedla jedna ze Zuzaniných zákaznic. "Ještě jsme z toho takový pomotaní. Ale nějak si to v hlavě rozložíme," dodala další.

Především starší lidé si manipulaci s drobnými usnadňují europeněženkou, což je obyčejná peněženka s přihrádkami na jednotlivé mince podle jejich hodnoty. Svým způsobem je to domácí úkol, říká paní Katarína. "Víte co? Je to lepší, i když nenakupujete, nasypete to tam, člověk nechce zdržovat, ale doma si to lépe nachystá. Prostě je to rychlejší," vysvětlila.

Spousta drobných ale přináší obchodníkům jiný problém. Při odevzdávání v bance musejí počítat s tím, že za kupu mincí zaplatí vyšší manipulační poplatek než za bankovky. To si ale podnikatelé mohou snadno vyřešit, oponuje vládní zplnomocněnec pro zavedení eura Igor Barát. "Kromě toho, že na mince je třeba si zvyknout, že žádné jiné řešení není, druhou možností, jak tento problém odstranit, je co nejintenzivnější využívání bezhotovostních plateb. I přes určité poplatky je výhodnější příjímání bezhotovostních plateb v těchto menších obchodech a u poskytovatelů služeb," řekl.

Premiér Robert Fico při slavnostním loučení se slovenskou korunou řekl, že Slovensko je jediná země, kde přijímání eura nezvedlo ceny zboží. Statistiky mu zatím dávají zapravdu. Do života lidí euro vklouzlo jako po másle. Plné kapsy drobných a trocha nostalgie jsou asi jediné zádrhely, které nová měna doposud přinesla.

autor: lsm
Spustit audio